ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με προθέσεις για το ‘21 οι εσωκομματικές του ΔΗΣΥ

Μειωμένο ενδιαφέρον έδειξαν τα Συναγερμικά στελέχη στις αναπληρωματικές εκλογές

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο από την πληθώρα ενδιαφερομένων που συνωστίζονταν στις εσωκομματικές εκλογές άλλων δεκαετιών στον ΔΗΣΥ θύμισε η υποβολή των υποψηφιοτήτων της Τρίτης για τις θέσεις του αναπληρωτή προέδρου και των δύο αντιπροέδρων. Ούτε ανατροπές υπήρξαν αλλά ούτε και εκπλήξεις με την κάλπη να μπαίνει έτσι ώστε από τους τρεις υποψηφίους αντιπροέδρους να εκλεγούν οι δύο. Κανένα στέλεχος -όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο- δεν διεκδίκησε απέναντι από τον Χάρη Γεωργιάδη την θέση του αναπληρωτή προέδρου. Παρά βεβαίως το μειωμένο ενδιαφέρον, οι υποψηφιότητες και οι κινήσεις των εν λόγω στελεχών έδειξαν προθέσεις και όρισαν το γήπεδο για τις βουλευτικές του 2021.

Με προβάδισμα

Ο Χάρης Γεωργιάδης για κάποιους θεωρείται πως κλείδωσε την έδρα στη Λευκωσία και για άλλους πως αποκτά σημαντικό προβάδισμα έναντι άλλων μπαίνοντας στη θέση του αναπληρωτή Προέδρου.

Με την συνοδεία στενών συνεργατών ο Χάρης Γεωργιάδης εισήλθε στην Πινδάρου την Τρίτη καταθέτοντας την υποψηφιότητά του για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου. Μεταξύ των 75 που υπέγραψαν για την υποβολή υποψηφιότητάς τους ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος υπέγραψε και την υποψηφιότητα των Αννίτας Δημητρίου και Ευθύμιου Δίπλαρου, η Σάβια Ορφανίδου και ο Μιχάλης Σοφοκλέους. Η αλήθεια είναι πως ο Χάρης Γεωργιάδης είχε προετοιμάσει το έδαφος για το ότι θα διεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου από τη μέρα που προανήγγειλε την παραίτησή του από το υπουργείο Οικονομικών. Το είχε πει δηλαδή μήνες προηγουμένως στην «Κ» ότι θα είναι παρών στη νέα σελίδα του ΔΗΣΥ. Την «παρουσία» του ευλόγησαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, υπήρξε συμφωνία των τριών για αξιοποίηση του κ. Γεωργιάδη στην ηγετική πυραμίδα του ΔΗΣΥ, μετά και την αποχώρησή του από το υπουργικό σχήμα. Καθόλου τυχαίες οι αναρτήσεις και των δύο, η χρονική συγκυρία κατά την οποία ο Λευτέρης Χριστοφόρου επέλεξε να αποχωρήσει από το αξίωμά του αλλά και η συστολή οποιουδήποτε άλλου στελέχους να διεκδικήσει απέναντί του. Η παρουσία Χάρη Γεωργιάδη στη θέση του αναπληρωτή προέδρου θεωρητικά ευνοεί και τον Νίκο Αναστασιάδη καθώς έχει ένα στενό συνεργάτη του στην ηγεσία του κόμματος. Πρόσωπο το οποίο θεωρείται πως θα στηρίζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς δεδομένου ότι υπήρξε στο υπουργικό σχήμα από την αρχή του της πρώτης θητείας του Νίκου Αναστασιάδη μέχρι και σήμερα. Βολεύει βεβαίως και τον Αβέρωφ Νεοφύτου καθώς διατηρεί υπό την σκέπη του και κατ’ επέκταση υπό τον έλεγχό του το μόνο πρόσωπο το οποίο είχε βλέψεις να διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ.
Αναλαμβάνοντας την θέση του αναπληρωτή προέδρου θεωρείται για κάποιους πως κλείδωσε και την βουλευτική έδρα στην επαρχία Λευκωσίας για το 2021 και για άλλους πως αποκτά σίγουρα προβάδισμα έναντι άλλων. Του δίνει και την ευχέρεια να κάνει τον προεκλογικό του από σήμερα μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές μέσω του κομματικού του αξιώματος, καλύπτοντας έτσι έδαφος σε σχέση με άλλα στελέχη που κατέχουν έδρα. Καθόλου τυχαίο ότι με την παρουσία του στην ηγετική πυραμίδα, έχει ήδη υπάρξει κινητοποίηση των βουλευτών Λευκωσίας. Ήδη ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ξεκίνησε τον προεκλογικό του δίδοντας έμφαση στην βελτίωση της Λευκωσίας ως πρωτεύουσας, ενώ ο Μιχάλης Σοφοκλέους σε συνέντευξή του στην «Κ» έκανε κάλεσμα στους απογοητευμένους Συναγερμικούς να επιστρέψουν πίσω στον ΔΗΣΥ καθώς η απογοήτευση που πολλοί εξέφρασαν οδήγησε σε μία νέα αρχή. Προειδοποίησε μάλιστα πως χωρίς μεταρρυθμίσεις αλλά και δημιουργία προοπτικής λύσης στο Κυπριακό, δεν υπάρχει πιθανότητα εκλογικής νίκης του ΔΗΣΥ.

Το στοίχημα

Πέραν της ανταγωνιστικότητας που δημιουργήθηκε ήδη στη Λευκωσία, ο Χάρης Γεωργιάδης έχει διάφορες προκλήσεις μπροστά του. Εκτός από το ότι θα πρέπει να καταδείξει τι προτίθεται να κάνει ο ίδιος για την ανανέωση του κόμματος, θα παίξει τον δικό του ρόλο στις επικείμενες εκλογές. Υπενθυμίζεται πως ο αναπληρωτής πρόεδρος βάσει καταστατικού είναι και ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας. Τυχόν εκλογική νίκη του ΔΗΣΥ συνεπώς στις βουλευτικές εκλογές θα προσδώσει πολιτικούς πόντους στον κ. Γεωργιάδη, όπως έγινε και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου όταν ήταν στην θέση του, ενώ στο ενδεχόμενο ήττας θεωρείται πως θα μοιραστεί την ευθύνη με τον Συναγερμικό Πρόεδρο, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για τις μετέπειτα βλέψεις του.

Με ευλογίες Αναστασιάδη

Το όνομα της Αννίτας Δημητρίου ακουγόταν και στις εσωκομματικές του 2018, ωστόσο απέφυγε να διεκδικήσει την υστάτη. Η υποψηφιότητά της θεωρείται πως έχει τη δική της δυναμική, όχι μόνο για το έρεισμα που έχει ήδη αποκτήσει στη συναγερμική βάση, αλλά και γιατί σύμφωνα με ασφαλείς πηγές την εκλογή της ευνοεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται πως η κα Δημητρίου ήταν η εκπρόσωπος τύπου του Νίκου Αναστασιάδη για τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Μάχη στη Λεμεσό

Μάχη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να δοθεί μεταξύ Αντρέα Κυπριανού και Ευθύμιου Δίπλαρου δεδομένου ότι και οι δύο προέρχονται από την επαρχία Λεμεσού. Ο κ. Δίπλαρος είχε διεκδικήσει τη θέση του αντιπροέδρου στις εσωκομματικές του 2018, ενώ ο κ. Κυπριανού έκανε πίσω την υστάτη από την διεκδίκηση της θέσης του αναπληρωτή προέδρου γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε όπως είχε πει τότε αχρείαστη εσωστρέφεια. Σήμερα, η διεκδίκηση της αντιπροεδρίας θεωρείται προθέρμανση των δύο για τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Και αυτό γιατί η εκλογή κάποιου εκ των δύο σε κομματικό αξίωμα, θα δώσει αναπόφευκτα προβάδισμα έναντι του άλλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση