ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Aπουσίες που προκάλεσαν αντιδράσεις στην συνεδρία για Pandora Papers

Μέλη της Επιτροπής Θεσμών εξέφρασαν λύπη για τη μη παρουσία εκπροσώπων της Προεδρίας, της Νομικής Υπηρεσίας και της ΜΟΚΑΣ

ΚΥΠΕ

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεχιστεί, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η συζήτηση για το θέμα των Pandora Papers στην παρουσία εκπροσώπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής συνήλθε το μεσημέρι της Τετάρτης για να συζητήσει για δεύτερη φορά το θέμα μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας των Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και τις αποκαλύψεις των Paradise Papers.

Κατά τη σημερινή συνεδρία υπήρξε έντονη αντίδραση μελών της Επιτροπής Θεσμών, τα οποία εξέφρασαν λύπη για τη μη παρουσία εκπροσώπων της Προεδρίας, της Νομικής Υπηρεσίας και της ΜΟΚΑΣ ενώ κλήθηκαν να παραστούν.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, ενημέρωσε ότι η Προεδρία τηλεφώνησε την Τρίτη στην Γραμματεία της Βουλής και δήλωσε πως θα έρθει όταν ακουστούν όλες οι απόψεις.

«Εκ των πραγμάτων το θέμα θα είναι σε συζήτηση και την ερχόμενη Τετάρτη για να παρευρεθεί η Προεδρία και να δώσει τα όσα προκύπτουν ως απάντηση στις αναφορές που έγιναν στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε και ζήτησε όπως αποσταλούν και τα πρακτικά και της προηγούμενης συνεδρίασης και της σημερινής, με μια επιστολή που θα ετοιμάσει και που θα απευθύνεται στην Προεδρία για να είναι παρούσα στη συνεδρία της επόμενης Τετάρτης. Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στις επιστολές που απέστειλαν Γενική Εισαγγελία και ΜΟΚΑΣ για την μη παρουσία τους στη σημερινή συνεδρίαση.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης είπε ότι είδαν σήμερα σε μια δεύτερη συνεδρίαση τα ζητήματα από τα Paradise και τα Pandora Papers και πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και την ερχόμενη Τετάρτη.

«Σε καμία περίπτωση η Προεδρία δεν ήρθε λόγω άρνησης. Κάθε άλλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστολή που μου απηύθυνε προσωπικά - και το έχω αναφέρει και στην προηγούμενη συνεδρίαση, στις 27 του Οκτώβρη - είναι έτοιμος να έρθει η Προεδρία και να πει τις απόψεις της για τα ζητήματα που αφορά τον Προέδρο της Δημοκρατίας και αυτό θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Ως εκ τούτου, τα όσα πιθανόν να ακούστηκαν από εκπροσώπους άλλων κομμάτων και αφορούν την Προεδρία, ποσώς ευσταθούν», πρόσθεσε.

Ο κ. Δημητρίου, σε ό,τι αφορά την απουσία της Εισαγγελίας και της ΜΟΚΑΣ, είπε πως τους θεσμούς χρειάζεται να τους σεβόμαστε όλοι. «Όταν απευθύνει η Βουλή των Αντιπροσώπων πρόσκληση για παρουσίαση στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Ανεξάρτητων Αξιωματούχων ή εκπροσώπων της Δημοκρατίας οφείλουν να παρευρίσκονται. Ως εκ τούτου, θα αποσταλεί επιστολή, - συμφωνήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης - από την Επιτροπή Θεσμών που να υπογραμμίζει αυτή την ανάγκη του αλληλοσεβασμού αλλά και του σεβασμού στις νομοθεσίες του κράτους και θα τους καλούμε να παρευρεθούν τόσο την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά και να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής, γενικότερα», σημείωσε.

Σε ερώτηση ποια είναι η δικαιολογία που έδωσαν για να μην παρευρίσκονται σε αυτές τις συνεδριάσεις, ο κ. Δημητρίου είπε ότι του έχουν αποσταλεί επιστολές και από την ΜΟΚΑΣ και από την Γενική Εισαγγελία, την οποία υπογράφει ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

«Η μεν ΜΟΚΑΣ λέει πως δεν έχει λάβει το οποιοδήποτε ερώτημα, οπότε δεν κρίνει σκόπιμο να παρευρεθεί. Η δε Γενική Εισαγγελία λέει πως η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της 29ης του Οκτώβρη, την οποία επισυνάπτει στην Επιστολή, καλύπτει πλήρως το ζήτημα, δεν έχουν να προσθέσουν κάτι άλλο στη συνεδρίαση», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι στις 26 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν συζητήσουν για πρώτη φορά το θέμα των Pandora Papers στην Επιτροπή θεσμών, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά του ΑΚΕΛ, είχε πει ότι κανένα κόμμα δεν έκρινε σκόπιμο να καλέσει την Προεδρία στη συζήτηση.

«Μας είχε πει ότι ο Πρόεδρος επιδιώκει τον έλεγχο, κάτι που αναγράφεται και σε επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος στην Επιτροπή και μάλιστα μας καλούσε να μην καταντήσουμε από τραγικοί, κωμικοί. Τραγικό είναι να καλείται η Προεδρία της Δημοκρατίας σε συνεδρία ενός θέματος, τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για το οποίο έχουν τίτλο 'The offshore President' και να μη παρευρίσκεται. Ενώ μας είχε ασκήσει κριτική γιατί δε τους καλέσαμε, επαναλαμβάνω, σήμερα κλήθηκε η Προεδρία και δεν παρέστη στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, που θα συζητούσε για δεύτερη φορά το θέμα των Pandora Papers, θα ζητούσε από την Προεδρία να αναφέρει συγκεκριμένα πράγματα, να λογοδοτήσει και να ασκηθεί και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος όπως θα έπρεπε», πρόσθεσε.

Ο κ. Πασιουρτίδης ανέφερε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη και όσο κι αν κάποιοι θεωρούν ότι με την απουσία τους ή με τις δηλώσεις τους θα υποβαθμίσουν το θέμα, «τους διαβεβαιώ ότι κάτι τέτοιο δεν θα επιτρέψουμε να γίνει».

«Επίσης, μεγάλοι απόντες από την συνεδρία ήταν η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, όπως και η ΜΟΚΑΣ, που ειρήσθω εν παρόδω εδώ και τρεις εβδομάδες, ενώ έχουν πάρει επιστολή από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, που ασκεί εποπτικό έλεγχο και έρευνα στα δύο δικηγορικά γραφεία που εμπλέκονται στα Pandora Papers για να τους δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία δεν έχει μέχρι σήμερα απαντήσει σε αυτή την επιστολή. Οι ίδιες Αρχές, οι οποίες μας δήλωσαν πριν 1 μήνα ότι αναμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας από το εποπτικό όργανο, που είναι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, για να δουν αν θα κινηθούν, δεν έχουν ακόμα απαντήσει σε επιστολές του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, που ζητά συγκεκριμένα στοιχεία», συμπλήρωσε.

Ακόμα και η απουσία τους, όμως, σήμερα, συνέχισε ο κ. Πασιουρτίδης, υποδεικνύει ότι υπάρχει μια ασέβεια προς την Βουλή και στην Επιτροπή Θεσμών.

«Δεν επιλέγουν οι καλεσμένοι πότε θα έρχονται στις συνεδρίες. Είναι υποχρέωση τους να παρευρίσκονται και είναι υποχρέωση τους να δέχονται και τις ερωτήσεις από τα μέλη κάθε Επιτροπής όσο και αν αυτές ή το περιεχόμενο των οποίων δεν τους αρέσει. Και πάλι θα σταλούν επιστολές και στην ΜΟΚΑΣ και στην Νομική Υπηρεσία, στους οποίους θα υπενθυμίζεται και με έντονο τρόπο θα αναφέρεται ότι θα πρέπει να παρευρεθούν την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών, που θα συζητηθεί ξανά το θέμα των Pandora Papers για να μας πουν τι έκαναν και τι προτίθεται να κάνουν όπως επιβάλει και όπως αναφέρει και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι σήμερα συζήτησαν για δεύτερη φορά τα Pandora Papers εν τη απουσία της Προεδρίας, της Εισαγγελίας και της ΜΟΚΑΣ.

«Η Προεδρία είχε εγκαλέσει την Επιτροπή στην προηγούμενη συνεδρία γιατί συζητούσαμε το θέμα χωρίς την παρουσία της. Τώρα που καλέστηκε αποφάσισε να μην παρουσιαστεί και αναγκαστικά ο Πρόεδρος έχει ορίσει και τρίτη συζήτηση του θέματος. Η διαφθορά είναι ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο γιατί υποσκάπτει το δημόσιο συμφέρον αλλά υποσκάπτει και τη δημοκρατία και αυτό φάνηκε σήμερα», πρόσθεσε.

Όπως είπε η κα. Ατταλίδου, η άρνηση της Νομικής Υπηρεσίας και της ΜΟΚΑΣ, αλλά και της Προεδρίας να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής, δείχνει μια άρνηση για λογοδοσία και διαφάνεια.

«Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό όταν εμπλέκεται ειδικά το όνομα του πρώτου πολίτη και όταν συζητείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και βγαίνει ψήφισμα που καλεί τα κράτη μέλη να εξετάσουν πολύ σοβαρά αυτά τα θέματα και όταν η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που είναι η Επιτροπή Θεσμών ζητά να εξετάσει τα στοιχεία και κάποιοι αρνούνται να τα δώσουν αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό», συμπλήρωσε.

Επίσης, συνέχισε η κα. Ατταλίδου, «είναι πολύ σοβαρό και για ένα άλλο λόγο: Πρώτον, της Νομικής Υπηρεσίας προΐστανται δύο άτομα, τα οποία έφυγαν από το υπουργικό θώκο και διορίστηκαν εισαγγελείς».

«Όσο καιρό, όμως, ήταν στον υπουργικό θώκο εξέταζαν θέματα, για τα οποία τώρα είναι οι ίδιοι υπό εξέταση. Και για αυτό θα έπρεπε να ήταν πολύ προσεχτικοί όταν αρνούνται να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών. Η δε ΜΟΚΑΣ μας έστειλε επιστολή λέγοντας πόσα προβλήματα έχει. Δεν έχει προσωπικό. Στην προηγούμενη όμως συνεδρία μας είπε περίπου ότι δεν είναι δουλειά της η εξέταση αυτών των καταγγελιών ή πρέπει κάποιος να της δώσει έκθεση για να εξετάσει. Κάτι, που νομίζω, ότι δεν είναι σωστό», πρόσθεσε.

Όπως συμπλήρωσε η κα. Ατταλίδου, «μας απείλησε κιόλας ότι δεν θα ξανά έρθει γιατί δε της άρεσαν της προϊσταμένης της ΜΟΚΑΣ οι ερωτήσεις που κάναμε και θεωρώ ότι ένας δημόσιος λειτουργός, ο οποίος πληρώνεται από τους φόρους των πολιτών και αρνείται να λογοδοτήσει για θέματα που αφορούν την υπηρεσία τους, είναι ένα φαινόμενο το οποίο ακριβώς, νομίζω, ότι δείχνει και τη διαπλοκή, αλλά επίσης και τη διαφθορά, η οποία έχει εισέλθει σε όλες τις εκφάνσεις αυτού που ονομάζουμε επίβλεψη».

«Όταν οι θεσμοί, οι οποίοι πρέπει να ελέγχουν, αντιδρούν με αυτό τον τρόπο, τότε έχουμε φτάσει σε πολύ επικίνδυνα σημεία για το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον της πατρίδας μας και θεωρώ ότι θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι το όνομα Κύπρος δεν ανήκει σε κανένα για να το διασύρει», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση