ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με τη βρετανική θέση υπό μάλης για εγγυήσεις επιστρέφει ο Αναστασιάδης

Πήρε την επανεβεβαίωση που ήθελε ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι εγγυητής η Βρετανία αλλά και ότι το Brexit δεν αποτελεί εμπόδιο για συνομιλίες. Τι σημαίνει η συμφωνία για τις Βάσεις.

Με συγκεκριμένους άξονες κατήλθε στη συζήτηση με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρίως ως προς τις βρετανικές εγγυήσεις και για το ότι το Brexit δεν αποτελεί εμπόδιο για τη συζήτηση στο κυπριακό. Για το πρώτο θέμα η επαναβεβαίωση ότι η Βρετανία είναι θετική στο να μην συνεχίσει το ρόλο της όσο αφορά τις εγγυήσεις, ήταν αυτό που επεδίωκε να ακούσει η κυπριακή διπλωματία από την ίδια την Πρωθυπουργό της Βρετανίας. Θέση η οποία είχε πέσει και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντάνα.

Ως προς το δεύτερο θέμα, τις συζητήσεις για το κυπριακό και την έξοδο της Βρετανίας που αποτελούσε «εμπόδιο» για την Τουρκία, το είχε θέσει και ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης στον ομόλογό του Τζέρεμι Χάντ όπως και ο Νίκος Αναστασιάδης στην Τερέζα Μέι. Ως προς την έξοδο της Βρετανίας πάντως, κοινή συνισταμένη φαίνεται να είναι το ότι μέχρι το επόμενο συμβούλιο θα πρέπει να υπάρξει μια κατάληξη για να μην υπάρξει ακριβώς Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. 

Σε γενικές γραμμές διαφαίνεται να επικρατεί ικανοποίηση από τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο. Σε αυτό το κλίμα κινήθηκε και η δήλωση του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου, με την ελπίδα δηλαδή να σημειωθεί πρόοδος προς την επανέναρξη συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα και στα πλαίσια ενημέρωσης για το κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Πρωθυπουργό της Βρετανίας για την πρότασή του πέριξ της αποκεντρωμένης Ομοσπονδίας αλλά και για τη συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί. Οι πληροφορίες τόνιζαν πως αναμενόταν να γίνει αναφορά και σε παραδείγματα μεγαλύτερης συνταγματικής αυτονομίας που πήραν η Σκωτία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Ουαλία, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώνεται από αρμόδιες πηγές. 

 

 Προέκυψε δε και το σημαντικό στοιχείο της εφαρμογής της συμφωνίας του 2014 ανάμεσα σε Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο για τις βάσεις. 

Η συμφωνία με Βρετανία για βάσεις 

Εκ των σημείων που προκαλούν πλέον ενδιαφέρον είναι ότι συμφώνησαν Χριστοδουλίδης-Χαντ για εφαρμογή εντός του τρέχοντος έτους της συμφωνίας του Γενάρη του 2014 που προέβλεπε την ανάπτυξη και αξιοποίηση των μη στρατιωτικών περιοχών εντός των βρετανικών βάσεων.Η συμφωνία, με υπογραφή Ιωάννη Κασουλίδη ως ΥΠΕΞ της Δημοκρατίας κατά την περίοδο εκείνη, είχε φέρει ικανοποίηση ως προς τις προοπτικές που διανοίγονταν. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε κάνει εκτενή αναφορά σε αυτή και μεταξύ άλλων προνοούνταν ότι: 

1. Εντάσσεται το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους των Βάσεων σε πολεοδομικές ζώνες με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέον η ανάπτυξή τους. Πιο συγκεκριμένα, το 78% του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων, εκτάσεως περίπου 200 από σύνολο 255 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο περιλαμβάνει και το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών, εντάσσεται στην συμφωνηθείσα ρύθμιση. Στην ουσία η συμφωνία αντιστρέφει τη μέχρι σήμερα πολιτική που εφαρμοζόταν στις Βρετανικές Βάσεις: Αντί της καθολικής απαγόρευσης στην ανάπτυξη με κάποιες εξαιρέσεις, επιτρέπεται πλέον η καθολική ανάπτυξη με κάποιες εξαιρέσεις. Κι αυτές οι εξαιρέσεις είναι ρητά καθορισμένες. Με τη συμφωνία όλες οι περιουσίες, στις Βάσεις, ιδιωτικές και μη, θα ενταχθούν σε πολεοδομικές ζώνες με εξαίρεση μόνο περιουσίες που χρησιμοποιούνται για τις στρατιωτικές ανάγκες των Βρετανών. 

2. Διασφαλίζει ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσίων στις Βρετανικές Βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάπτυξη των περιουσίων τους.

3.   Κύπριοι και Ευρωπαίοι πολίτες και πολίτες τρίτων χωρών δικαιούνται να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην περιοχή των Βάσεων και αυτό συνεπάγεται την ανεμπόδιστη εκμετάλλευση των ακινήτων από τους σημερινούς ιδιοκτήτες

4.  Εξασφαλίζεται η πολεοδομική και οικονομική ανάπτυξη στις Βάσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία να είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό ζωνών και άλλων αναπτύξεων σύμφωνα με τις πρακτικές και την πολιτική που ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπρόσθετα, η συμφωνία ομαλοποιεί τη ζωή των κατοίκων και ιδιοκτητών γης στις Βάσεις, οι οποίοι θα αποτείνονται πλέον για τα θέματα ανάπτυξης στις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός, και θα γνωρίζουν ξεκάθαρα και χωρίς εκπλήξεις ή προσκόμματα το πώς θα μπορούν να αναπτύξουν τις περιουσίες τους, στη βάση των πολεοδομικών ζωνών και πολιτικών που θα καθοριστούν από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

5. Με την ενισχυμένη εκχώρηση δικαστικών και διοικητικών εξουσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία εξασφαλίζεται ισοτιμία και ισονομία αφού τα Δικαστήρια μας θα έχουν δικαιοδοσία σε αστικές και ποινικές υποθέσεις και κατʼ αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να εκτελούνται αποφάσεις και διατάγματα των Δικαστηρίων της χώρας, εντός των Βάσεων

Από τη συμφωνία αναμένεται να επωφεληθούν 17 κοινότητες και 3 δήμοι. Πιο συγκεκριμένα, θα επωφεληθούν οι Δήμοι Δερύνειας, Κάτω Πολεμιδιών και Ύψωνα και οι Κοινότητες Ακρωτηρίου, Ασώματου, Αυδήμου, Ερήμης, Επισκοπής, Κολοσσίου, Τραχωνίου, Σωτήρας και Παραμαλίου στην Επαρχία Λεμεσού, Αυγόρου, Αχερίτου, Άχνας και Φρενάρους στην Επαρχία Αμμοχώστου και Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου, Ορμήδειας και Πύλας στην Επαρχία Λάρνακας. Συνολικά, η συμφωνία επηρεάζει άμεσα χιλιάδες κατοίκους στους συγκεκριμένους δήμους και κοινότητες, ο συνολικός πληθυσμός των οποίων ξεπερνά τις 83 χιλιάδες. 

Μπορείτε να διαβάσετε όλη τη συμφωνία εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο (φωτ. EPA).

Ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής

Η έκβαση της Συνόδου, που θα λάβει χώρα στις 24-25 Σεπτεμβρίου, μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις των δύο πλευρών «σε δύο αντίθετες ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Φωτογραφία από ΚΥΠΕ.

Μεικτά μηνύματα από Άγκυρα

Ο Ερντογάν, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Άγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις ...
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ