ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυπριανού: Ε/κ και Τ/κ μπορούν να μοιράζονται την εξουσία

Το δικοινοτικό ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, είναι η συνειδητή επιμονή στην πολιτική γραμμή της ενότητας του λαού

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η απόφαση του ΑΚΕΛ για να είναι το ψηφοδέλτιο του στις Ευρωεκλογές δικοινοτικό είναι μια πολιτική πράξη που θέλει να στείλει το μήνυμα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να μοιράζονται την εξουσία και να εκπροσωπούν μαζί την κοινή τους πατρίδα, είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίασης των υποψήφιων ευρωβουλευτών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, που πραγματοποιήθηκε στο Chateau Status.
 
«Έχουμε λοιπόν μπροστά μας μια πολιτική μάχη πολύ σημαντική που το αποτέλεσμα της θα στείλει πολλαπλά μηνύματα. Ας ενώσουμε τα χέρια μας πάνω από το συρματόπλεγμα και ας γίνουμε εμείς αυτό που περιμένουμε. Η φωνή που παλεύει και κερδίζει για την Κύπρο που αγαπούμε και για την Κύπρο που ονειρευόμαστε», είπε σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, καλώντας τους Τουρκοκύπριους «να δώσουμε μαζί τη μάχη των Ευρωεκλογών, ως συμβολική συνέχεια, των πολιτικών μαχών που δώσαμε στο παρελθόν».

Ως υπόσχεση, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, «για τις μάχες που από κοινού θα δώσουμε στο μέλλον για την κοινή μας πατρίδα, για τους κοινούς μας στόχους». Σύμφωνα με τον ίδιο «η πεποίθηση που υπάρχει στην πλειοψηφία της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας πως αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη δε μας αφορούν είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κατανοήσουμε και για το οποίο πρέπει να πείσουμε. Ό, τι συμβαίνει στην Ευρώπη μας αφορά. Γι’ αυτό και η φωνή μας πρέπει να ακουστεί δυνατά εκεί». Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνάμεις που απαιτούν τα πράγματα να αλλάξουν. Και στην Ευρώπη και στην Κύπρο», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ φιλοδοξεί να έχει ισχυρή εκπροσώπηση στην ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο γι’ αυτό και συμμετέχει στις ευρωεκλογές με αξιόμαχο και ισχυρό ψηφοδέλτιο. «Στο ψηφοδέλτιο μας συνυπάρχει η εμπειρία με την ανανέωση, η πείρα με τον ενθουσιασμό, η γνώση με το δυναμισμό. Απαρτίζεται από ανθρώπους που μπορούν επάξια να μας  εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιώργος Γεωργίου, Άθως Γεωργίου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Γιώργος Κουκουμάς, Μαρίνα Νικολάου και Νεοκλής Συλικιώτης», ανέφερε.

«Όταν ανακοινώναμε το ψηφοδέλτιο μας γνωρίζαμε ότι θα γινόταν πολλή συζήτηση για το γεγονός ότι σε αυτό συμμετέχει ένας Τουρκοκύπριος. Όντως, ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα έγινε πολλή συζήτηση. Για εμάς είναι κάτι το φυσιολογικό, με δεδομένες τις θέσεις, τις προσεγγίσεις μας αλλά και τη διαχρονική μας σχέση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας», πρόσθεσε. Εξάλλου, είπε ο ΓΓ το ΑΚΕΛ, «τονίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται για μια κοινοτική υποψηφιότητα». Ο φανατισμός, το μίσος και το μένος ενάντια στο ΑΚΕΛ που τόλμησε να κάνει αυτό το βήμα δε μας εκπλήσσει. Πρόκειται για αντιδράσεις που διαχρονικά εκδηλώνονταν ενάντια σε όποιον αποτολμούσε να μιλήσει για πατρίδα, ενωμένη και ανεξάρτητη, για λαό ενωμένο και κυρίαρχο», συμπλήρωσε.
 
Όπως ανέφερε, δεν είναι, λοιπόν, η παρουσία Τουρκοκύπριου στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ απλώς μια συμβολική παρουσία, αλλά είναι ο δικοινοτικός χαρακτήρας του ψηφοδελτίου του ΑΚΕΛ η συνέχεια των αγώνων μας για να ξεπεράσουμε επιτέλους την ιδεολογική και πολιτική διχοτόμηση που προσπαθούν να μας επιβάλουν εδώ και δεκαετίες.

«Είναι το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ η συμβολική απόφαση να ακουστεί η φωνή όλων των Κυπρίων, η αγωνία και η προσδοκία τους για μια επανενωμένη Κύπρο μέσα σε μια διαφορετική Ευρώπη. Ο εθνικισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά, ανοιχτά και αποφασιστικά. Έχουμε ήδη δηλώσει ότι το όποιο πολιτικό κόστος δεν πρόκειται να μας εμποδίσει από το να διεκδικούμε το μέλλον του λαού μας, την επανένωση του τόπου μας», τόνισε. Σύμφωνα με τον Άντρο Κυπριανού «έχουμε όραμα για την Κύπρο του αύριο, στο οποίο δώσαμε σάρκα και οστά με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις που μπήκαν στο τραπέζι των συνομιλιών. Προτάσεις που είχαν στην καρδιά τους την κατάργηση της εθνοτικής σύγκρουσης, την ενότητα σε ιδεολογική και πολιτική βάση».
 
Το δικοινοτικό ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, είναι η συνειδητή επιμονή στην πολιτική γραμμή της ενότητας του λαού, της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας. «Είναι η συνεχής προσπάθεια να καταξιωθεί η ιδέα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν και πρέπει να κυβερνήσουν από κοινού την Κύπρο σε συνθήκες ισοτιμίας», πρόσθεσε. Είναι, σημείωσε, «η διαρκής υπόμνηση σε όλους όσοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη σημασία της πολιτικής ισότητας, πόσο μάλλον να αποδεχτούν την ιδέα».

«Από τους θύλακες, στην αιμοσταγή πολιτική της ΤΜΤ και τις ασφυκτικές πολιτικές της Άγκυρας, η προστασία των Τουρκοκυπρίων ως μια κυπριακή κοινότητα, πολιτικά προσδιορισμένη και σε ισότητα με τους Ελληνοκύπριους, είναι το διαχρονικό αίτημα των Τουρκοκυπρίων που αγωνίζονται για την ειρήνη και την επανένωση. Είναι και μια διαπίστωση που προκύπτει από τη ματωμένη ιστορία του λαού μας, την οποία το ΑΚΕΛ δεν έχει κανένα πρόβλημα να ομολογήσει και να υπερασπιστεί», συμπλήρωσε.
 
Όπως είπε, το δικοινοτικό ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ είναι η σαφής απάντηση σε όλους αυτούς που βολεύονται σήμερα με τη διαίρεση και αύριο με τη διχοτόμηση απλώς και μόνο γιατί έτσι ενισχύονται τα συμφέροντα τους.  «Είναι η πολιτική πράξη που αποδεικνύει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε το διχασμό, μπορούμε να συνεργαστούμε πολιτικά με πρόγραμμα και θέσεις. Είναι η ιστορική στιγμή που θα αποδείξει ότι η ψήφος μπορεί να διασταυρωθεί, όχι μόνο εξαιτίας του κοινού παρελθόντος αλλά και στο όνομα του κοινού μας μέλλοντος. Είναι η στιγμή που η συνείδηση του καθενός θα διαπιστώσει ότι αξίζει να ψηφίζουμε ο ένας τον άλλον ως Κύπριοι, όχι ως «προεκτάσεις» άλλων, ούτε ως «απομεινάρια» των συγκρούσεων», ανέφερε.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούμε να υπολογίζουμε στο μέλλον μόνο όταν διασφαλιστεί ότι θα το ζήσουμε μαζί, στα πλαίσια λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X