ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λετυμπιώτης: Εντός ημερών αναχωρεί για Γάζα βοήθεια κυπριακής προέλευσης

Χθες αναχώρησε το αμερικανικό πλοίο James A. Loux (LSV-6) μεταφέροντας φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Η ισχυρή διπλωματική κινητοποίηση για το σχέδιο «Αμάλθεια» αντανακλά την πολιτική και τεχνική αναγνώριση της πρωτοβουλίας μας καθώς και τον στρατηγικό της χαρακτήρα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του στα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σήμερα το πρωί, το προσωπικό της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών που υποστηρίζει την ανθρωπιστική αποστολή για την παροχή πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, αγκυροβόλησε την προσωρινό προβλήτα στην παραλία της Γάζας.

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της προσωρινής πλωτής προβλήτας στη Λωρίδα, που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ, θα λειτουργήσει καταλυτικά στη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, παραλαβής και παράδοσης μεγαλύτερου όγκου ποσοτήτων επιπρόσθετης και συμπληρωματικής, επείγουσας, ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, χθες, αναχώρησε το αμερικανικό πλοίο James A. Loux (LSV-6) μεταφέροντας φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας (βρετανική/ 166 παλέτα/ είδη προσωρινής στέγασης) καθώς και εξοπλισμό υλικοτεχνικής υποστήριξης για την εκφόρτωση και μεταφορά της βοήθειας που θα αποστέλνεται στην προβλήτα.

Αναμένονται, επιπλέον, και νέες αναχωρήσεις, με μεταφορά ανθρωπιστική βοήθεια με είδη τροφίμων, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υγιεινής και προσωρινής στέγασης.

Οι πρώτες αυτές θαλάσσιες αποστολές, σε συνδυασμό με ανθρωπιστικά φορτία που βρίσκονται ήδη ανοικτά της Γάζας σε πλωτά μέσα, και στάλθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από ΗΠΑ και ΗΑΕ, θα αποτελέσουν μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα ξεκινήσει να εκφορτώνεται -λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη ότι πρέπει να συντρέχουν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες- με στόχο την τελική διανομή της στους αμάχους από ενδεδειγμένους αναδόχους.

Μέρος αυτής της βοήθειας που θα σταλεί τις επόμενες μέρες θα είναι και κυπριακής προέλευσης, αρχικά, με 97 παλέτα ειδών τροφίμων ενώ θα ακολουθήσει και άλλη στη συνέχεια προς αυτό τον σκοπό.

Τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να αρχίσουν να μετακινούνται στην ξηρά τις επόμενες ημέρες. Τα Ηνωμένα Έθνη θα παραλάβουν τη βοήθεια και θα συντονίσουν τη διανομή της στη Γάζα.

Η εφαρμογή του Σχεδίου Αμάλθεια, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας συνεχίζεται, έχοντας ως βασικό στόχο την παροχή πρόσθετης, βιώσιμης και ασφαλούς ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας που την έχει τόσο ανάγκη.

Η ισχυρή διπλωματική κινητοποίηση όλο αυτό το διάστημα, με συνεχείς επαφές και σειρά επισκέψεων αξιωματούχων από τους εταίρους μας και ενδιαφερόμενα μέρη, αντανακλά την πολιτική και τεχνική αναγνώριση της πρωτοβουλίας μας καθώς και τον στρατηγικό της χαρακτήρα. Είναι άλλωστε σχετική και η ενέργεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για τη Μεσόγειο (ΚΣΜ), η οποία στο πλαίσιο των φετινών ετήσιων βραβείων που απονέμει σε προσωπικότητες και οργανισμούς που με τη δράση τους συνεισφέρουν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων της Συνέλευσης, βράβευσε τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Κόμπο, σε αναγνώριση της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, μέσω της υλοποίησης του Σχεδίου «Αμάλθεια».

Συνεπώς, το πλέγμα των ηγετικών δράσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο ρόλος της ως κόμβος ασφάλειας και σταθερότητας επιβεβαιώνεται συνεχώς.

Προς τούτο μεταφέρω τα όσα υπογράμμισε με τον πιο εμφατικό τρόπο ο Αντιναύαρχος Cooper, για τον ρόλο της Κύπρου, κατά την ενημέρωση της Αμερικανικής Κυβέρνησης σε δημοσιογράφους σχετικά με την επιχειρησιακή λειτουργία της προσωρινής προβλήτας στη Γάζα κατά την οποία εκφράζει τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία «για την ηγετική της δράση, και υποστήριξη αυτής της επιχείρησης η οποία δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τις εν λόγω προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο Αντιναύαρχος πρόσθεσε ότι «υπάρχει εξαιρετικός, οριζόντιος, συντονισμός με όλους τους διεθνείς εταίρους ο οποίος καθίσταται δυνατός λόγω της Κύπρου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σε μια δύσκολη συγκυρία, διεθνώς και στο Κυπριακό, η Λευκωσία εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον – Οι προεκτάσεις ...
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ