ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μακριά ακόμα από το Σένγκεν

Στη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν για λόγους ασφάλειας περιορίζεται η Κύπρος λόγω διαίρεσης κατοχής, παρά τις προτροπές παραγόντων που θέλουν προσέλκυση επενδυτών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οθόνη πίσω από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον κατά την συνέντευξη Τύπου για το πράσινο φως της Κομισιόν στην ένταξη στο Σένγκεν της Κροατίας, της Βουλγαρίας, και της Ρουμανίας, δεν αποτύπωνε μόνο την εικόνα του ποιες χώρες ετοιμάζονται εκτός απροόπτου (και αν δεν επικρατήσουν οι αντιρρήσεις των Κάτων Χωρών για την Βουλγαρία) να μπουν στον χώρο ελεύθερης διακίνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τρεις χώρες ξεχώριζαν με κίτρινο χρώμα δίπλα στο γαλάζιο των χωρών του Σένγκεν, και δίπλα στο βαθύ μπλε των χωρών εκτός της ΕΕ. Με γκρίζο έμεναν στις παρυφές της Ένωσης δύο χώρες: η Ιρλανδία - η οποία αποτελεί εξαίρεση λίγο πολύ γιατί προτιμά να διατηρεί ανοιχτά σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία - και η Κύπρος.

Στον χάρτη η Κύπρος βρίσκεται στο άκρο όπου την τοποθετεί η γεωγραφία, με αποτέλεσμα να καταλήγει στριμωγμένη στη γωνιά του λογότυπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο περιθώριο όπου την τοποθετεί η πολιτική της κατάσταση και οι επιδόσεις του πολιτικού της προσωπικού.

Για αυτό και όταν η «Κ» ρώτησε την κ. Γιόχανσον που βρίσκεται η διαδικασία που αφορά την Κύπρο και το Σένγκεν, η Επίτροπος μπόρεσε μόνο να απαντήσει πως η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη και πως δεν έχει κάτι να πει, ενδεχομένως γιατί δεν θεώρησε πως επρόκειτο να ερωτηθεί.

 

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Γιώργου Κακούρη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στην ομιλία της η Δημητρίου αναφέρθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά μόνο με τη συλλογική ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ