ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεταναστευτικό, Κυπριακό και ζητήματα που αφορούν την Κύπρο σε συναντήσεις Σχοινά στη Βουλή

Η κ. Δημητρίου εξέφρασε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ανησυχία για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και για την επιδίωξη δημιουργίας νέων τετελεσμένων

ΚΥΠΕ

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, οι επιπτώσεις της πανδημίας, η μετανάστευση, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και η αύξηση της έντασης στην Ευρώπη αποτέλεσαν τη συζήτηση που διεξήχθη, τη Δευτέρα κατά τη συνάντηση της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου και κοινή συνάντηση Προέδρων τριών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η Βουλή, η κ. Δημητρίου εξέφρασε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ανησυχία για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και για την επιδίωξη δημιουργίας νέων τετελεσμένων και τόνισε ότι τέτοιου είδους ενέργειες δυσχεραίνουν περαιτέρω τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Η Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στον απεγκλωβισμό του Κυπριακού από τη στασιμότητα και στην επίτευξη λύσης που να διασφαλίζει ένα κοινό μέλλον σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Αναφερόμενη στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ως ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, η κα Δημητρίου υπογράμμισε την σημασία στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) των προσπαθειών αυτών.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για την αντιμετώπιση των πολλαπλών επιπτώσεων της πανδημίας και στον ρόλο της Βουλής των Αντιπροσώπων στην υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε ό,τι αφορά στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι οι πολιτικοί πρέπει να αφουγκράζονται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων και να μεριμνούν ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τα οφέλη που προκύπτουν από την ένταξη στην ΕΕ, καθώς και τις δυνατότητες που παρέχονται για εξεύρεση κοινών λύσεων σε σημαντικές προκλήσεις, όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια.

Κατά τη συνάντηση, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την αύξηση της έντασης στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη αναφορά στην ουκρανική κρίση και εκφράστηκε η ελπίδα για αποκλιμάκωση και συνέχιση του διαλόγου και η κ. Δημητρίου εξέφρασε την ετοιμότητα της ίδιας και της Βουλής των Αντιπροσώπων για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων, οι οποίες να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που καλείται να διαχειριστεί η ΕΕ.

Για το ζήτημα της μετανάστευσης, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε το δυσανάλογο βάρος που επωμίζονται τα κράτη πρώτης υποδοχής, όπως η Κύπρος και τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης κοινής στάσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βουλής ο κ. Σχοινάς, κατά τη συνάντηση με την κ. Δημητρίου αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προκύπτουν από τα εγγενή χαρακτηριστικά της Πράσινης Γραμμής, διαβεβαίωσε για τη στήριξη της ΕΕ και σημείωσε, στο πλαίσιο αυτό, την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αναμενόμενη ουσιαστική συμβολή του στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε επίσης συνάντηση με τους, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστο Δαμιανού, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χάρη Γεωργιάδη και Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας Σάβια Ορφανίδου, κατά την οποία, βάσει γραπτής δήλωσης του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστου Δαμιανού συζητήθηκε σειρά ζητημάτων που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία, προεξάρχοντος του μεταναστευτικού.

Όπως αναφέρει ο κ. Δαμιανού, οι Βουλευτές έθεσαν προβληματισμούς αναφορικά με την ανάγκη η ΕΕ να αναθεωρήσει πολιτικές και προτεραιότητες και υπογράμμισαν τη θεσμική υποχρέωση της Ένωσης και των κρατών μελών να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση αιτητών ασύλου.

«Παράλληλα θέσαμε το ζήτημα της κατάργησης των ρυθμίσεων του Συμφώνου του Δουβλίνου, καθώς και την ανάγκη εφαρμογής ενός συστήματος φιλοξενίας προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό και τις δυνατότητες», προσθέτει ο κ. Δαμιανού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών σημειώνει ως θετικό το γεγονός ότι ο κύριος Σχοινάς αντιλαμβάνεται και συμμερίζεται τα ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία, την ανάγκη έμπρακτης στήριξης και αλληλεγγύης και ότι αναμένεται από την ΕΕ κινηθεί με την αίσθηση του επείγοντος σε σχέση με την ανάγκη συνολικής διαχείρισης του μεταναστευτικού που να συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση