ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:59
 

Λακκοτρύπης: 9,4 δισ. ευρώ από ΦΑ «Αφροδίτη»

Κλειστή η συμφωνία πώλησης στην Αίγυπτο, σύντομα η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο

Newsroom K

Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, για πώληση ΦΑ στην Αίγυπτο, γίνεται επίσημος προσδιορισμός των εσόδων για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο υπουργός Εμπορίου μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ είπε πως η συμφωνία με την κοινοπραξία του κοιτάσματος «Αφροδίτη». ολοκληρώθηκε και πως σύντομα θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, τα ετήσια έσοδα από το μερίδιο της Δημοκρατίας επί του κοιτάσματος, υπό προϋποθέσεις θα ανέλθουν στα 520 εκατ. ευρώ το χρόνο ή 9,4 δισ. ευρώ για 18 χρόνια που είναι η διάρκεια του συμβολαίου πώλησης.

Οι επίσημες αναφορές σε νούμερα ουσιαστικά σηματοδοτούν και τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και κοινοπραξίας του κοιτάσματος, Noble-Shell-Delek, για αλλαγές στο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού.

Από τη νέα συμφωνία η οποία προβλέπει και διαφοροποίηση στα ποσοστά επί του κοιτάσματος, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, η Δημοκρατία θα έχει απώλεια εσόδων ύψους 850 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο όπως επισήμανε η ζημιά θα καλυφθεί από παρεμφερή ζητήματα όπως η έναρξη παραγωγής του κοιτάσματος. Το θέμα με τις εξελίξεις στο κοίτασμα «Αφροδίτη» προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι εφημερίδες Φιλελεύθερος και Πολίτης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X