ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κόντρα Δημητρίου - ΑΚΕΛ για χρηματοδοτήσεις από ρωσικό λόμπι

Το δημοσίευμα που προκάλεσε εκ νέου διαμάχη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Χαρτοπόλεμος ξέσπασε τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στον Δημήτρη Δημητρίου και το ΑΚΕΛ με αφορμή την επιστολή του πρώτου προς τον Επίτροπο Διαφάνειας και Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς, Χάρη Πογιατζιή, με την οποία του ζητά να διερευνήσει το δημοσίευμα του OCCRP σύμφωνα με το οποίο ρωσικό λόμπι χρηματοδότησε κόμματα Ευρωπαϊκών χωρών για να προωθήσουν ψηφίσματα στα κοινοβούλια τους για το θέμα της Κριμαίας και στο οποίο γίνεται λόγος για εμπλοκή του ΑΚΕΛ.

Η επιστολή

Στην επιστολή του ο κ. Δημητρίου τονίζει ότι η περαιτέρω διερεύνηση του εν λόγω δημοσιεύματος από την Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της διαφθοράς αποτελεί αναγκαιότητα, αναφέροντας ότι «η αποκατάσταση του ονόματος της πατρίδας μας σε τόσο σοβαρά ζητήματα δεν μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο από τη διάψευση, αν δεν ισχύουν, τέτοιων δημοσιευμάτων».

Προσθέτει ωστόσο ότι «αν παρ΄ ελπίδα επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα από τη δική σας έρευνα, είναι πιστεύω υπηρεσία χρήσιμη προς τους πολίτες και τον τόπο. Η διαφάνεια έχει ως στόχο ακριβώς να γνωρίζουν οι πολίτες ποια συμφέροντα εξυπηρετεί έκαστος πολιτικός και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας».

Ο κ. Δημητρίου σημειώνει παράλληλα ότι «κρίνεται σκόπιμο ζητήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφήνουν υπόνοιες για διαφθορά και διαπλοκή όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να τυγχάνουν διερεύνησης. Χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι η εικόνα της πατρίδας μας δεν θα πλήττεται από καταγγελίες που επιτρέπουν να διαμορφωθεί μια εσφαλμένη αντίληψη για τον τόπο μας».

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού λέει το ΑΚΕΛ

Σε απαντητική του ανακοίνωση το κόμμα της Αριστεράς σημειώνει ότι «είναι ολοφάνερη η προσπάθεια του Δημοκρατικού Συναγερμού, δια του κ. Δημήτρη Δημητρίου, με ξαναζεσταμένο φαγητό να αποπροσανατολίσει από όλα όσα συνεχίζουν να βγαίνουν σε βάρος του Νίκου Αναστασιάδη και της διακυβέρνησής του».

Τελευταίο παράδειγμα, συνεχίζει, το κατηγορητήριο του Παγκύπριο Δικηγορικού Συλλόγου που επιδόθηκε στις οικογενειακής επιχειρήσεις του τέως Προέδρου για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων.

«Η ηγεσία στο ΔΗΣΥ άλλαξε, αλλά οι πρακτικές μένουν οι ίδιες. Σε κάθε περίπτωση, το ΑΚΕΛ δεν έχει κανένα πρόβλημα να διερευνηθεί και αυτό το ζήτημα και ό,τι άλλο θυμηθεί ο Συναγερμός», αναφέρει το κόμμα.

Ας αφήσουν τα τεχνάσματα απαντά ο Δημητρίου 

Μετά την απάντηση του ΑΚΕΛ ο κ. Δημητρίου επανήλθε καλώντας το κόμμα να απαντήσει επί της ουσίας του δημοσιεύματος και της καταγγελίας. «Ας αφήσουν τα τεχνάσματα και να τυρβάζουν περί άλλων. Τους διαβεβαιώ πως η δική μου σημερινή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Αρχή κατά της Διαφθοράς δεν συσχετίζεται με δικές τους πρόσφατες ανακοινώσεις», επισημαίνει.

Τονίζει ότι το ερώτημα είναι ένα και καλεί την ηγεσία του ΑΚΕΛ να απαντήσει: «Πήραν ή δεν πήραν χρήματα από το ρωσικό λόμπι για να προωθήσουν ψήφισμα στη Βουλή για την Κριμαία;».

«Αντιπερισπασμός για το χατίρι του Αναστασιάδη»

Συνέχεια στην αντιπαράθεση έδωσε το ΑΚΕΛ, αναφέροντας σε νέα του ανακοίνωση ότι δύο «σχεδόν μήνες μετά το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο ΔΗΣΥ και ο κ. Δημητρίου θυμήθηκαν να το επαναφέρουν και προσπαθούν από το πρωί να το μετατρέψουν σε είδηση με τη βοήθεια μερίδας ΜΜΕ».

«Όλως τυχαίως αυτά συμβαίνουν την ώρα που βγήκε το κατηγορητήριο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου σε βάρος των οικογενειακών επιχειρήσεων του Νίκου Αναστασιάδη για τα χρυσά διαβατήρια. Για τα οποία βέβαια, ο ΔΗΣΥ και ο κ. Δημητρίου έχουν πάθει αλαλία».

Το ΑΚΕΛ σημειώνει παράλληλα ότι ανέμενε ότι μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ο ΔΗΣΥ «θα είχε συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί πλέον να κάνει τον συνήγορο του Αναστασιάδη σε όλα τα σκάνδαλα που τον βαραίνουν. Θλιβερός ο ρόλος όσων ανέλαβαν να κάνουν αντιπερισπασμό για το χατίρι του Νίκου Αναστασιάδη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  Ευρώπη  |  Ρωσία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση