ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λόγους εθνικής ασφάλειας εγείρει ο ΥΠΑΜ για την έκθεση του Οδυσσέα

Δεν εισακούστηκε από τον Γ. Ελεγκτή η προτροπή να μην δημοσιοποιηθούν τα ευρήματα για τον Έλεγχο Συστήματος Επιστράτευσης της ΕΦ.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Νέα τροπή προσλαμβάνει το θέμα που υπάρχει τα τελευταία εικοσιτετράωρα και αφορά τη δημοσιοποίηση της ειδικής έκθεσης για του φυγόστρατους, της Εφεδρείας. Αντιδρώντας στα όσα απασχολούν το δημόσιο βίο με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης βάζει στο τραπέζι ζητήματα εθνικής ασφάλειας τα οποία έχουν προκύψει, κατά τον ίδιο, από την δημοσιοποίηση της έκθεσης. Ο κ. Αγγελίδης απαντώντας στην ουσία στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αποκάλυψε πως το Υπουργείο Άμυνας είχε ζητήσει από τον Γενικό Ελεγκτή να αποφύγει να δώσει στη δημοσιότητα την έρευνά του, επικαλούμενο τον ευαίσθητο χαρακτήρα των πληροφοριών που περιείχε η έκθεση. Ωστόσο όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος η προτροπή αυτή δεν εισακούστηκε, από τον Γενικό Ελεγκτή. Ο ΥΠΑΜ, όπως αναφέρεται από τον ίδιο, επικαλέστηκε ανεπιτυχώς, τέσσερις λόγους:

- Αποκαλύπτονται θέματα εμπιστευτικής φύσεως που αφορούν τη δομή της Ε.Φ και τις διάφορες κατηγορίες της Δύναμης των Εφέδρων.
- Ενδεχόμενες αδυναμίες για το σύστημα επιστράτευσης της ΕΦ (που εξάγονται από την Έκθεση), θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής.
- Θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς γενικότερα.
- Θα δοθούν λανθασμένα μηνύματα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης όπως αναφέρει ο κ. Αγγελίδης η προτροπή για μη δημοσιοποίηση, όπως εξηγήθηκε στον Γενικό Ελεγκτή, δεν αποσκοπούσε στη συγκάλυψη, αλλά στην αποφυγή επηρεασμού του ευαίσθητου τομέα της άμυνας, ασφάλειας και επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέτρα

Με βάση την επίσημη τοποθέτηση του ΥΠΑΜ προκύπτει, πως το Υπουργείο και η Εθνική Φρουρά φαίνεται να εξέφρασαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία, την ευαρέσκειά τους για την Έκθεση αναφέροντας ότι αποτελεί σημαντικό οδηγό και εργαλείο στην προσπάθεια, λήψης διορθωτικών μέτρων με σκοπό την αναβάθμισή της. Αυτό όμως που δημιουργεί εύλογες απορίες είναι η αναφορά του ΥΠΑΜ πως η Ελεγκτική Υπηρεσία προειδοποιήθηκε να αποφύγει την δημοσιοποίηση και προς συμμόρφωση με τους νόμους και κανονισμούς ασφαλείας. Παράλληλα στην αντίδραση καταγράφονται και τα μέτρα που είχε εισηγηθεί Επιτροπή που μελέτησε το θέμα της Στρατολογίας:

-Συγκρότηση Μηχανογραφικού Κέντρου Στρατολογίας, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τη Διεύθυνση Επιστράτευσης, τα μηχανογραφικά συστήματα ΚΕΠ-ΚΕΠΟ, καθώς και με την Κυβερνητική Αποθήκη Πληροφοριών για άμεσο εντοπισμό πολιτών για τους οποίους εκκρεμεί η στρατολογική και επιστρατευτική τους τακτοποίηση.
-Διασύνδεση του αρχείου της Διεύθυνσης Επιστράτευσης με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Αστυνομίας για έλεγχο των πολιτών που διακινούνται εντός και εκτός συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- Εφαρμόστηκε από την 1η Ιανουαρίου 2019 το νέο σύστημα πρόσκλησης. Τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
- Δόθηκαν, από την πρώτη στιγμή, οδηγίες για διεξαγωγή έρευνας για όλες τις περιπτώσεις πολιτών που αναφέρονται στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

Το ΥΠΑΜ θεωρεί πως η δημοσιοποίηση της έκθεσης αναγκάζει το Υπουργείο να ξεκινήσει τους σχεδιασμούς από την αρχή.

Η απάντηση Γ. Ελεγκτή

Στον Σάββα Αγγελίδη απάντησε από τον λογαριασμό του στο twitter, ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος ουσιαστικά αμφισβητεί ότι η έκθεσή του περιείχε απόρρητα θέματα. «Αναμέναμε από το ΥπΑμ να σεβαστεί το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός εκθέσεων μας που αφορά όντως απόρρητα θέματα ούτε δημοσιοποιείται ούτε διαρρέει. Αλίμονο αν κρατούμε τους πολίτες στο σκοτάδι, δήθεν για να μην απαξιώσουν το θεσμό της εφεδρείας ή την ΕΦ».

Δεν υπάρχουν κενά

Στρατιωτικές πηγές με τις οποίες μιλήσαμε μας είπαν πως τα συμπεράσματα της έκθεσης δεν παραπέμπουν σε κενά στο σύστημα εφεδρείας της Εθνικής Φρουράς. Οι ίδιες πηγές μας διαβεβαίωσαν πως οι μονάδες των εφέδρων είναι άρτια στελεχωμένες ικανές να επιτελέσουν το έργο που έχουν επωμισθεί. Όπως επισημαίνεται, το θέμα με τους «αόρατους» εφέδρους» έχει να κάνει περισσότερο με μια ξεπερασμένη αντίληψη που υπήρχε εντός της Εθνικής Φρουράς και που σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπιζόταν από το νέο σύστημα που εφαρμόζεται από την αρχή του χρόνου στην εφεδρεία.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση