ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μεταρρύθμιση ΤΑ: Απαντήσεις για έσοδα από άδειες κυκλοφορίας ζητά η Ένωση Δήμων

Σε καλό δρόμο η συζήτηση

ΚΥΠΕ

Ξεκάθαρες απαντήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών αναζητά η ‘Ένωση Δήμων σε ότι αφορά τα έσοδα από τις άδειες κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την Πέμπτη στην Επιτροπή Εσωτερικών συνεχίστηκε η συζήτηση για τις συμπλεγματοποιήσεις και τα νομοσχέδια για τους Δήμους και τις Κοινότητες με φόντο τα θέματα που εκκρεμούν και χαρακτηρίζονται ως ακανθώδη και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και τα χρονοδιαγράμματα φαίνεται να τηρούνται.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι σήμερα έγινε προσπάθεια για εξεύρεση συγκλίσεων και με βάση τον οδικό χάρτη κάποια ζητήματα θα ολοκληρωθούν στην συνεδρίαση στις 18/11 και στις 25/11 θα γίνει συζήτηση με ορίζοντα για λήψη πολιτικών αποφάσεων σε ό,τι αφορά τις συνενώσεις, τα δημοψηφίσματα και τον αριθμό Δήμων. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ορατή η προοπτική να πάνε τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Ανέφερε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και διακυβεύματα για τις κοινότητες και αρκετά αιτήματα είναι ενώπιον της Επιτροπής προς εξέταση και απηύθυνε έκκληση προς τις τοπικές κοινωνίες να ανταποκριθούν μεταφέροντας και τις δικές τους θέσεις, αλλά πρόσθεσε, την ίδια ώρα δεν είναι θεμιτό να δίνονται τελεσίγραφα.

Ο κ. Δαμιανού απηύθυνε έκκληση εκ μέρους και όλων κομμάτων να επιδειχθεί υπομονή, λέγοντας ότι θα έρθει και η ώρα των προτάσεων και τροπολογιών και στόχος είναι η λειτουργική ρύθμιση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών γιατί η μεταρρύθμιση είναι αναγκαιότητα.

Ο Νίκος Σύκας του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το κόμμα του παραμένει πιστό στην αδήριτη ανάγκη για μεταρρύθμιση και θα συνεχίσει τις προσπάθειες σε συναινετικό κλίμα με προτεραιότητα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών. Ανέφερε ότι και ο ΔΗΣΥ καλεί την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων να κινηθούν με στόχο την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, να σκεφτούν την εξυπηρέτηση των πολιτών και αυτός να είναι ο μοναδικός στρατηγικός στόχος όλων.

Ο Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι τα θέματα είναι αρκετά αλλά το κλίμα είναι θετικό και υπάρχει διάθεση από όλους για θετική έκβαση μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Αν χρειαστεί χρόνος για παραπάνω συζήτηση για μεγαλύτερη συνεννόηση είπε, θα το δούμε.

Αναφέρθηκε στην απόσταση από πλευράς Ένωσης Κοινοτήτων και σε λιγότερο βαθμό από την Ένωση Δήμων σε θέματα που τους αφορούν και άπτονται των δικαιωμάτων τους, προσθέτοντας ότι σε πνεύμα συνεννόησης θα στηρίξουμε τις επιθυμίες τους, αλλά στόχος είναι να έχουμε μεταρρύθμιση που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες.

Ο Μαρίνος Μουσιούττας από την ΔΗΠΑ είπε ότι το κλίμα είναι πολύ καλό και βαίνουμε με βάση τα χρονοδιαγράμματα και στόχος είναι να τηρηθούν, όπως αποφασίστηκε.

Ανέφερε ότι στις δύο συνεδριάσεις που απομένουν θα συζητηθούν τα θέματα που εκκρεμούν και τα ακανθώδη ζητήματα, δηλαδή οι συνενώσεις και τα δημοψηφίσματα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν συνεχιστεί η συζήτηση, τα νομοσχέδια μέσα στο Δεκέμβρη θα αχθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Ο κ. Μουσιούττας είπε ότι θα υπάρξει συνέργεια με τους υπόλοιπους για να βρούμε λύσεις αλλά κάποια ζητήματα, τόνισε, είναι αδιαπραγμάτευτα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας είπε ότι στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων για την οικονομική αυτονομία και τα νέα δεδομένα, οι Δήμοι κατάθεσαν τις απόψεις τους.

Ανέφερε ότι φαίνεται μέσα από την συζήτηση ότι τα έσοδα που θα μεταφερθούν στους Δήμους από τις άδειες κυκλοφορίας δεν θα είναι €120 εκ. όπως ήταν η αρχική θέση αλλά λιγότερα και ως εκ τούτου επειδή πιθανό να βρεθούν οι Δήμοι προ εκπλήξεως, αποφασίστηκε να κληθεί το ΥΠΟΙΚ για να δώσει ξεκάθαρη απάντηση.

Ο κ. Βύρας είπε ότι πιθανό οι Δήμοι να έχουν σημαντική μείωση εσόδων και επειδή δεν πρέπει να αφήνονται περιθώρια παρερμηνειών και παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις, πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο ποσό. Σε ό,τι αφορά την δημοτική αστυνομία ο κ. Βύρας είπε ότι ενώ οι Δήμοι είναι επιφορτισμένοι με διάφορες εξουσίες, δεν έχουν τα άτομα για στελέχωση και άρα επειδή το θέμα έχει πολλές προεκτάσεις πρέπει να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία και να υπάρχει κατάληξη.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης στις δηλώσεις του είπε πως υπάρχουν βασικά θέματα στα οποία η Ένωση έχει διαφορές και διαφωνίες με τα νομοσχέδια για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως είπε ένα από τα θέματα αυτά είναι οι συνενώσεις Κοινοτήτων με Δήμους, σε περιπτώσεις που οι ίδιες οι Κοινότητες αντιδρούν. Ένα άλλο θέμα αφορά το θέμα της υδατοπρομήθειας, η οποία μεταφέρεται από τις Κοινότητες στους επαρχιακούς οργανισμούς.

Το θέμα αυτό, όπως είπε, θα επηρεάσει πάρα πολύ τη λειτουργία των Κοινοτήτων, ιδιαίτερα των ορεινών με αύξηση του κόστους στους κατοίκους. Εξέφρασε την ελπίδα πως τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα κόμματα θα ανταποκριθούν στις ανησυχίες και θα προσπαθήσουν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση