ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με επίθεση σε ΕΛΑΜ - Αναστασιάδη μπαίνει στη μάχη το ΑΚΕΛ

Έθεσε το πολιτικό του αφήγημα ο Άντρος Κυπριανού κατά την παρουσίαση των υποψηφίων.

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με σφοδρή επίθεση σε ΕΛΑΜ και κυβέρνηση Αναστασιάδη μπαίνει στην προεκλογική μάχη το ΑΚΕΛ. Αρχίζοντας την παρουσίαση των έξι εκλεκτών για τις ευρωεκλογές κατά την ομιλία του το βράδυ της Τρίτης, ο Άντρος Κυπριανού υπογράμμισε πως αυτή τη φορά, σε αντίθεση προφανώς με την αδιαφορία που επικρατούσε στο παρελθόν, η Αριστερά θα πρέπει να συμμετάσχει μαζικά. Πρώτα γιατί μία δυνατή Αριστερά στην Ευρώπη θα ανακόψει πρώτα και κύρια την επέλαση της Ακροδεξιάς, αλλά και τις πολιτικές λιτότητας των δεξιόστροφων κομμάτων στην Ευρώπη.

Κυριότερα όμως ότι σε κυπριακό επίπεδο υπογράμμισε πως θα πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα κριτικής προς τον Νίκο Αναστασιάδη και τις πολιτικές του, ούτως ώστε να καμφθεί ο αυταρχισμός και η αλαζονεία που, όπως υποστηρίζει, έχει η κυβέρνηση κατά τη δεύτερη θητεία.

Νεοφιλελευθερισμός και Ακροδεξιά

Για εύηχα συνθήματα γύρω από τον ρόλο της ΕΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση Αναστασιάδη ο Άντρος Κυπριανού .

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Άντρος Κυπριανού προειδοποίησε πως στη σημερινή ΕΕ επικρατεί η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού η οποία, όπως είπε, επέτρεψε «να σηκώσει κεφάλι η ακροδεξιά και ο νεοφασισμός στην Ευρώπη και στην Κύπρο. Η δημαγωγία και το δήθεν αντισυστημικό προφίλ είναι το μεγαλύτερο τους όπλο». Αυτό, όπως είπε, αποδείχτηκε στην περίπτωση της Κύπρου φωτογραφίζοντας το ΕΛΑΜ ότι προωθεί τον τραμπουκισμό την ξενοφοβία, τον λαϊκισμό και τον ρατσισμό όπως και η Χρυσή Αυγή.

«Θα τους αφήσουμε λοιπόν να αποτελειώσουν ό,τι απέμεινε από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κοινωνικό Κράτος;» διερωτήθηκε κατά την ομιλία του καλώντας όλους όσοι αντιλαμβάνονται «το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η Ευρώπη να ενώσουν δυνάμεις» για μία Ευρώπη που να βασίζεται στην αλληλεγγύη των λαών της και τις κατακτήσεις των εργαζομένων της.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά εργάζεται αδιάκοπα για την προώθηση προτάσεων που στοχεύουν στην προστασία των αδυνάτων, στην κατοχύρωση των πολιτικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθαρίζοντας πως διεκδικεί για τους εργαζόμενους και εργάζεται με συνέπεια για την προώθηση και την εφαρμογή ορθής και ολοκληρωμένης πολιτικής για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας.

Τα μεγάλα λόγια

Κατά την ομιλία του Άντρου Κυπριανού δεν έμεινε στο απυρόβλητο ούτε ο Νίκος Αναστασιάδης αλλά ούτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταγγέλλοντάς τους ίδιους αλλά και τους «ομοϊδεάτες» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για σκληρές και αντιλαϊκές αποφάσεις παρά τα μεγάλα λόγια και τις εύηχες ρητορείες γύρω από το οικοδόμημα της ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχτηκε ότι δεν είναι αυτό που οι δογματικοί σωματοφύλακές της παρουσίασαν στο λαό. Τους πήρε χρόνια πολλά για να το καταλάβουν, χρειάστηκε δυστυχώς μόνο ένα βράδυ για να το ζήσουμε. Το ξημέρωμα του μοιραίου εκείνου Eurogroup του Μάρτη του 2013 ήταν υπεραρκετό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

«Ο κ. Αναστασιάδης και οι Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες του πήραν σε βάρος του λαού μας τις πιο σκληρές, τις πιο αντιλαϊκές αποφάσεις. Έφεραν στην Κύπρο σύσσωμο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να οργανώσουν προεκλογικές φιέστες. Επιστράτευσαν το κόμμα της ευρωπαϊκής Δεξιάς για να μας πείσουν για τους ισχυρούς φίλους και συμμάχους τους», σημείωσε για να προσθέσει πως «δυο μήνες αργότερα μαζί τους κούρεψαν τις καταθέσεις και επέβαλαν στο λαό σκληρή λιτότητα και αντιλαϊκά μέτρα».

Σε επανάληψη με Βέμπερ

Στο ίδιο πλαίσιο έψεξε και τον Αβέρωφ Νεοφύτου με την πανηγυρική εμφάνιση του υποψηφίου της ευρωπαϊκής Δεξιάς για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο όπως είπε ο ΔΗΣΥ πλάσαρε ως Μεσσία.

Όπως εξήγησε ο Άντρος Κυπριανού, οι εκλογές είναι η ευκαιρία αντίστασης στον εφησυχασμό που καλλιεργείται από την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ καθώς όπως ανέφερε με την έναρξη της δεύτερης θητείας η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο που είναι αυταρχισμός και αλαζονεία, αναξιοκρατία και νεποτισμός, διαπλοκή και διαφθορά.

«Η εντύπωση που δίνουν οι κυβερνώντες είναι ότι λειτουργούν απλώς ως χορηγοί διαβατηρίων. Ως ρυθμιστές των deals μιας μικρής οικονομικής ολιγαρχίας που μόνη της έγνοια είναι το κέρδος. Δεν έχουν όραμα για την οικονομία. Δεν έχουν μακρόπνοη στρατηγική», ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού υπογραμμίζοντας πως σε αυτές τις ευρωεκλογές δεν κρίνεται μόνο ένα εκλογικό αποτέλεσμα αλλά το δικαίωμα του λαού σε όλα αυτά που «κατακρεουργεί η διακυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ».

Ο εφιάλτης της διχοτόμησης

Από την ομιλία του Άντρου Κυπριανού δεν παραλείφθηκε το Κυπριακό, με τον Άντρο Κυπριανού να προειδοποιεί πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ο Νίκος Αναστασιάδης είτε δεν το συνειδητοποιεί είτε αδιαφορεί. «Τώρα είναι η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είτε θα λυθεί το Κυπριακό με έντιμο συμβιβασμό, είτε θα ανοίξουμε την πόρτα στον εφιάλτη της διχοτόμησης», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Όπως εξήγησε, στόχος ένα «σύγχρονο πρότυπο αρμονικής συμβίωσης δύο κοινοτήτων διαφορετικής εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας που θα συνδιαχειρίζονται το κοινό τους κράτος. Θα είναι χώρα που θα έχει καταφέρει να διώξει τους στρατούς και θα διοχετεύει όλες της τις δυνάμεις και τους πόρους στις κοινωνικές επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη. Αυτό το όραμα φιλοδοξούμε να κάνουμε πράξη».

Μιλώντας για το ψηφοδέλτιο του κόμματος ξεκαθάρισε πως συνδυάζει την εμπειρία, την ανανέωση αλλά και τη συμμετοχή ανθρώπων από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Μιλώντας για τη συμμετοχή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στο ψηφοδέλτιο ξεκαθάρισε πως δεν είναι μέλος του ΑΚΕΛ. «Ανήκει στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Συμμερίζεται μαζί μας την ανάγκη επίτευξης λύσης του Κυπριακού στη βάση των συμφωνημένων αρχών και όχι μόνο. Η επανένωση του τόπου μας, είναι στόχος ζωής για το ΑΚΕΛ», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑ

"Δεν έχουν όραμα για την οικονομία. Δεν έχουν μακρόπνοη στρατηγική», ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού

Η αλήθεια είναι ότι εσείς μέχρι το 2013 είχατε όραμα..... απατηλο ομώς.

Ανώνυμος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση