ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:11
 

Κυπριακό, ΕΕ, διμερείς σχέσεις στις επαφές του Ολλανδού ΥΠΕΞ στη Λευκωσία

Ο κ. Μπλοκ επισκέπτεται την Κύπρο έπειτα από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Κυπριακό, θέματα που αφορούν την ΕΕ και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ολλανδίας περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει στις 6 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία, ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών, Στεφ Μπλοκ.

Ο κ. Μπλοκ επισκέπτεται την Κύπρο έπειτα από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη. Θα παρακαθίσει σε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δήλωσή της, στο ΚΥΠΕ η Πρέσβειρα της Ολλανδίας Νάταλι Τζάρσμα, ανέφερε πως επιπρόσθετα με τη συζήτηση για θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, που είναι, όπως είπε, εξαιρετικές, και αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, η επίσκεψη αυτή θα δώσει την ευκαιρία για σε βάθος διαβουλεύσεις επί θεμάτων της ΕΕ.

Η κ. Τζάρσμα σημείωσε, συγκεκριμένα, πως το Brexit θα έχει αντίκτυπο στις οικονομίες και των δυο χωρών, περισσότερο από άλλες χώρες της ΕΕ, λόγω των ισχυρών δεσμών τους με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα έχει επίσης συνέπειες και στον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ.

"Η άποψη της Ολλανδίας είναι πως μια μικρότερη ΕΕ συνεπάγεται έναν μικρότερο προϋπολογισμό. Ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ, για τον οποίο οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες συνεχίζονται, παρέχει πάνω από όλα μια ευκαιρία να δείξουμε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το θέμα της μεταρρύθμισης – διοχετεύοντας κονδύλια στις προτεραιότητες του αύριο. Προτεραιότητες όπως η κλιματική αλλαγή, η συλλογική μας ασφάλεια, ο κοινός έλεγχος των εξωτερικών μας συνόρων, η κοινή μεταναστευτική πολιτική, η έρευνα και η καινοτομία", ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Τζάρσμα.

Είπε ακόμη πως οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ολλανδίας θα συζητήσουν επίσης άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η Οικονομική και Νομισματική ‘Ένωση και το ευρώ, η κοινή αγορά και η πολιτική διεθνούς εμπορίου.

Η ΕΕ πρέπει να σημειώσει πρόοδο σε αυτά τα θέματα, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αρχική της υπόσχεση όπως τα κυρίαρχα κράτη μέλη να εργάζονται από κοινού για να βοηθήσουν το ένα το άλλο να πετύχουν μεγαλύτερη ευημερία, ασφάλεια και σταθερότητα, βασισμένα στην αλληλεγγύη και τη ευθύνη, σημείωσε η Πρέσβειρα.

Πρόσθεσε πως ο κ. Μπλοκ προσβλέπει στην ανταλλαγή απόψεων πάνω σε αυτά τα θέματα με την Κυβέρνηση της Κύπρου και πως θα ενημερωθεί και σε ότι αφορά το Κυπριακό, υπενθυμίζοντας πως η Ολλανδία κατέχει αυτή τη στιγμή μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Πρέσβειρα της Ολλανδίας ανέφερε, τέλος, πως εκτός από τις συναντήσεις του με την κυπριακή Κυβέρνηση, ο κ. Μπλοκ θα έχει συνάντηση με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), εκφράζοντας την εκτίμηση της Ολλανδίας στο έργο της Επιτροπής λόγω της σημασίας του για τον κυπριακό λαό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Απαντούν οι εκπαιδευτικοί στην έκκληση Χαμπιαούρη για διάλογο

«Ως εκπαιδευτικές οργανώσεις είστε απαράδεκτοι. Δεν σέβεστε ούτε την εργοδότησή σας, ούτε τους μαθητές, ...»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  18:46

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Εισήλθε σε οικία 34χρονης, της επιτέθηκε άσμενα και την έκλεψε

«Nα σταλεί στην χώρα προέλευσης. Αν θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και ας μην πουν κάποιοι ...»
ΑΚΑ  |  09:18

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X