ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι τρεις δέσμες μέτρων του διαγγέλματος

Επεκτείνονται μέχρι τις 30 Απριλίου τα περιοριστικά μέτρα, ενώ συνεχίζεται για 4 επιπλέον μήνες η ενίσχυση των επιχειρήσεων

Newsroom K

Νέο διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε σχέση με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο. Τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται μέχρι το τέλος Απριλίου, παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι έχουμε περάσει από την κορυφή της καμπύλης.

Νωρίτερα, συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο αξιολόγησε την κατάσταση, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι τα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας του Υπουργού Υγείας έχουν δώσει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόντες ήταν και οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Εξωτερικών, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις λειτουργών των μέσων ενημέρωσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο διάγγελμά του ανέφερε τα εξής:

«Στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου καθορίζονται λεπτομερώς τόσο οι αριθμοί όσο και τα χρονοδιαγράμματα επιστροφής, ενώ έχουν καθοριστεί και τα αυστηρά μέτρα αποτροπής διασποράς νέων κρουσμάτων και προστασίας του συνόλου. Λεπτομέρειες θα αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών.

Η δεύτερη δέσμη αποφάσεων αφορά πρόσθετα μέτρα διασφάλισης των εισοδημάτων και της εργασίας, με τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά και των οικονομικά ευάλωτων ομάδων.

Η σημερινή εξαγγελία των νέων μέτρων υποδηλοί την αποφασιστικότητα μας να διατηρήσουμε την δυνατότητα μιας δυναμικής επανεκκίνησης της οικονομίας, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Στο πλαίσιο που έχω προαναφέρει, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου των όσων μέτρων έχουν κατά καιρούς αποφασισθεί είτε από τον Υπουργό Υγείας είτε από τους καθ’ ύλην Υπουργούς με Διατάγματα. Η σημερινή απόφαση είναι χωρίς καμία εξαίρεση για τις γιορτές του Πάσχα, το τονίζω.

Είναι αυτονόητο πως τα μέτρα καλύπτουν και τις όποιες συναθροίσεις για εορτασμό των εθίμων της Ανάστασης.

2. Όσον αφορά τον επαναπατρισμό των συμπολιτών μας, πέραν των ήδη υφιστάμενων κατηγοριών για τις οποίες ήδη έχει δρομολογηθεί η επιστροφή τους στην Κύπρο, αποφασίσθηκε σήμερα η σταδιακή επιστροφή Κύπριων πολιτών που εμπίπτουν στις πιο κάτω κατηγορίες:

(i) Όσων διαμένουν σε πανεπιστημιακές εστίες και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε προπαρασκευαστικά προγράμματα, τα λεγόμενα Foundation Courses, είτε βρίσκονται στο πρώτο έτος του πτυχιακoύ κύκλου σπουδών.

(ii) Μόνιμα διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού για σκοπούς προσωρινής εργασίας και των οποίων η απασχόληση έχει ανασταλεί ή τερματιστεί εξαιτίας του κορωνοϊού.

(iii) Πολιτών που μόνιμα διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού και των οποίων η επιστροφή τους κρίνεται απαραίτητη για ανθρωπιστικής φύσεως λόγους, όπως:

● Παροχή φροντίδας σε πρόσωπα που λόγω σοβαρού τραυματισμού μετά την έκδοση των Διαταγμάτων, αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν

● Είναι λήπτες ή δότες οργάνων που καλούνται εκτάκτως για μεταμοσχεύσεις, και

● Είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Θα επιτρέπεται ακόμη η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία προσώπων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, η συνδρομή των οποίων, όμως, λόγω της επαγγελματικής ή επιστημονικής τους ιδιότητας κρίνεται απαραίτητη στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω πως οι αποφάσεις για επαναπατρισμό των όσων κατηγοριών έχουν προαναφερθεί, Κύπριων συμπολιτών μας ή άλλων που έχουν καθοριστεί θα λαμβάνονται στην βάση της επικρατούσας κατάστασης και της απαραιτήτου γνώμης των επιστημονικών συνεργατών της Κυβέρνησης,

3. Για προληπτικούς σκοπούς αντιμετώπισης της πανδημίας, αποφασίσθηκαν:

(i) Η διεξαγωγή δειγματοληπτικών εξετάσεων ανά επαρχία, με βάση τις υποδείξεις της επιστημονικής ομάδας. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί στην Πάφο.

(ii) Διεξαγωγή τις επόμενες των ημερών 20.000 επιπλέον δειγματοληπτικών εξετάσεων, σε άτομα, τα οποία με βάση τα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας, συνεχίζουν να εργάζονται είτε στον ιδιωτικό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Φρουράς.

(iii) Δειγματοληπτικές εξετάσεις σε όλους όσοι, με βάση το πρόγραμμα σταδιακού και ελεγχόμενου επαναπατρισμού, θα επιστρέψουν στην Κύπρο.

Όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα – είναι η δεύτερη δέσμη – αποφασίσθηκε η παράταση της κρατικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020.

Επιπρόσθετα, για περίοδο τεσσάρων μηνών, μετά τη λήξη της ανωτέρω περιόδου, θα συνεχιστεί η κρατική στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων στη βάσει σχετικών κριτηρίων όπως με λεπτομέρεια θα αναπτύξει ο Υπουργός Οικονομικών και η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Παραφράζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη που σοφά ανέφερε πως «δεν κινδυνεύει η πίστη αλλά οι πιστοί», θα έλεγα πως σήμερα δεν κινδυνεύει ο τρόπος ζωής, αλλά η ίδια η ζωή μας.

Γι αυτό και δεν πρέπει να υποκύψουμε στις δυσκολίες που χωρίς αμφιβολία τα περιοριστικά μέτρα έχουν προκαλέσει.

Αυτό που θέλω να γνωρίζετε είναι πως η διάρκεια ισχύος τους, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το πόσο με αυστηρότητα υπομένουμε τη δυσφορία που προκαλούν.

Γνωρίζω πως τα μέτρα θα είναι οδυνηρότερα τούτες τις μέρες του Πάσχα, που θα γιορτάζαμε, με τους αγαπημένους μας.

Αυτό που θέλω, είναι όταν θα βρεθούμε, χωρίς περιορισμούς στο επόμενο γιορταστικό τραπέζι, να μη λείπει κανένα από τα παιδιά μας, κανένας από τους γονιούς, κανένας παππούς ή γιαγιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε περάσει ανάλογες ή και χειρότερες δοκιμασίες.

Εάν καταφέραμε να επιβιώσουμε είναι γιατί όλοι μαζί όταν δοκιμαστήκαμε χάρις στο πείσμα και την αποφασιστικότητα μας, κατορθώσαμε να υπερβούμε τις δοκιμασίες και να βγούμε ακόμη πιο δυνατοί.

Ούτε τυχαία είναι τα όσα ενθαρρυντικά καταγράφονται.

Γι αυτό και θέλω θερμά να ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που με την ωριμότητα που επιδεικνύουν, πειθαρχούν στα μέτρα και ταυτόχρονα, δίνουν μαθήματα σε όσους αρνούνται να επιδείξουν πνεύμα αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης σας συμπολίτες σας.

Αυτή την ώρα απαιτείται να φανούμε για άλλη μια φορά το ίδιο δυνατοί προκειμένου να προστατεύσουμε την οικογένεια, σας αγαπημένους σας, αλλά και τον εαυτό σας.

Κάθε μέρα που περνά και τα κρούσματα είναι λιγότερα, σας φέρνει πιο κοντά στην ημέρα που θα επιστρέψει η ζωή σας σας κανονικούς σας ρυθμούς.

Για τούτο, για άλλη μια φόρα απευθύνω έκκληση σας όλους: Παραμείνετε στα σπίτια, στα καταφύγια σας, και θα τα καταφέρουμε».

Υπ. Υγείας

ΠΑραλήφθηκαν 5 τόνοι χλωροκίνης, εδώ και περίπου 10 μέρες εγκρίθηκε το θεραπευτικό πρωτόκολλο για ενήλικες και παιδιά. Δεσμεύσαμε ποσότητες που επαρκούν για 240 χιλιάδες ασθενείς. Η εισαγωγή θα καλύψει τις ανάγκες του Ισραήλ και πιθανόν επιπλέον ανάγκες στην Κύπρο. Επεξεργαζόμαστε το πλάνο εξόδου από την κρίση, θα υπάρξει σταδιακή επάνοδος, αλλά μέχρι στιγμής μόνο τρεις χώρες στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να μελετούν το δικό τους πλάνο. Μάλιστα, ο ΠΟΥ δεν εγκρίνει την μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις χώρες αυτές. Έδωσα οδηγίες για αγορά 9 εκατ. μασκών αξίας 3 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τους φοιτητές που μπορούμε να υποδεχθούμε, θα εξαρτηθεί από τον διαθέσιμο αριθμό καταλυμάτων και τις ανάγκες τους που πρέπει να καλυφθούν. Οι δυνατότητές μας είναι περίπου 1000 άτομα ανά 15 ημέρες.

Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς είναι ένα πρόβλημα, γι' αυτό στην προσπάθεια να εντοπιστούν, θα προβούμε στην τυχαία δειγματοληψία από ένα δείγμα 800 ατόμων παγκύπρια και με την διενέργεια περισσότερων εργαστηριακών εξετάσεων, αποφασίσαμε όπως διεξαχθούν 20 χιλιάδες εξετάσεις τις επόμενες 20 μέρες από τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Υπ. Εξωτερικών

Ο επαναπατρισμός ξεκίνησε εδώ και μέρες, θα υπάρξουν πτήσεις από Γερμανία και Βρετανία, ΗΠΑ, Ελβετία, Γαλλία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Σαουδική Αραβία. Υπάρχει ξεκάθαρος σχεδιασμός που υλοποιείται.

Υπ. Εργασίας

Με την απόφαση του Υπ. Συμβουλίου τα σχέδια έχουν επεκταθεί μέχρι και τις 12 Ιουνίου. Έχει δοθεί και μια 4μηνη περίοδος κατά την οποία θα συνεχιστεί η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ανάλογα με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Αν μια επιχείρηση συνεχίζει να μην μπορεί να ανακτήσει το 50% του κύκλου εργασιών της, θα συνεχίσουμε την στήριξη για αυτό το 50%, για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους. 

Υπ. Οικονομικών

Οι περιορισμοί ανατρέπουν τους οικονομικούς σχεδιασμούς και έχουν επιπτώσεις. Διαθέτουμε τα όπλα που έχουμε και είμαστε από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν ένα γενναιόδωρο πακέτο. Επιτύχαμε την είσοδό μας στις διεθνείς αγορές με ευνοϊκό επιτόκιο. Ένεση ρευστότητας στην αγορά μέσω της στήριξης του τραπεζικού τομέα, δεν θα δώσουμε σεντ στις τράπεζες, αλλά χρησιμοποιούμε την ρευστότητα των τραπεζών για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις. 

Η διάρκεια της οικονομικής κρίσης είναι συνυφασμένη με την διάρκεια της πανδημίας. Πρέπει να σεβαστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα μέτρα για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε μια οικονομική πολιτική που να βασίζεται στην άρση των περιορισμών. Ο σχεδιασμός βασίζεται στον επανακαθορισμό του χρηματοδοτικού μας προγράμματος, στον εξορθολογισμό των προϋπολογισμό και η ανάκαμψη της οικονομίας. Κάνουμε τους καλύτερους σχεδιασμούς, μεσοπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση