ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυπριανού: Ο κ. Αναστασιάδης να συνειδητοποιήσει το βάρος της ευθύνης που έχει

Η επιτυχία της Λουτ εξαρτάται κυρίως από την Τουρκία αλλά και τον Πρόεδρο, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την ευχή όπως η περιοδεία της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για διερεύνηση του εδάφους για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, στεφθεί με επιτυχία, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας  πως αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
«Πρέπει (ο Πρόεδρος Ανασασιάδης) να απαντήσει ξεκάθαρα και πειστικά ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με στόχο τη σύντομη επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Κυπριανού από το βήμα της εκδήλωσης του ΑΚΕΛ για την καταδίκη των μαύρων επετείων, διατυπώνοντας ταυτόχρονα και επικρίσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας για την στάση του στο Κυπριακό.
 
«Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε: η Κύπρος δεν θα σωθεί με τα καζίνο, το παζάρι των διαβατηρίων και τη θυσία των ανθρώπων και του τόπου στο βωμό των μπίζνες του περίγυρου του Προεδρικού και του Συναγερμού», είπε και συνέχισε: «Ο κ. Αναστασιάδης οφείλει έστω και τώρα να συνειδητοποιήσει το βάρος της ευθύνης που έχει. Οφείλει έστω και τώρα να κάνει αυτό που χρειάζεται, για να μη μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης. Για να προλάβω κάποιους ξεκαθαρίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνει δεν είναι απαράδεχτες υποχωρήσεις. Πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα. Να αναλάβει πρωτοβουλίες. Να αναδείξει με συνέπεια τις θέσεις και την επιχειρηματολογία μας».
 
Όπως είπε, ναι, η Τουρκία έχει διαχρονική ευθύνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού. Ναι, η άλλη πλευρά προβάλλει απαράδεκτες θέσεις.
 
«Εμείς οφείλουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε προκειμένου να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά με συνέπεια επιδιώκει τη λύση του προβλήματος. Ο κ. Αναστασιάδης οφείλει  να αναλάβει πρωτοβουλίες που να ακυρώνουν τη θέση της Τουρκίας για δύο κράτη, όχι να αφήνει ανοικτό το δρόμο για να μπουν τέτοιες θέσεις στο προσκήνιο», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κύπρος θα σωθεί μόνο αν επανενωθεί, επισημαίνοντας πως η  Τουρκία με συνέπεια εδώ και δεκαετίες αναπτύσσει πολιτικές που εμβαθύνουν την εξάρτηση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Άγκυρα και την αποδυναμώνουν.
 
Σημείωσε πως μια μερίδα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αντιστέκεται σε όλα αυτά, αλλά  δεν θα αντέξει για πάντα μια μικρή κοινότητα να τα βάζει με την ισχυρή Τουρκία. «Αν δεν το κατανοήσει έγκαιρα αυτό η δεξιά στην ελληνοκυπριακή κοινότητα αυτή τη φορά θα πληγώσει ανεπανόρθωτα την Κύπρο», συμπλήρωσε ο ηγέτης του ΑΚΕΛ.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε παράλληλα πως η τιμή της μνήμης των ηρώων μας, το μέλλον των παιδιών μας και των παιδιών τους είναι το χρέος που ξεπληρώνουμε εδώ και δεκαετίες παλεύοντας για επανενωμένη Κύπρο.
 
«Είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε εμείς που πάνω στα ερείπια του 1974 χτίσαμε το κίνημα της επαναπροσέγγισης. Είμαστε περήφανοι γιατί από τότε μέχρι σήμερα είμαστε η φωνή που φωνάζει σταθερά για όλη την Κύπρο. Είμαστε το κίνημα που έχει όραμα για την Κύπρο του αύριο και πολιτική πρόταση για το πώς μπορεί αυτό το όραμα να πάρει σάρκα και οστά. Είμαστε περήφανοι γιατί ούτε για μια στιγμή δε βάλαμε στενόκαρδες προσεγγίσεις, ρεβανσισμό και μικροκομματικές σκοπιμότητες πάνω από το μέλλον του τόπου» είπε.
 
«Αυτός», συνέχισε, «είναι ο πατριωτισμός. Καλά κάνει να το συνειδητοποιήσει ο κ. Αναστασιάδης και να πάψει να μας παραδίδει μαθήματα».
 
«Δεν του επιτρέπουμε να μας κατηγορεί ότι δήθεν θέλουμε τουρκικά στρατεύματα και εγγυήσεις στην Κύπρο. Ούτε ο κ. Αναστασιάδης ούτε κανένας άλλος θα βρει έστω μισή πρόταση, ή μια αναφορά του ΑΚΕΛ που να υπονοεί κάτι τέτοιο. Ο πρώτος πολιτικός ηγέτης που έθεσε στο τραπέζι την κατάργηση των εγγυήσεων και δημιούργησε δυναμική για να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για το θέμα ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας», είπε, για να προσθέσει πως «ο μοναδικός πολιτικός ηγέτης που αποδέχθηκε δε τις εγγυήσεις ήταν ο κ. Αναστασιάδης το 2004. Γι’ αυτό ας μην επιμένει σε φαντασιώσεις. Ας προβληματιστεί μόνο για την παρούσα κατάσταση και ας πάρει αποφάσεις για το μέλλον του τόπου».
 
«Οι θέσεις του ΑΚΕΛ», είπε ο κ. Κυπριανού, «είναι βασισμένες σε αρχές και στις διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Δεν πρόκειται να μετακινηθούμε από αυτές επειδή κάποιοι ίσως να αποφάσισαν να θυσιάσουν το Κυπριακό στις όποιες σκοπιμότητες∙ ή επειδή ο κ. Αναστασιάδης επιστρατεύει την υπεροπλία του στα ΜΜΕ για να κατηγορήσει το ΑΚΕΛ ότι δήθεν ‘υιοθετεί τουρκικές θέσεις’. Τις τουρκικές θέσεις τις εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτοί που αφήνουν το χρόνο να παρέρχεται και την κατοχή να εδραιώνεται μέρα με τη μέρα».
 
Χαρακτηρίζοντας το προδοτικό πραξικόπημα ως το μισό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως το άλλο μισό πραγματοποιήθηκε με την τουρκική εισβολή˙  όταν η προδοσία άνοιξε την πόρτα στον Tούρκο εισβολέα.
 
«Ο κυπριακός λαός, Eλληνοκύπριοι και Tουρκοκύπριοι, στερείται τα δικαιώματα του εδώ και 44 χρόνια και ζει βίαια διαχωρισμένος. Ο εποικισμός απειλεί ευθέως το μέλλον του στην πατρίδα που τον γέννησε,  ενώ συμβιώνει μόνιμα με την απειλή της παρουσίας 30,000 σχεδόν Tούρκων στρατιωτών».
 
Όπως είπε, το μεγαλύτερο έγκλημα σε βάρος του τόπου συντελέστηκε γιατί η εθνικοφροσύνη από μισαλλοδοξία, φανατισμό και δογματισμό δεν ήθελε να αφήσει το λαό μας να ζήσει μονιασμένος στη γη που τον γέννησε. Γιατί ήθελε να θυσιάσει το εφικτό στο βωμό του ευκταίου. Γιατί ενώ φλόμωνε το λαό με ψεύτικα μεγάλα λόγια, ήταν ταυτόχρονα ο δούρειος ίππος για να υλοποιηθούν τα σχέδια του ιμπεριαλισμού σε βάρος της Κύπρου.
 
Τελικά, πρόσθεσε, η απόβαση έγινε και τα πρωτοπαλίκαρα του Γρίβα που τις προηγούμενες μέρες ανέμιζαν τα καλάσνικωφ πανηγυρίζοντας γιατί «επέθανεν ο Μούσκος» έτρεξαν να κρυφτούν στα μετόπισθεν στέλνοντας  τους κύπριους πατριώτες άοπλους και προδομένους στην πρώτη γραμμή.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, το ΑΚΕΛ είναι και φέτος η φωνή που καταδικάζει την προδοσία∙ η συνείδηση που θυμίζει το έγκλημα και φωνάζει για δικαίωση∙ το σύνθημα που λιώνει τα συρματοπλέγματα και αντηχεί παντού: η Κύπρος ανήκει στο λαό της.
 
Σημείωσε πως «κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα. Γι’ αυτό ρίχνουν ως προπέτασμα καπνού στη συζήτηση τους αφορισμούς. ‘Όλοι είχαν ευθύνες για το 1974’, ‘έφταιξε και ο Μακάριος’, «υπήρξε βία και αντιβία». Όλα αυτά προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών και βιάζουν βάναυσα την ιστορία του τόπου μας. Όσο και να προσπαθούν όμως κανένας δεν ξεχνά, τίποτε δεν ξεχνιέται. Δεν υπάρχει προδοσία δίχως προδότες. Έγκλημα δίχως εγκληματίες».
 
Πλείστοι από τους πραξικοπηματίες, είπε, «πέρασαν από τα καλάσνικωφ στο κόμμα που τους στέγασε, στο Συναγερμό και από εκεί σε όλες τις καρέκλες: βουλευτικές, υπουργικές και άλλες».  
 
«Πραγματικοί πατριώτες», κατέληξε, «ήταν αυτοί που έτρεξαν τότε στην πρώτη γραμμή την ώρα που η δημοκρατία και η ελευθερία της πατρίδας απειλούνταν και έδωσαν στη μάχη και την τελευταία σταγόνα του αίματος τους. Πραγματικοί πατριώτες είναι αυτοί που σήμερα εξακολουθούν να παλεύουν για να επανενωθεί ο τόπος μας, όχι αυτοί που αποκοιμίζουν το λαό με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και την ίδια ώρα συμβιβάζονται με την κατοχή. Πραγματικοί πατριώτες είναι αυτοί που επιμένουν να σηκώνουν τη λαβωμένη κυπριακή σημαία και να οραματίζονται ένα ειρηνικό μέλλον και μια Κύπρο ολόκληρη και ελεύθερη που να ανήκει στο λαό».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X