ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Αργοναύτης 2019» σε τέσσερις φάσεις

Με τη συμμετοχή Ελλάδας, Γαλλίας, Ισραήλ, Η.Β, Γερμανίας και ΗΠΑ

Newsroom K

Με τη συμμετοχή έξι χωρών θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 28 με 30 Μαΐου 2019 η διεθνής άσκησης με την επωνυμία «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2019». Η άσκηση θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις, στο θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (FIR και ΑΟΖ). Η άσκηση σχεδιάστηκε υπό τον Γενικό Συντονισμό της Εθνικής Φρουράς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης και την Πολιτική Άμυνα, καθώς και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κρατικών υπηρεσιών

Τα σενάρια

Στο πλαίσιο της άσκησης, θα δοκιμασθούν τα υφιστάμενα Εθνικά Σχέδια «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (E-Δ) εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας. Στις 28 Μαΐου 2019 θα εκτελεστεί προάσκηση, η οποία περιλαμβάνει την προετοιμασία και ενημέρωση των εκπροσώπων, των Κρατών που συμμετέχουν στην άτυπη Ομάδα των ΝΕΟ CG (Non Combatant Evacuation Operations)για την εφαρμογή της διαδικασίας εκκένωσης αμάχων από γειτονική χώρα κρίσης και τον επαναπατρισμό αυτών.

Οι φάσεις της άσκησης

Η 1η Φάση της άσκησης θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Μαΐου 2019, με εκτέλεση άσκησης επί χάρτου για σενάριο εκκένωσης αμάχων (ΝΕΟ) από περιοχή κρίσης, καθώς και σύντομες ενημερώσεις και σειρά επισκέψεων των παρατηρητών, καθώς και εφαρμογή του ΕΕΣ «ΕΣΤΙΑ».

Η 2η Φάση της άσκησης θα πραγματοποιηθεί τις βραδινές ώρες της 29ης Μαΐου στη θαλάσσια περιοχή Νοτίως Κύπρου και αφορά την εφαρμογή του ΕΕΣ Ε-Δ «ΤΕΥΚΡΟΣ», συνεπεία αεροπορικού ατυχήματος, μετά από προσθαλάσσωση αεροσκάφους στην ανοιχτή θάλασσα.

Η 3η Φάση της άσκησης θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 30ης Μαΐου 2019 στην θαλάσσια περιοχή Νοτίως Κύπρου και η οποία επίσης αφορά στην εφαρμογή του ΕΕΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ», μετά από λήψη πληροφορίας για ύπαρξη σοβαρού ναυτικού ατυχήματος στην ανοιχτή θάλασσα.

Η 2η και 3η Φάση (Φάσεις Ε-Δ) θα πραγματοποιηθούν υπό τον συντονισμό και επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ και εντάσσονται στο ευρύτερο σενάριο της άσκησης και αφορούν συμβάντα κατά τη διαδικασία μεταφοράς αμάχων από χώρα κρίσης της Μέσης Ανατολής προς το Αεροδρόμιο Λάρνακας και προς τα λιμάνια της Κ.Δ. Κατά τις Φάσεις Ε-Δ εκτός από μέσα και προσωπικό της ΚΔ θα συμμετέχουν μέσα και προσωπικό από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η 4η και τελική φάση της άσκησης, θα διεξαχθεί κατά τις απογευματινές ώρες τις 30ης Μαΐου 2019, με την πρακτική εφαρμογή του ΕΕΣ «ΕΣΤΙΑ», συνεπεία των μαζικών αφίξεων αμάχων υπηκόων ξένων χωρών στην Κύπρο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Φωτογραφία από ΚΥΠΕ.

Μεικτά μηνύματα από Άγκυρα

Ο Ερντογάν, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Άγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις ...
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ