ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετά τον Σίμο ανοίγει το παρασκήνιο της αντιδημαρχίας

Τι συζητήθηκε μεταξύ Άντρου-Νικόλα και οι αντιδράσεις για Σιοπαχά

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μετά την ανάδειξη του υποψηφίου του ΑΚΕΛ Σίμου Ιωάννου στη δημαρχία της Αμμοχώστου με τη στήριξη των κομμάτων του Κέντρου, ΔΗΚΟ Συμμαχίας Πολιτών και Δημοκρατικής Παράταξης, ανοίγει πλέον η συζήτηση για την αντιδημαρχία της Αμμοχώστου. Με δεδομένο ότι την θέση κατέχει ο επαρχιακός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέτος, άρχισαν ήδη οι συζητήσεις για το αν θα παραιτηθεί δίδοντας την αντιδημαρχία σε ένα από τα συνεργαζόμενα κόμματα.

Η συμφωνία

Όταν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μίλησε τηλεφωνικά με τον γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού ανακοινώνοντάς τους ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Σίμου Ιωάννου, τέθηκε και το ζήτημα της αντιδημαρχίας. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» ο Νικόλας Παπαδόπουλος έθιξε το ζήτημα και στο ενδεχόμενο που εκλεγεί ο Σίμος Ιωάννου να στηριχθεί για την αντιδημαρχία πρόσωπο του ΔΗΚΟ. Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως στο ενδεχόμενο που ο ΔΗΣΥ στηρίξει την υποψηφιότητα Ιωάννου (η συζήτηση ήταν λίγες μέρες πριν το πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ όπου αποφασίστηκε η υποψηφιότητα Παύλου Αναστασιάδη) τότε τον πρώτο λόγο για την αντιδημαρχία θα έχει –βάσει και ποσοστών- ο ΔΗΣΥ. Στο ενδεχόμενο όπως είπε που ο ΔΗΣΥ δεν συναινέσει, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως το βλέπει θετικά.

Μετά και την εκλογή του Σίμου Ιωάννου τα δύο κόμματα αναμένεται να δουν διεξοδικά το όλο θέμα. Όπως αναφέρουν ΑΚΕΛικά στελέχη το κόμμα θα πρέπει να στηρίξει για την αντιδημαρχία το ΔΗΚΟ καθώς υπήρξε σχετική υπόσχεση σε ανώτατο επίπεδο. Δεν έχουν όμως όλοι την ίδια άποψη. Όπως σημειώνουν κύκλοι από την περιοχή, ο Ανδρέας Σιοπαχάς – ο μόνος δημοτικός σύμβουλος που έχει το ΔΗΚΟ- δεν συγκεντρώνει την στήριξη της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ. Οι ίδιες πηγές λένε πως και στο ενδεχόμενο που το ΑΚΕΛ παραιτηθεί από την αντιδημαρχία είναι πολύ πιθανόν να μην καταφέρει να εκλεγεί ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ στην αντιδημαρχία καθώς συγκεντρώνει πολλές αντιδράσεις και δεν αποκλείεται να διατηρήσει το ΑΚΕΛ και την δημαρχία και την αντιδημαρχία.

ΑΚΕΛικοί κύκλοι εκτμούν πως ο Άντρος Κυπριανού φέρεται να μην γνώριζε τα δεδομένα της περιοχής αλλά και το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ έχει μόνο ένα δημοτικό σύμβουλο που συγκεντρώνει τόσες αντιδράσεις. Σημειώνουν ωστόσο πως θα πρέπει να βρεθεί μία λύση ούτως ώστε να μην εκληφθεί ως ασυνέπεια από πλευράς του ΑΚΕΛ απέναντι στο ΔΗΚΟ γκρεμίζοντας τις όποιες γέφυρες συναίνεσης με τον ενδιάμεσο χώρο. 

Άρχισαν οι συζητήσεις για το αν θα παραιτηθεί ο Χρύσανθος Ζαννέτος, δίδοντας την αντιδημαρχία σε ένα από τα συνεργαζόμενα κόμματα

Οι διαβουλεύσεις συζητούνται στον ΔΗΣΥ

Πάντως οι διαβουλεύσεις ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ και τα προεόρτια περαιτέρω συνεργασιών δεν περνούν απαρατήρητα στον ΔΗΣΥ. Καθόλου τυχαία και η τοποθέτηση του εκπροσώπου τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου για τα περί επιδιώξεων του ΑΚΕΛ για συμμαχίας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023 με στόχο να φύγει ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ από την εξουσία.

«Αυτή είναι δυστυχώς η έγνοια τους, τον Αύγουστο του 2019. Tρεισήμισι ακριβώς χρόνια, πριν τον Φλεβάρη του 2023. Σήμερα, παραμονές της καθόδου στην Κύπρο της κ. Λουτ με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου για συνολική επίτευξη του κυπριακού, παραμονές της συνάντησης των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, η πρώτη έγνοια του ΑΚΕΛ είναι το πως θα αναρριχηθεί στην εξουσία.

Παρόλο που λένε στο ΑΚΕΛ πως ανησυχούν για το πως θα είναι η Κύπρος χωρίς επίλυση του κυπριακού, τώρα που είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων, αποφάσισαν να συναντηθούν με κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και μάλιστα να διαρρέουν αυτές τις μυστικές τους συναντήσεις. Τις θέσεις των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου στο κυπριακό, τις ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Διερωτόμαστε τι κοινό έχουν οι θέσεις του ΑΚΕΛ με τις θέσεις των κομμάτων αυτών. Εκτός και αν θα περιοριστούν στο κοινό ενδιαφέρον, της νομής της εξουσίας. Εμείς, ως Δημοκρατικός Συναγερμός, δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε τέτοιες συζητήσεις. Αλλά φαίνεται ότι παρεξηγείται η υπεύθυνη σιωπή μας.

Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό θα συνεχίσουμε να πράττουμε ότι πράτταμε πάντα. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και να πολιτευόμαστε με υπευθυνότητα. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να είμαστε όλοι μας συνοδοιπόροι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχει χρόνος. Για την επίλυση του κυπριακού, κάθε ώρα που περνάει είναι κρίσιμη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ

Το ΑΚΕΛ σε επίβλεψη..................

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X