ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κομματικό παζάρι και παρασκήνιο για δήμο Λευκωσίας

Η αναβολή των εκλογών άνοιξε τον δρόμο για το παζάρεμα των νέων σχημάτων τοπικής αυτοδιοίκησης – Αγκάθι η πρωτεύουσα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η προοπτική ολοκλήρωσης της πρώτης κυβερνητικής μεταρρύθμισης, αυτής της τοπικής αυτοδιοίκησης, έως στις 30 Νοεμβρίου 2021 αποτελεί έναν εφικτό στόχο εάν στο μεσοδιάστημα κόμματα και τοπικοί παράγοντες ξεπεράσουν το εμπόδιο που λέγεται Λευκωσία. Αναμφίβολα η συμφωνία για αναβολή των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών άνοιξε το δρόμο για ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης ωστόσο υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που παραμείνουν ανοιχτά που ενδεχομένως να προκαλέσουν τριβές. Ένα από αυτά είναι τα νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν, 17 τον αριθμό κατά την κυβερνητική πρόταση. Αγκάθι φαίνεται να παραμένει η περιοχή Λευκωσίας όπου κόμματα και τοπικοί παράγοντες εμφανίζονται να μην έχουν εξεύρει τη κοινή συνισταμένη σε έναν από τους τέσσερις νέους δήμους που θα δημιουργηθούν. Αυτόν του δήμου Λευκωσίας.

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το έργο της Επιτροπής Εσωτερικών προκειμένου να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και να οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση έως τις 30 Νοεμβρίου.

Η Λευκωσία

Και ενώ φαίνεται να έχει κλειδώσει ο βασικός κορμός του νέου δήμου (Αγλαντζιά, Έγκωμη, Άγιος Δομέτιος, Λευκωσίας) στον αέρα παραμένει ο δήμος Στροβόλου τον οποίο η κυβερνητική πρόταση, με βάση τα όσα είναι γνωστά, τον κατατάσσει στο νέο δήμο Λευκωσίας. Πρόταση με την οποία συμφωνούν οι δυο δήμαρχοι Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και Ανδρέας Παπαχαραλάμπους. Η κυβερνητική πρόταση επί του παρόντος φαίνεται να σκοντάφτει σε επίπεδο κομμάτων. Συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ ενώ εμφανίζεται ικανοποιημένο από τα σχήματα των υπολοίπων τριών δήμων της περιοχής Λευκωσίας, η προοπτική ενός Μητροπολιτικού Δήμου δημιουργεί προβληματισμό. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το ΑΚΕΛ δεν θα αποδεχθεί εύκολα τη δημιουργία ενός υπερδήμου, ο οποίος με βάση τους κομματικούς συσχετισμούς θα ελέγχεται από τη Δεξιά. Το ΑΚΕΛ εμφανίζεται να προκρίνει την αυτόνομη παραμονή του Δήμου Στροβόλου στο νέο χάρτη τοπικής αυτοδιοίκησης της πρωτεύουσας. Ως εναλλακτική επιλογή προβάλλεται ένα μέρος του Στροβόλου να ενωθεί με τον νέο δήμο Λευκωσίας ή το σπάσιμο του δήμου με το ένα κομμάτι να ενσωματώνεται στον Δήμο Λευκωσίας και το άλλο στον δήμο Λακατάμειας.

Οι δήμαρχοι

Σε τοπικό επίπεδο, το όποιο σενάριο εκτός από αυτό της συνένωσης, θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλέσει φουρτούνες τους επόμενους δύο μήνες. Τόσο ο δήμαρχος Λευκωσίας, όσο και ο δήμαρχος Στροβόλου θεωρούν μονόδρομο της μεταρρύθμισης τη συνένωση των δύο δήμων. Ο δήμαρχος Λευκωσίας, μιλώντας στην «Κ» επί της αρχής, θεωρεί πως το μήνυμα της αναβολής των εκλογών είναι να ψηφιστεί και να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση. Στο πνεύμα αυτό, όπως είπε, στηρίζει τη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, με νόημα, που μπορεί να ερμηνευθεί και ως προειδοποίηση, ξεκαθαρίζει τι δεν πρόκειται να δεχθεί. «Εάν διαπιστώσω ότι υπάρχει δυστοκία ή κωλυσιεργία, δηλαδή στις 30 Νοεμβρίου ζητήσουν επιπρόσθετο χρόνο, ή εάν μετά τις διαβουλεύσεις των κομμάτων αλλοιωθούν οι πρόνοιες των νομοσχεδίων, θα επαναπροσδιορίσω την όποια απόφασή μου». Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους. «Δεν νοείται πρωτεύουσα χωρίς τον Στρόβολο. Δεν επιθυμούμε ο Στρόβολος να μείνει πίσω. Θέλουμε η καρδιά της πόλης να αποτελεί μέρος του Μητροπολιτικού Δήμου».

Ο νέος χάρτης της κυβερνητικής πρότασης

Εάν η μεταρρύθμιση κινηθεί επί της κυβερνητικής πρότασης που προνοεί 17 νέους σχηματισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, αυτοί θα προκύψουν από τις συνενώσεις 30 Δήμων και 50 Κοινοτήτων. Εκτός από την περιοχή Λευκωσίας, τα κόμματα από τις 30 Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις, καλούνται να καταλήξουν και για τα σχήματα των υπόλοιπων Δήμων και Κοινοτήτων. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στη βάση των όσων προτείνουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

-Δήμος Λευκωσίας (Λευκωσίας, Στρόβολος, Αγίου Δοµετίου, Έγκωµης, Αγλαντζιάς)
-Λακατάµια, Τσέρι και Κοιν. Συνοικισμός Ανθούπολης)
-Λατσιών και Γερίου
-Δήμος Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου (Δήµου Ιδαλίου µε τις Κοινότητες Αλάµπρας, Λυµπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου, Ποταµιάς)

ΛΑΡΝΑΚΑ

-Δήμος Λάρνακας (Λάρνακα, Αραδίππου, Λειβάδια, Ορόκλινη)
-Δήμος Μενεού-Δροµολαξιάς (Δροµολαξιάς – Μενεού, Κίτι, Περβόλια, Τερσεφάνου)
-Λευκάρων (Λεύκαρα, Βάβλα, Δελίκηπος, Κάτω Δρυς, Κάτω Λεύκαρα, Κόρνος)
-Αθηαίνου (Αθηαίνου, Αβδελερό)

ΛΕΜΕΣΟΣ

-Δήμος Λεμεσού (Λεμεσός, Μέσα Γειτονιά, Τσερκέζ Τσιφτλίκ)
-Δήμος της Ανατολικής Λεμεσού (Αγίου Αθανασίου, Γερµασόγειας, και κοιν. Αγίου Τύχωνα, Μουτταγιάκας, Αρκούντας, Φοινικαρίων Αρµενοχωρίου)
-Πολεµιδίων (Άνω και Κάτω Πολεµίδια)
-Δήμος της Δυτικής Λεμεσού (Ύψωνας, Ασώµατου, Σωτήρας, Ερήµης, Κολοσσίου, Τραχωνίου και Ακρωτηρίου, Επισκοπή, Καντού)

ΠΑΦΟΣ

-Δήμος Πάφου (Πάφου, Γεροσκήπου, Αχέλια, Τίµη, Κονιά)
-Δυτικής Πάφου (Πέγειας, Έµπας, Λέµπας, Κισσόνεργας και Χλώρακας)
-Πόλις Χρυσοχούς (Πόλις Χρυσοχούς Αργάκα, Μακούντα, Χρυσοχούς, Γουδί, Πελαθούσα, Κινούσα και Περιστερώνα)

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

-Δήμος Αγίας Νάπας Πρωταρά (Παραλίµνι, Δερύνεια, Αγία Νάπα, Σωτήρα)
-Δήμος Κοκκινοχωρίων (Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους, Αχερίτου και Άχνας)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση