ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λιλλήκας: Θα βγούμε ζημιωμένοι από την άτυπη Διάσκεψη

Το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για τη δική μας πλευρά, αλλά ούτε και αναμένω ότι θα ασκηθεί οποιαδήποτε πίεση προς την τουρκική πλευρά, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών

ΚΥΠΕ

Την εκτίμηση ότι «θα βγούμε ζημιωμένοι από την άτυπη Διάσκεψη» για το Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως «ενδεχόμενα η Τουρκία να διευκολυνθεί, να «νομιμοποιηθεί», να θέσει τις θέσεις της ενώπιον του ΓΓ και με την ανοχή του για δυο κράτη και συνομοσπονδία».

«Δεν εισηγούμαστε να μην πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να μην λάβει μέρος σε αυτή την άτυπη Διάσκεψη γιατί εδώ που έχουμε φτάσει άρνησή μας να συμμετάσχουμε θα διευκολύνει την Τουρκία στους στόχους της», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Σημείωσε, παράλληλα πως «ελλοχεύουν πάρα πολλοί κίνδυνοι σε αυτή την άτυπη Διάσκεψη. Το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για τη δική μας πλευρά, αλλά ούτε και αναμένω ότι θα ασκηθεί οποιαδήποτε πίεση προς την τουρκική πλευρά. Αντίθετα αν θα ασκηθεί κάποια πίεση θα είναι προς τη δική μας πλευρά για περαιτέρω συμβιβασμούς».

Ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε στις δηλώσεις του πως υπάρχει απόφαση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ, εξ όσων φαίνεται, να συγκαλέσει μιαν άτυπη πενταμερή Διάσκεψη.

Αυτή η άτυπη πενταμερής Διάσκεψη ήταν πρόταση και απαίτηση της Τουρκίας, την οποία στη συνέχεια υιοθέτησε ο ΓΓ και στόχος τουλάχιστον αρχικά ήταν για να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος και κοινός στόχος για να επαναληφθούν οι συνομιλίες για συνολική λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε.

Ως Συμμαχία Πολιτών, ανέφερε, «μας γεννά πολλά ερωτηματικά το γιατί συγκαλείται αυτή τη στιγμή η Διάσκεψη με δεδομένο ότι ο ΓΓ γνωρίζει τις θέσεις της τουρκικής πλευράς και κατά συνέπεια είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει ούτε κοινό έδαφος αλλά ούτε και κοινός στόχος των εμπλεκομένων μερών".

Άρα η Διάσκεψη αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και συνθήκες για να δημιουργηθεί ένα θετικό αποτέλεσμα, σημείωσε.

Επεσήμανε πως «δεν αναμένουμε ότι η Άγκυρα θα εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της. Αντίθετα θα λειτουργήσει εκβιαστικά, απειλώντας ή εκβιάζοντας για άνοιγμα του Βαρωσιού, για αλλαγή του στάτους κβο της περίκλειστης πόλης, αλλά και ταυτόχρονα για την πορεία προς δυο κράτη ή τη συνομοσπονδία».

«Ελλοχεύουν πάρα πολλοί κίνδυνοι σε αυτή την άτυπη Διάσκεψη. Το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για τη δική μας πλευρά, αλλά ούτε και αναμένω ότι θα ασκηθεί οποιαδήποτε πίεση προς την τουρκική πλευρά. Αντίθετα αν θα ασκηθεί κάποια πίεση θα είναι προς τη δική μας πλευρά για περαιτέρω συμβιβασμούς», πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως «δεν εισηγούμαστε να μην πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να μην λάβει μέρος σε αυτή την άτυπη Διάσκεψη γιατί εδώ που έχουμε φτάσει άρνησή μας να συμμετάσχουμε θα διευκολύνει την Τουρκία στους στόχους της».

Ανέφερε πως είχαμε παλαιότερα εισηγηθεί όπως επιμένει η δική μας πλευρά προς τον ΓΓ να γίνει διερεύνηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο και μόνο αν διαπιστωνόταν ότι υπάρχει κοινός στόχος και κοινό έδαφος να συγκαλέσει την άτυπη Διάσκεψη. Δυστυχώς δεν είχαμε εισακουστεί. Δεν ακολουθήθηκε αυτή η πορεία με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε σε ένα μονόδρομο.

Εκτιμώ και πολύ φοβάμαι ότι θα βγούμε ζημιωμένοι από την άτυπη Διάσκεψη και ενδεχόμενα η Τουρκία να διευκολυνθεί, να «νομιμοποιηθεί», να θέσει τις θέσεις της ενώπιον του ΓΓ και με την ανοχή του για δυο κράτη και συνομοσπονδία, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση