ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κούσιος για ΔΗΚΟ: Ξεπέρασαν κάθε όριο λαϊκισμού και μηδενισμού

Φουντώνει η κόντρα Κυβέρνησης - Νικόλα

ΚΥΠΕ

Για μηδενιστική αντιπολίτευση, ατεκμηρίωτη επίκριση αλλά και διαστρέβλωση κατηγορεί τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος αναφέροντας ότι «σήμερα για άλλη μια φορά ξεπέρασαν κάθε όριο λαϊκισμού και μηδενισμού».

Σε γραπτή απάντηση στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ο ΚΕ αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε σήμερα το Σχέδιο για την Κύπρο του Αύριο, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και το Πρόγραμμα ΘΑΛΕΙΑ, δηλαδή το Σχέδιο για τα ταμεία Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ,  για τη μοναδική ευκαιρία προοπτικής και νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης για την πατρίδα μας σε όλους τους τομείς.

«Και αντί το ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος του να χαιρετίσουν την εξαγγελία, ασκούν δριμεία κριτική και διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα. Θα έπρεπε το ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος του να γνωρίζουν ότι από τη συνολική αναφορά στα 4,4 δις ευρώ, ποσό πέραν των δύο δις αποτελεί χορηγία της ΕΕ και όχι δάνειο. Θα έπρεπε να γνωρίζουν, επίσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου ποσού αφορά κινητοποίηση εθνικών δημόσιων πόρων ύψους 800 εκ. ευρώ, καθώς και πόρων του ιδιωτικού τομέα ύψους 1,4 δις και ότι μόνον ένα ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ αφορά χαμηλότοκο δανεισμό», εξηγεί ο κ. Κούσιος.

Περαιτέρω αναφέρει ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει να ξεχνά ότι μαζί με το ΑΚΕΛ, ως συγκυβέρνηση την περίοδο 2008-2013, «οδήγησαν τη χώρα σε οικονομικό χάος, όπως εξάλλου παραγνωρίζει ότι είναι η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη που οδήγησε την κυπριακή οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα, από τη βαθμίδα «σκουπίδια» που την είχαν ρίξει».

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, είναι λυπηρό το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ, «για δικούς του μικροκομματικούς λόγους, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, προσπαθώντας να πείσει ότι η Κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, όταν τα στοιχεία το διαψεύδουν».

«Η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα με τους λιγότερους θανάτους στον κόσμο σε αναλογία πληθυσμού. Είναι η δεύτερη χώρα σε εμβολιασμούς στην ΕΕ.  Η Κυπριακή Κυβέρνηση επέβαλε μέτρα για το λιγότερο συγκριτικά χρονικό διάστημα, σε ό,τι αφορά το lockdown, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Το ΔΗΚΟ ηθελημένα παραγνωρίζει, επίσης, ότι η Κυβέρνηση ενίσχυσε τις επιχειρήσεις και τις ευάλωτες ομάδες με ποσό που αγγίζει τα δύο δις ευρώ», αναφέρει.

Ο Εκπρόσωπος προσθέτει εξάλλου ότι το ΔΗΚΟ είναι το ίδιο κόμμα «που με τις εμμονές του, και για να γίνει αρεστό στο ΑΚΕΛ για ευνόητους λόγους, καταψήφισε τους προϋπολογισμούς, με κίνδυνο να μείνουν οι επιχειρήσεις και ο λαός μας χωρίς οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία, ενώ δεν ψήφισε το νομοσχέδιο, με το οποίο θα παρεχόταν η αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις από τις τράπεζες, με κρατική εγγύηση».

Ο κ. Κούσιος απευθύνει ερώτημα στο ΔΗΚΟ αν είναι έτοιμο να ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για να μπορέσουν να εισρεύσουν στην οικονομία 4,4 δις ευρώ.

«Πραγματικά, ο κ. Παπαδόπουλος και το ΔΗΚΟ πιστεύουν ότι χρησιμοποιώντας τέτοια τεχνάσματα, τακτικισμούς, λαϊκισμό και ψεύδη, θα παραπλανήσουν τον κυπριακό λαό; Πλανώνται πλάνην οικτράν», καταλήγει.

H δήλωση Νικόλα στην οποία απάντησε ο Εκπρόσωπος:

Κάθε χρόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και κάθε χρόνο αποτυγχάνει, ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε δήλωση – απάντηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του κόμματος, στις δηλώσεις για την οικονομία του Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ιδιαίτερα όμως φέτος, η ετήσια δήλωση του ΠτΔ για το νέο μοντέλο της οικονομίας, θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να ξεκινά με απολογίες προς τον κυπριακό λαό».

«Με μια απολογία, γιατί η κακή διαχείριση της πανδημίας και η κακή διαχείριση της οικονομίας από την Κυβέρνηση του, έχει οδηγήσει σε παράλυση την οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους» είπε και συμπλήρωσε ότι για μήνες τώρα, η Κύπρος κατατασσόταν στις χειρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους ρυθμούς εμβολιασμού και πρώτη στα κρούσματα κατά αναλογία πληθυσμού με αποτέλεσμα, σημαντικές τουριστικές αγορές όπως αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν κατατάξει την Κύπρο στις «επικίνδυνες» χώρες με ορατό τον κίνδυνο, η τουριστική μας βιομηχανία να περάσει ακόμη ένα καλοκαίρι χωρίς ουσιαστικά έσοδα.

Σύμφωνα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ο κ. Αναστασιάδης θα έπρεπε να απολογηθεί «γιατί το διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου με το σκάνδαλο των 'χρυσών διαβατηρίων' που ο ίδιος ο ΠτΔ συντόνιζε, έχει πλέον θέσει σε αμφιβολία την εικόνα της χώρας μας ως αξιόπιστο κέντρο παροχής υπηρεσιών».

Έκανε ακόμη λόγο για ανάγκη για απολογία «γιατί σημαντικά μέτρα όπως τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις έχουν καθυστερήσει εγκληματικά, λόγω της μονομανίας της Κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη κατά του ελέγχου, αφήνοντας έτσι χιλιάδες επιχειρήσεις χωρίς ρευστότητα για πάνω από ένα χρόνο» αλλά και γιατί «κρίσιμα μέτρα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, όπως η επιδότηση ενοικίων και λειτουργικών δαπανών, στην Κύπρο αντιμετωπίζονται με απαξίωση και απάθεια από την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ».

Υπενθύμισε ακόμα ότι «ως Δημοκρατικό Κόμμα προειδοποιούσαμε έγκαιρα για τις συνέπειες της πανδημίας και της κακοδιαχείρισης της οικονομίας και είναι για αυτό το λόγο που προωθήσαμε συγκεκριμένες προτάσεις» αναφερόμενος στη σημασία της ουσιαστικής στήριξης της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοεργοδοτουμένων και των εργαζομένων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα είπε, συνεχίζοντας, ζητεί την επιδότηση ενοικίων και λειτουργικών δαπανών όσων έχουν επηρεαστεί από την πανδημία, την μείωση στους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, την μείωση του ΦΠΑ στην τουριστική βιομηχανία ώστε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της, την άμεση και ριζική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος έτσι ώστε να λαμβάνουν όλοι οι συνταξιούχοι μας αξιοπρεπείς συντάξεις και την άμεση εφαρμογή του σχεδίου δανεισμού με κρατικές εγγυήσεις χωρίς άλλη χρονοτριβή.

Αναφερόμενος και στο Ταμείο Ανάκαμψης είπε «ότι τα χρήματα δεν θα μας τα χαρίσει η ΕΕ. Είναι δάνειο και θα πρέπει να το αποπληρώσουμε» ενώ πρόσθεσε ότι «η κοινωνία δικαιολογημένα δεν μπορεί πλέον να έχει καμία εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση της Διαπλοκής για να διαχειριστεί σωστά και προς το δημόσιο συμφέρον τα χρήματα που θα μας δανείσει η ΕΕ».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε καταληκτικά ο κ. Παπαδόπουλος «απευθύνουμε κάλεσμα προς τους πολίτες να συμπαραταχθούν μαζί μας ώστε και σε αυτό το ζήτημα, να επιβάλουμε διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΚΟ  |  ΔΗΣΥ  |  Πρόεδρος  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση