ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κώδικας Δεοντολογίας: Τι προβλέπεται για τα δώρα σε Βουλευτές

Παρουσιάστηκε ο «Κώδικας Αρχών και Κανόνων Δεοντολογίας» της Βουλής των Αντιπροσώπων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ειδική αναφορά γίνεται στα «Δώρα και Χαριστικές Παροχές» του «Κώδικα Αρχών και Κανόνων Δεοντολογίας για τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων», οποίος παρουσιάστηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

Σύμφωνα με τον Κώδικα οι Βουλευτές δεν πρέπει να «αποδέχονται οποιοδήποτε δώρο ή/και οποιαδήποτε άλλη χαριστική παροχή εκτός των νομίμως προβλεπομένων και θεσμικά επιτρεπομένων βάσει των προνοιών».

Υπογραμμίζεται παράλληλα ότι οι Βουλευτές «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δεν λαμβάνουν και δεν αποδέχονται οποιοδήποτε δώρο ή άλλη χαριστική παροχή εκτός των καθαρά φιλοφρονητικής σημασίας ή/και ήσσονος αξίας αντικειμένων αναμνηστικής φύσης τα οποία προσφέρονται στο πλαίσιο της εθιμοτυπικής πρακτικής, είτε εντός είτε εκτός Δημοκρατίας, στο πλαίσιο επίσημων επισκέψεων, συναντήσεων ή κοινοβουλευτικών αποστολών, νοουμένου ότι η εκτιμημένη αξία εκάστου τέτοιου δώρου δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα (€150) ευρώ».

Ταυτόχρονα αν οι Βουλευτές λάβουν κατά την διάρκεια της θητείας τους οποιοδήποτε δώρο εκτιμημένης αξίας πέραν των πενήντα ευρώ (€50), οφείλουν να υποβάλουν γραπτή δήλωση στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Σημειώνεται ότι για δώρο εκτιμώμενης αξίας πέραν των εκατόν πενήντα ευρώ (€150) το οποίο, «παρά τις πρόνοιες του παρόντος Κεφαλαίου, κρίθηκε ότι έπρεπε να γίνει αποδεκτό», οι Βουλευτές μετά την λήψη του πρέπει να υποβάλουν «αμελλητί» στην Επιτροπή Δεοντολογίας γραπτή αιτιολογημένη αναφορά για τους λόγους και τις περιστάσεις υπό τις οποίες το δώρο κρίθηκε ότι θα έπρεπε να γίνει αποδεκτό.

Ο Κώδικας αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια του Σώματος στο επόμενο διάστημα.

Επιμέλεια Νικόλας Βωνιάτης

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση