ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κριτική στον EastMed από τον Τατάρ

«Οι Τ/κ φέρουν ίσα και νόμιμα δικαιώματα στην έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται γύρω από το νησί»

ΚΥΠΕ

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Βατάν» σήμερα αναφέρεται στην νέα γραπτή δήλωση της τ/κ ηγεσίας σχετικά με την «αποφασιστικότητα να προστατευτούν τα ούτω νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» του ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, σύμφωνα με την ηγεσία του Ερσίν Τατάρ οι Τ/κ φέρουν «ίσα και νόμιμα δικαιώματα στην έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται γύρω από το νησί».

Η ηγεσία του κ. Τατάρ υπενθυμίζοντας τα κοινά βήματα με την Τουρκία στο ενεργειακό ζήτημα, επαναλαμβάνει την θέση ότι παραμένει ανοικτός ο δρόμος του διαλόγου και βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες που υποβλήθηκε προς την ελληνοκυπριακή πλευρά το 2019.

Το τ/κ ανακοινωθέν ασχολείται και με τις νέες εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου καθώς και στην παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Σχετικά με το Έργο του Αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου (East Med), στα πλαίσια του οποίου διεξάγει εργασίες το «Nautical Geo», η τ/κ ηγεσία ισχυρίζεται ότι «αυτό το έργο, από το οποίο πρόσφατα απέσυραν οι ΗΠΑ την στήριξή τους, είναι ένα σχέδιο με καμία απολύτως βιωσιμότητα και ρίχτηκε επί τάπητος με πολιτικά κίνητρα με στόχο να αποκλειστούμε εμείς και η Τουρκία».

Σύμφωνα με την «Κίπρις» για το ίδιο ζήτημα ο «Πρωθυπουργός», Φαΐζ Σουτζούογλου υποστήριξε ότι ο East Med είναι «ένα έργο που γεννήθηκε νεκρό» και ότι «θα μείνει στα βιβλία ως μια ανάμνηση, δίχως να τίθεται θέμα να έχει ισχύ και βιωσιμότητα».

Η «Βατάν» αναφέρεται και σε μια άλλη δήλωση του κ. Τατάρ, η οποία σχετίζεται με την πορεία του Κυπριακού. «Η νέα μας πολιτική είναι ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία με την συνεργασία δύο χωριστών κυρίαρχων ισότιμων κρατών, που ζουν πλάι-πλάι στην Κύπρο, με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας. Η νέα μας πολιτική είναι πολιτική του δικαίου», είπε ο τ/κ ηγέτης στα πλαίσια μιας εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην κατεχόμενη Κερύνεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση