ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυπριακή Δημοκρατία ετών 63ων (εικόνες)

Με λαμπρότητα οι εορτασμοί για την επέτειο ανεξαρτησίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με κάθε λαμπρότητα η Κύπρος εορτάζει την επέτειο ανεξαρτησίας με το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς να ανανεώνει την υπόσχεσή του ότι θα συνεχίσει να αποτελεί πυλώνας ασφάλειας. Εντυπωσιακή από κάθε άποψη η στρατιωτική παρέλαση για την 63η επέτειο ανεξαρτησίας με την Εθνική Φρουρά να παρουσιάζει το έμψυχο και άψυχο υλικό της. Από την εξέδρα των επισήμων πέρασαν πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα της ΕΦ της Αστυνομίας της Πυροσβεστικής και άλλων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ξεχωριστή παρουσία των φετινών εορτασμών η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Η ευρωπαία αξιωματούχος πριν τη στρατιωτική παρέλαση συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο

Οι νέες εξαρτύσεις

Στη στρατιωτική παρέλαση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα υλικά εξάρτυσης που προμηθεύτηκε τελευταία η Εθνική Φρουρά και αποτελείται: από το τακτικό γιλέκο το οποίο τοποθετείται στον κορμό του μαχητή. Τη ζώνη μάχης που σκοπό έχει την ομοιόμορφη κατανομή βάρους των υλικών ενός μαχητή μεταξύ κορμού και λεκάνης. Το σακίδιο ημέρας, το σύστημα εξάρτυσης και το βαλλιστικό κράνος σύγχρονης σχεδίασης με κάλυμμα.

Η παρέλαση

Τη στρατιωτική παρέλαση άνοιξαν οι πολεμιστές του 1974 και αμέσως μετά το κρατικό σύμβολο της Κύπρο σε άρμα Τ-80. Την ίδια ώρα στον Λευκωσιάτικο ουρανό πετούσαν μέσα της ΕΦ όπως το Ε/Π Gazelle, το Ε/Π Agusta Westland 139

Άρματα μάχης

Τα τεθωρακισμένα άρματα εκ των πραγμάτων κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε στρατιωτικές παρελάσεις. Άρμα Τ-80 προηγείτο της διέλευσης των μαυροσκούφηδων και ακολουθούσε το γαλλικό ΑΜΧ 30Β2 που παραχώρησε η Ελλάδα από τα αποθέματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την παρουσία των τεθωρακισμένων συμπλήρωσε το ρωσικό το ΒΜΡ-3.

Το πεζικό

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του Πεζικού με τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς δυνάμεων του Πεζικού. Μπροστά από τους επισήμους παρήλασαν τα ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ τα VAB δημοιρία όλμων 120 χιλ.

Πυροβολικό

Με σύνθημα «ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ Της ΓΝΩΣΕΩΣ» το Πυροβολικό παρουσίασε τα ρυμουλκούμενα οχήματα των 155 χιλ. TRG1, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα ZUZANA το ALEXANDER TGS που αποκτήθηκε τελευταία και ενίσχυσε σημαντικά την δύναμη πυρός της ΕΦ.

Αεροπορία - Ναυτικό

Την παρουσία του Ναυτικού στη στρατιωτική παρέλαση άνοιξαν οι Επάκτιες Συστοιχίες EXOCET. Από αέρος πλούσια ήταν η παρουσία των πτητικών μέσων της ΕΦ τα οποία πραγματοποίησαν αρκετές διελεύσεις. Στο έδαφος παρουσιάστηκαν τα αντιαεροπορικά συστήματα BUKM1-2 και TOR-M1, το σύστημα ΟΘΕΛΛΟΣ καθώς και το σύστημα ATLAS με τα βλήματα MISTRAL.

Πεζοπόρα τμήματα

Το δεύτερο μέρος της στρατιωτικής παρέλασης άνοιξαν 24 σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακολούθησε το συγκρότημα μάχης HELBROC, της Ε.Ε. Η εμφάνιση των πρώτων τμημάτων του ΠΕΖΙΚΟΎ προκάλεσαν την ζωηρή υποδοχή από όσους παρακολουθούσαν την παρέλαση. Με τις νέες εξαρτύσεις που προμηθεύτηκε πρόσφατα η Ε.Φ. Μια διμοιρία του 1964 με όπλα και εξαρτύσεις της εποχής παρήλασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και ακολούθησαν: σπουδαστές των στρατιωτικών παραγωγικών σχολών, ένα τάγμα Πεζικού, ένα τάγμα Εθνοφυλακής, Στρατονόμοι.

Οι ειδικές δυνάμεις

Όπως πάντα εντυπωσιακή ήταν και φέτος η παρουσία των Ειδικών Δυνάμεων της ΕΦ. Τα ΛΟΚ με νέο ατομικό εξοπλισμό απέσπασαν το ζεστό χειροκρότημα των θεατών. Ξεχωριστή και η παρουσία των έφεδρων καταδρομέων. Το μοτίβο των ειδικών δυνάμεων συμπλήρωσαν τα ΟΥΚ.

ΕΛΔΥΚ

Και φέτος η ΕΛΔΥΚ συμμετείχε στους εορτασμούς για την 63η επέτειο ανεξαρτησίας. Στην παρέλαση έλαβαν μέρος τρείς λόχοι της ΕΛΕΔΥΚ ανανεώνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι επίσημοι

Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης πλαισιωμένος από τον ΥΠΑΜ Μιχάλη Γιωργάλλα τον αρχηγό της ΕΦ αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα. Την Ελλάδα στους εορτασμούς εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Στην εξέδρα των επισήμων και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα εκπροσωπώντας για πρώτη φορά θεσμό της Ε.Ε. στους εορτασμούς για την ανεξαρτησία της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στην ομιλία της η Δημητρίου αναφέρθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά μόνο με τη συλλογική ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ