ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μενέντεζ για Κυπριακό: Είναι ξεκάθαρο ότι ένας είναι ο επιτιθέμενος

Ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πάγια τακτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Δηλώσεις για το Κυπριακό έκανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την έγκριση της υποψηφιότητας της Τζούλι Φίσερ για το πρεσβευτικό αξίωμα της Κύπρου.

Ο κ. Μενέντεζ είπε ότι «εκτιμώ ότι η αίσθηση του επείγοντος είναι σημαντική επειδή η σύγκρουση έχει διαρκέσει ήδη πάρα πολύ. Εάν επιτρεπόταν σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους να αποφασίσουν μεταξύ τους, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Άγκυρα βάζει το χέρι της στη ζυγαριά και δεν επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους να βρουν τον δικό τους δρόμο».

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητεί και από τα δυο μέρη να κάνουν κάτι όταν είναι ξεκάθαρο ότι ένας είναι ο επιτιθέμενος».

Ο κ Μενέντεζ αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο εκφράζοντας την ικανοποίηση του «παρά το γεγονός ότι αυτές είναι προσωρινές λύσεις» και η κα Φίσερ είπε ότι «η ειρηνευτική δύναμη παίζει απολύτως ουσιαστικό και σταθεροποιητικό ρόλο».

Κατά την εναρκτήρια τοποθέτηση του ο κ Μενέντεζ είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για την πάγια τακτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο όπως επανέλαβε «σε περιπτώσεις όπως η Κύπρος και η Αρμενία ζητεί και από τα δυο μέρη να κάνουν κάτι όταν είναι ξεκάθαρο ότι ένας είναι ο επιτιθέμενος».

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για επανένωση της Κύπρου»

Από την πλευρά της, την διαβεβαίωση ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα για όλους τους Κύπριους έδωσε η υποψήφια πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ.

Η κα. Φίσερ είπε μεταξύ άλλων πως η Επιτροπή γνωρίζει καλά ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. "Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας πολύτιμος εταίρος και η διμερής μας σχέση έχει εμβαθύνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες σφυρηλατούν νέους δρόμους με το σχήμα συνεργασίας 3+1 και την προώθηση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων.

“Αυτο που θέλω να τονίσω σχετικά με τη διχοτόμηση της Κύπρου είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σαφείς: το status quo είναι απαράδεκτο. Εάν μου δοθεί η ευκαιρία θα κάνω ό,τι μπορώ για την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα για όλους τους Κύπριους", επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως "θα συναντηθώ με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για να προωθήσω την ακλόνητη δέσμευσή μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες".

"Αυτό που ελπίζω να συνεισφέρω σε αυτή την διαδικασία είναι η αίσθηση του επείγοντος. Βασικό στοιχείο αυτών των συνομιλιών είναι ότι διεξάγονται υπό κυπριακή καθοδήγηση και με τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών και έτσι πρωτίστως θα αναζητήσω αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι ο χρόνος είναι απόλυτα κρίσιμος”, τόνισε η κα. Φίσερ.

Πηγή: ΕΡΤ, ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση