ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κομματικές παλινωδίες με τοπική αυτοδιοίκηση

Μνημειώδης ασυνέπεια ακόμα και σε αυτά που ψήφισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο για το φινάλε της μεταρρύθμισης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σοβαρή αρνητική εξέλιξη με άγνωστες, επί του παρόντος, προεκτάσεις συνιστά η στάση των κομμάτων απέναντι στην ειλημμένη υποχρέωσή τους, να ολοκληρώσουν τις νομοθετικές διαδικασίες μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης εντός του 2021. Οδικό χάρτη που τα ίδια είχαν θέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν σε πνεύμα συναίνεσης αποφάσισαν την αναβολή διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών με ταυτόχρονη ψήφιση των κυβερνητικών νομοσχεδίων, από την Ολομέλεια της Βουλής. Με διάφορα προσχήματα τα κοινοβουλευτικά κόμματα παρεξέκλιναν από τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει, δεν κατέθεσαν τις τροπολογίες επί των νομοσχεδίων την περασμένη Δευτέρα, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας να μετατίθεται για μετά τις διακοπές της Βουλής. Ωστόσο, το πιο σημαντικό που έχει προκύψει είναι πως η αναβολή συνοδεύτηκε με την αναζωπύρωση μιας ανησυχητικής σεναριολογίας, που αγγίζει τον πυρήνα της μεταρρύθμισης. Κόμματα και κυβέρνηση με την δημόσια στάση τους, άνοιξαν και πάλι το κλειστό θέμα με τον αριθμό των νέων οντοτήτων της μεταρρύθμισης, το οποίο είχε κλείσει μετά από αρκετές προσπάθειες και συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Η εξέλιξη αυτή τροφοδοτεί τις απόψεις εκείνες που βλέπουν ακόμα και ναυάγιο της μεταρρύθμισης. Από την άλλη, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τα ίδια τα κόμματα που με τη στάση τους, δείχνουν να υποκύπτουν σε μικροκομματικούς πειρασμούς και επιδιώξεις.

Η κυβέρνηση

Στο παιχνίδι που έχει ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα, συμμετοχή έχει και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος αφήνει να αιωρείται προσπάθεια πιθανής μείωσης των 17 νέων οντοτήτων που προνοούν τα κυβερνητικά νομοσχέδια. Στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Κ», ο κ. Νουρής εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επικριτικός με τα κόμματα και την πορεία της μεταρρύθμισης από την εποχή των Σωκράτη Χάσικου μέχρι και σήμερα. «Από τη στιγμή που τα κόμματα απέρριψαν την πρόταση του μακαρίτη Σωκράτη Χάσικου για πέντε μεγάλους δήμους, έναν σε κάθε επαρχία, η επόμενη κίνηση ήταν να γίνουν μελέτες για να αυξηθεί ο αριθμός των δήμων. Πήγαμε από τους 5 στους 14. Από τους 14 και ναι με εισηγήσεις κομμάτων, φθάσαμε στους 17. Ε, δεν μπορεί αυτό να εξελιχθεί σε ανατολίτικο παζάρι. Παράκληση να δούμε το δημόσιο συμφέρον και όχι το κομματικό». Παρά την εμφανέστατη ενόχληση του Υπουργού Εσωτερικών και τις αναφορές σε ανατολίτικα παζάρια ο ίδιος την περασμένη Δευτέρα δεν ξέκοψε κάθε σκέψη για διαφοροποίηση του αριθμού 17, προς τα κάτω, με το ίδιο τρόπο και ένταση που το έπραξε για αύξησή του:

–Μεταξύ 17 και 20 νέων δήμων υπάρχει μια ενδιάμεση κατάσταση;

–Η κυβέρνηση θεωρεί πως ο αριθμός 20 νέων οντοτήτων είναι υπερβολικός και θέτει σε κίνδυνο τη μεταρρύθμιση. Δεν θέλω να δυναμιτίσω το καλό κλίμα αλλά το πρόβλημα δεν είναι αριθμητικό. Θα προκύψουν οντότητες μη βιώσιμες.

Τα κόμματα

Τη μεγαλύτερη ευθύνη ωστόσο φέρουν τα κόμματα. Την προηγούμενη Δευτέρα η Επιτροπή Εσωτερικών, σε κλειστή συνεδρία, αναμενόταν να βάλει τις τελευταίες πινελιές επί των τριών νομοσχεδίων και στη συνέχεια να τα στείλει στην Ολομέλεια της Βουλής. Αντί αυτού κάποια κόμματα δεν κατέθεσαν τροπολογίες επί των νομοσχεδίων όπως αναμενόταν, με αποτέλεσμα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι να ζητήσουν νέα παράταση για να υποβάλουν και γραπτώς τις τροπολογίες. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αντιμετωπίσθηκε με επιφύλαξη από το ΑΚΕΛ και υπό την ανησυχία αλλαγής των συσχετισμών εντός της Επιτροπής για 20 νέους δήμους. Ο Άριστος Δαμιανού, βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, δημόσια ζήτησε από τον Νίκο Νουρή να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο ως προς την αρχιτεκτονική της συζητούμενης μεταρρύθμισης υπενθυμίζοντας τα αυτονόητα. «Οφείλω να σημειώσω, ότι οδηγηθήκαμε σε αναβολή των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την υπερψήφιση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης. Περαιτέρω ανατροπή, η οποία δεν οφείλεται στο Κοινοβούλιο, ενδέχεται να δυναμιτίσει την προσπάθεια για την εν λόγω μεταρρύθμιση». Για την εκτροπή από τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί κατηγορήθηκαν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και οι Οικολόγοι που δεν υπέβαλαν γραπτές τροπολογίες. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δημόσια δηλώνει πίστη στη φιλοσοφία των κυβερνητικών νομοσχεδίων, ωστόσο παρασκηνιακά και αυτός αφήνει να αιωρείται το ενδεχόμενο μείωσης των νέων οντοτήτων από τον αριθμό 17. Αυτό το οποίο απορρίπτεται είναι η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης των βρετανών εμπειρογνωμόνων για πέντε μεγάλους δήμους, η οποία δεν περπάτησε.

Παιχνίδια

Η αύξηση του αριθμού των νέων δήμων πέραν των 17 υποστηρίζεται έντονα από το ΑΚΕΛ και στη λογική σύμφωνα με τους επικριτές του κόμματος περεταίρω διεύρυνσης της επιρροής του κόμματος στις τοπικές κοινωνίες. Το ΑΚΕΛ στηρίζεται στις συζητήσεις που υπήρχαν στην Επιτροπή Εσωτερικών για τον αριθμό των νέων δήμων (20), από την προηγούμενη Βουλή. Στην αντίπερα όχθη ο Συναγερμός παρέα με το ΔΗΚΟ δέχονται πυρά για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, που στόχο έχουν να ανατρέψουν τα όσα μέχρι σήμερα είχαν προκαλέσει μια σημαντική σύγκλιση των κομμάτων στη μεταρρύθμιση.

Επιστολή Βύρα στον Νουρή

Επί του ζητήματος που έχει προκύψει με τη μεταρρύθμιση, η Ένωση Δήμων επί του παρόντος δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα. Η Ένωση, διά του προέδρου της δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, σήμερα Τετάρτη θα αποστείλει επιστολή με την οποία θα ζητά επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης στα όσα δημοσιεύονται τις τελευταίες μέρες. Στην επιστολή ο κ. Βύρας θα ζητά από τον Νίκο Νουρή να τον ενημερώσει αν έχει διαφοροποιηθεί η φιλοσοφία των κυβερνητικών νομοσχεδίων, στο κομμάτι δημιουργίας νέων οντοτήτων. Η Ένωση Δήμων ανεπίσημα εκφράζει έκπληξη για τα περί επιλογής δημιουργίας 5 δήμων, προτάσσοντας τις διαβουλεύσεις από το 2014 και στη βάση σχετικής μελέτης που προνοούσε 14 νέους δήμους. Στο ενδεχόμενο απόκλισης από την τελική κυβερνητική πρόταση για 17 νέους δήμους, θα συγκληθεί γενική συνέλευση της Ένωσης προκειμένου να τοποθετηθεί επίσημα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση