ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετά τις εκλογές τα σπουδαία στο Κυπριακό

Έμεινε στον κοινωνικό χαρακτήρα του το τετ α τετ Αναστασιάδη Τατάρ σε δεξίωση των Ηνωμένων Εθνών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με ευχές για επιστροφή του κυπριακού σε κινητικότητα και υπό το βλέμμα του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ ολοκληρώθηκε η πρώτη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα συνάντηση των ηγετών των δυο κοινοτήτων. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να εξαχθεί ως εκτίμηση από την κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση Αναστασιάδη Τατάρ είναι πως για το επόμενο διάστημα και μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας τα του Κυπριακού, στην καλύτερη περίπτωση, θα περιορισθούν στο κομμάτι προετοιμασίας μιας ενδεχόμενης επανεκκίνησης από τον Μάρτιο και μετά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαμήλωσε περισσότερο τον πήχη των προσδοκιών επανέναρξης των συνομιλιών υπενθυμίζοντας το εκλογικό κλίμα που επικρατεί σε Ελλάδα και Τουρκία. Υπό τις περιστάσεις αυτές η προσοχή στρέφεται προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών αλλά και την ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν νέα τετελεσμένα από την τουρκική πλευρά.

Οι ανησυχίες

Αυτό που φαίνεται να προκαλεί ανησυχία στην Ε/κ πλευρά είναι μια ενδεχόμενη θετική έκβαση των τουρκικών προσπάθειών για αναγνώριση του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων, ανησυχία που πηγάζει από την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πλαίσιο επανέναρξης των συνομιλιών. Όπως είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, την Τετάρτη το μεσημέρι, το πρώτο στάδιο είναι η αποφυγή νέων τετελεσμένων και το επόμενο είναι στο μεσοδιάστημα μέχρι τις εκλογές να προετοιμαστεί η ΕΕ σε συνεργασία με τα ΗΕ, ώστε να παρουσιάσουν μια τέτοια πρόταση που μη εκφεύγοντας των ψηφισμάτων των ΗΕ να μπορεί να αποτελέσει την κοινή βάση λύσης του Κυπριακού, ώστε να εξευρεθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα.

H E.E

Την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών στο κυπριακό επισήμανε ο οικοδεσπότης της κοινωνικής συνάθροισης στην οποία ήταν καλεσμένοι οι Αναστασιάδης Τατάρ. Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ ανέφερε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος στο Κυπριακό και μίλησε για προκλήσεις. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τα σημαντικά αποτελέσματα που έχουν επιφέρει οι διαπραγματεύσεις τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα του ΓΓ του ΟΗΕ η οποία όπως είπε θέλει κα ελπίζει ότι θα εκδηλωθεί με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου όπως ο ίδιος πρότεινε. Στα θέλω του Προέδρου της Δημοκρατίας συμπεριλαμβάνεται και μια πρωτοβουλία από πλευράς Ευρώπης «προκειμένου σε συνεργασία με τα ΗΕ, προκαταρκτικά και προ της έναρξης ενός νέου διαλόγου, να αποφευχθούν νέα τετελεσμένα που επιδιώκει η Τουρκία και να προετοιμάσουν το έδαφος, ώστε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με τα ΗΕ, η ΕΕ να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των ΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση