ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:19
 

Πιάνει δουλειά το τρυπάνι της ExxonMobile στη «Δελφύνη»

Όλα έτοιμα για την έναρξη των εργασιών στο τεμάχιο 10 από το βρετανικό τρυπάνι

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η έλευση του γεωτρύπανου της κοινοπραξίας ExxonMobil -Qatar Petroleum (QP), στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου φραστικής έντασης, από τουρκικής πλευράς και την έναρξη μιας νέας που κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να μεταβάλει άρδην το ενεργειακό στάτους της περιοχής.

Η έναρξη των εργασιών στον γεωτρητικό στόχο «Δελφύνη», αποτελεί για τον αμερικανικό κολοσσό ένα σημαντικό γεγονός μιας και επίσημα η εταιρεία εγκαινιάζει την δραστηριότητα και παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ExxonMobile παρά τους χαμηλούς τόνους δεν κρύβει τα μελλοντικά της, σχέδια εάν και εφόσον το τεμάχιο 10 αποδειχθεί «χρυσοφόρο» όπως λέγεται. Σχέδια που συνάδουν απόλυτα και με τις φιλοδοξίες της Λευκωσίας.

Και τώρα δουλειά

Η άφιξη του γεωτρύπανου την Δευτέρα το πρωί στον στόχο «Δελφύνη», εντός του χρονικού πλαισίου που είχε προγραμματιστεί αλλά κυρίως χωρίς απρόοπτα, δικαιολογημένα προκαλεί ανακούφιση σε Λευκωσία και κοινοπραξία. Με ημερομηνία έναρξης των ερευνών την 15η Νοεμβρίου ή το αργότερο μέχρι τέλος της εβδομάδας, η προσοχή τώρα μετατοπίζεται ένα μήνα αργότερα όταν το τρυπάνι θα έχει ολοκληρώσει τις έρευνες και θα ετοιμάζεται να προχωρήσει στον επόμενο γεωτρητικό στόχο.

Τότε θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν οι υψηλές προσδοκίες που συνοδεύουν την κάθοδο του αμερικανικού κολοσσού στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσδοκίες που σε κάποιες περιπτώσεις θέλουν το τεμάχιο 10, της κυπριακής ΑΟΖ να είναι ισάξιο ή και να ξεπερνά ακόμα το Αιγυπτιακό Ζόρ, που από πλευράς ενεργειακού δυναμικού κρατά τα σκήπτρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης φαίνεται να αναμένει, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, και η Άγκυρα προκειμένου να καθορίσει τις κινήσεις της.

Οι προσδοκίες

Αν για τον πρώτο γύρο αδειοδότησης το τεμάχιο 12 σημάδεψε καθοριστικά την ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, το τεμάχιο 10 ενδεχομένως να της δώσει μια νέα διάσταση αλλάζοντας άρδην τα δεδομένα της περιοχής. 

Πρακτικά η ExxonMobile έχει προαναγγείλει πως είναι έτοιμη να κάνει πράξη την διαχρονική φιλοδοξία της Κύπρου για χερσαίες υποδομές υγροποίησης ΦΑ, επί κυπριακού εδάφους εάν εντοπιστούν οι απαιτούμενες ποσότητες. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε 15 tcf, ποσότητα η οποία θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα εργοστάσιο LNG με δυο τρένα παραγωγής λένε πηγές ακόμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι φιλοδοξίες

Και αν η ExxonMobile επί του παρόντος επικεντρώνεται στα «του οίκου της», η κυβέρνηση στρέφεται προς τη μεγάλη εικόνα που αφορά το δυναμικό και των υπόλοιπων τεμαχίων. Και δεν το κάνει τυχαία. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το τεμάχιο 10 το οποίο στις 11 Φεβρουαρίου 2012 είχε παραχωρηθεί στη γαλλική TOTAL. Τρία χρόνια αργότερα η εταιρεία επέστρεψε το τεμάχιο 10 στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανακοινώνοντας πως τα αποτελέσματα της γεωλογικής, γεωχημικής και γεωφυσικής έρευνας ήταν απογοητευτικά.

Σήμερα το ίδιο τεμάχιο έχει τραβήξει την προσοχή ενός άλλου ενεργειακού κολοσσού, της Exxon, o αντιπρόεδρο της οποίας Tristan Aspray από το βήμα του 14 Economist στη Λευκωσία περιγράφοντας τη μεγάλη εικόνα της περιοχής είπε πως το ενεργειακό σύστημα του Νείλου κινείται και προς την κυπριακή ΑΟΖ

Οι εργασίες

Στην περιοχή του τεμαχίου 10 επικρατεί ηρεμία, παρά την προσπάθεια της Τουρκίας να κρατήσει τους υψηλούς τόνους. Το πλωτό γεωτρύπανο, υπό βρετανική σημαία, έφθασε στο σημείο γεώτρησης χωρίς απρόοπτα κάτι που δεν είχε συμβεί στις προηγούμενες δυο ερευνητικές γεωτρήσεις, στα τεμάχια 11 και 6 όπου τουρκικά πολεμικά προσπάθησαν να παρενοχλήσουν τα γεωτρύπανα.

Πέρα από τις προετοιμασίες που γίνονται στην πλατφόρμα γεώτρησης από τη Δευτέρα το πρωί παράλληλα ξεκίνησαν και τα δρομολόγια των πλοίων που προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στη πλατφόρμα, και των ελικοπτέρων που μετάφεραν το προσωπικό από τη Λεμεσό. Οι εργασίες στον πρώτο στόχο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου με το τρυπάνι να μετακινείται στη συνέχεια εντός του τεμαχίου 10, στον δεύτερο στόχο που έχει επιλεγεί για έρευνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X