ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παράνομες μετοικήσεις ψηφοφόρων: «Ενδείξεις ότι έγιναν από κόμματα και υποψηφίους»

Πού καταγράφηκαν οι περισσότερες ενστάσεις - Αναλυτικά οι περιοχές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι παράνομες μετοικήσεις ψηφοφόρων κατευθύνθηκαν από συγκεκριμένα κόμματα και υποψηφίους έκανε λόγο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ελίκκος Ηλία, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά τις δηλώσεις του αναφορικά με την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων που υποβλήθηκαν επί των συμπληρωματικών εκλογικών καταλόγων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ηλία ανέφερε ότι «είμαστε στο αρχικό στάδιο της διερεύνησης και θα προτιμούσα να αφήσουμε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, προκειμένου να δούμε ποιοι είναι πίσω από αυτές τις ενστάσεις που έχουν γίνει και τις ψευδείς δηλώσεις και να αναζητηθούν οι αίτιοι, οι οποίοι εύχομαι ότι θα τιμωρηθούν».

Ο Γενικός Διευθυντής σημείωσε ότι πιθανόν η διερεύνηση να μην ολοκληρωθεί μέχρι τις 9 Ιουνίου, δεδομένου ότι απαιτείται χρόνος για την τεκμηρίωση. Είπε πως, στη συνέχεια, το Υπουργείο Εσωτερικών θα επικοινωνήσει με την Νομική Υπηρεσία για το πώς θα προχωρήσει.

Όπως επεσήμανε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 103 του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, «κάθε πρόσωπο που εν γνώσει του παρέχει ψευδή πληροφορία σε σχέση με τη σύνταξη του εκλογικού καταλόγου ή σε οποιαδήποτε έρευνα που γίνεται από τον Έπαρχο ή σκόπιμα αρνείται να δώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει από τους Επάρχους όπως καταγράψουν όλες τις περιπτώσεις, για τις οποίες δύναται να στοιχειοποιηθεί υπόθεση. Αυτές θα διαβιβαστούν το συντομότερο δυνατόν στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για αξιολόγηση και λήψη μέτρων».

Κληθείς να πει εάν το Υπουργείο προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων και την εισαγωγή ασφαλιστικών δικλείδων, για να αποφευχθεί στο μέλλον αυτό το φαινόμενο, ο Δρ. Ηλία εξήγησε πως, μετά από οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών, θα διερευνηθεί με ποιο τρόπο μπορεί να διαφοροποιηθεί η νομοθεσία. Ενδεχομένως, είπε, ένα μέτρο να είναι η χρήση της διεύθυνσης στην οποία διέμενε κάποιος έναν χρόνο πριν τις Εκλογές αντί κάποιους μήνες όπως ισχύει τώρα. Συμπλήρωσε ότι, σε συνεργασία με το Αρχείο Πληθυσμού και το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, εξετάζονται και κάποιες άλλες επιλογές, ώστε να εξευρεθεί η πιο αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου των διευθύνσεων.

Σε ερώτηση συγκεκριμένα για τον μεγάλο αριθμό ενστάσεων που απορρίφθηκαν στην Πάφο και ερωτηθείς να πει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τις ψευδείς δηλώσεις, ο Δρ. Ηλία επανέλαβε ότι οι λόγοι που απορρίφθηκαν κάποιες ενστάσεις θα διερευνηθούν από την Αστυνομία. Εξήγησε πως πρόσωπο που δίνει ψευδείς πληροφορίες σε σχέση με τη σύνταξη του εκλογικού καταλόγου, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα €1.000 ή και στις δύο αυτές ποινές. «Πέραν όμως από αυτήν την πρόνοια, εξετάζουμε κι άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα ψεύτικης δήλωσης ή αλλοίωσης υπογραφής», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γενικός Διευθυντής επεσήμανε ότι «οι ενστάσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν από τους Έπαρχος, σημαίνει είχαν κάποια βάση να εγκριθούν και είχαν κατά πάσα πιθανότητα ψευδή στοιχεία και είναι σε εκείνες που θα έπρεπε να συγκεντρωθούμε». Μετέφερε δε τη βούληση των Επαρχιακών Διοικήσεων να συνεργαστούν με την Αστυνομία και να παραχωρήσουν οποιαδήποτε στοιχεία και αιτήσεις, προκειμένου να εξεταστούν οι υποθέσεις από την Αστυνομία.

Ο κ. Ηλία είπε πως οι Επαρχιακές Διοικήσεις επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με τα πρόσωπα που υπέβαλαν αίτηση για μεταφορά των εκλογικών τους δικαιωμάτων για να επιβεβαιώσουν τη διεύθυνση διαμονής τους. Χαρακτηριστικά είπε πως σε κάποιες περιπτώσεις, τα πρόσωπα αυτά δεν γνώριζαν καν τη διεύθυνση που είχαν δηλώσει, γεγονός που παραπέμπει σε ψευδής δήλωση. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν από επόπτες των Επαρχιακών Διοικήσεων επιτόπιες επισκέψεις. Διευκρίνισε πως κατά τη διερεύνηση, η νομοθεσία επιτρέπει στους Λειτουργούς των Επαρχιακών Διοικήσεων να ζητήσουν οποιαδήποτε στοιχεία (π.χ. λογαριασμό ρεύματος), προκειμένου να αποδείξουν αν η διεύθυνση που δηλώνει ένα πρόσωπο είναι σωστή. Οι περισσότερες αντιδράσεις, πρόσθεσε, υπήρξαν από τους πολίτες που έκαναν ψευδείς δηλώσεις.

Ερωτηθείς εάν είναι βέβαιοι οι Έπαρχοι ότι οι ενστάσεις που έγιναν αποδεκτές είναι ορθές, ο κ. Ηλία απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως οι αποφάσεις λήφθηκαν βάσει της κρίσης των Επάρχων και τους ελέγχους που έγιναν, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο σε ελάχιστες περιπτώσεις να έγινε λάθος.

Σε ερώτηση εάν ο αριθμός των ενστάσεων είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών απάντησε θετικά, λέγοντας πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις Εκλογές αυτές.

Τέλος, απαντώντας στο κατά πόσο ενδέχεται να υπάρξει καλπονοθεία εξαιτίας των μετακινήσεων ψηφοφόρων, ο κ. Ηλία είπε πως αυτό εξαρτάται από τη διαφορά στο αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας. «Αν για παράδειγμα σε έναν Δήμο έχουμε εκλογή με δύο ψήφους διαφορά, τότε ο υποψήφιος που θα χάσει έχει κάθε δικαίωμα να διερευνήσει περισσότερο το θέμα», δήλωσε.

Διευκρίνισε ότι έγκριση μιας ένστασης, σημαίνει ότι ο ψηφοφόρος θα ψηφίσει στην περιοχή που ήταν εγγεγραμμένος προηγουμένως. Υπενθύμισε, καταληκτικά, ότι από τις αρχές Μαΐου ενεργοποιείται η ηλεκτρονική υπηρεσία «Τι ψηφίζω», όπου θα μπορούν οι πολίτες να ενημερωθούν τι ακριβώς θα πρέπει να ψηφίσουν, ενώ γύρω στις 10 Μαΐου θα ενεργοποιηθεί και η υπηρεσία «Πού ψηφίζω», μέσω της οποία θα ψηφίσει.

Αποδεκτές 41% των ενστάσεων

Ποσοστό 41% των ενστάσεων που υποβλήθηκαν εναντίον των συμπληρωματικών εκλογικών καταλόγων της 2ας Απριλίου 2024 εγκρίθηκαν, ανέφερε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Δρ. Ελίκκος Ηλία, σε δηλώσεις του σήμερα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία, υποβλήθηκαν συνολικά 3.560 ενστάσεις, εκ των οποίων οι 1.461 εγκρίθηκαν και οι 2.099 (ποσοστό 59%) απορρίφθηκαν.

Αναφερόμενος στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν την περίοδο από τις 3 Ιανουαρίου 2024 μέχρι και τις 2 Απριλίου 2014, σημείωσε ότι υποβλήθηκαν συνολικά 25.914 αιτήσεις για πρώτη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και 20.890 αιτήσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων λόγω αλλαγής διεύθυνσης εκλογέων.

«Κατά την περίοδο που οι εκλογικοί κατάλογοι ήταν αναρτημένοι υποβλήθηκαν συνολικά 3.560 ενστάσεις, εκ των οποίων 559 αφορούσαν την Επαρχία Λευκωσίας, 1.564 την Επαρχία Λεμεσού, 102 την Επαρχία Αμμοχώστου, 123 την Επαρχία Λάρνακας, 1.212 την Επαρχία Πάφου και 3 την Επαρχία Κερύνειας», είπε ο Γενικός Διευθυντής. Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι όλες οι ενστάσεις εξετάστηκαν από τους οικείους Επάρχους.

Στην Επαρχία Λευκωσίας, οι δημαρχούμενες περιοχές με αριθμό πέραν των 50 ενστάσεων είναι τα δημοτικά διαμερίσματα Λακατάμειας με 176, Ανθούπολης με 69 και Αγλαντζιάς με 65, ενώ οι Κοινότητες με τις περισσότερες ενστάσεις είναι η Δένεια με 46, η Φλάσου με 42, το Σαράντι με 19, η Βυζακιά με 16, ο Παχύαμμος με 14 και το Αρεδιού με 13. 272 από τις ενστάσεις της Επαρχίας Λευκωσίας ή ποσοστό 49%, εγκρίθηκαν, ενώ 287 ή ποσοστό 51% απορρίφθηκαν.

Στην Επαρχία Λεμεσού, οι δημαρχούμενες περιοχές με αριθμό πέραν των 50 ενστάσεων είναι τα δημοτικά διαμερίσματα Μέσα Γειτονιάς με 445, Κάτω Πολεμιδιών με 197, Ύψωνα με 110, Λεμεσού με 89 και ο Άγιος Τύχωνας με 50. Οι Κοινότητες, για τις οποίες υποβλήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ενστάσεων είναι το Φοινί με 136, η Φασούλα με 46, η Λόφου, η Ζωοπηγή και η Αψιού με 43, το Πισσούρι με 35 και ο Άγιος Γεώργιος Συλίκου με 24. 872 ή ποσοστό 56% των ενστάσεων της Λεμεσού εγκρίθηκαν, ενώ 692 ή ποσοστό 44% απορρίφθηκαν.

Στην Επαρχία Αμμοχώστου, η μοναδική δημαρχούμενη περιοχή με αριθμό πέραν των 50 ενστάσεων είναι το δημοτικό διαμέρισμα Αγίας Νάπας, με 54 ενστάσεις, ενώ για το δημοτικό διαμέρισμα Παραλιμνίου υποβλήθηκαν 44 ενστάσεις. Συνολικά 48 ενστάσεις ή ποσοστό 47% της Αμμοχώστου έχει εγκρίθηκαν, ενώ 54 ενστάσεις ή ποσοστό 53% απορρίφθηκαν.

Για την Επαρχία Λάρνακας, σημειώνονται το δημοτικό διαμέρισμα Τερσεφάνου με 36 ενστάσεις και οι Κοινότητες Ζυγίου και Τόχνης με 26 και 14 ενστάσεις, αντίστοιχα. Από τις 123 ενστάσεις που υποβλήθηκαν για την Επαρχία Λάρνακας, οι 12 ή ποσοστό 10% εγκρίθηκαν, ενώ 111 ενστάσεις ή ποσοστό 90% απορρίφθηκαν.

Από την Επαρχία Πάφου, ξεχωρίζουν ο Δήμος Πάφου με 497 ενστάσεις, η Πέγεια με 299, η Γεροσκήπου με 62, η Χλώρακα με 54, τα Κονιά με 28, η Αμαργέτη με 17, το Νέο Χωριό με 16 και η Πενταλιά με 15. Από τις 1.212 ενστάσεις που υποβλήθηκαν για την Επαρχία Πάφου, οι 257 ή ποσοστό 21% εγκρίθηκαν, ενώ 955 ενστάσεις ή ποσοστό 79% απορρίφθηκαν.

Για την Επαρχία Κερύνειας, υποβλήθηκαν 3 ενστάσεις που αφορούσαν τον κατεχόμενο Κορμακίτη, οι οποίες απορρίφθηκαν στο σύνολό τους.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία, «μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ενημέρωσης του συστήματος αρχείου πληθυσμού. Στη συνέχεια, οι εκλογικοί κατάλογοι θα οριστικοποιηθούν και θα χρησιμοποιηθούν για τις επικείμενες εκλογές».

Σε σχέση με τα επόμενα βήματα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», μεταξύ των ωρών 8:30 π.μ. - 12.30 μ.μ.. Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, από τις 8:30 π.μ. - 12.30 μ.μ., σε χώρους που καθορίστηκαν από τους οικείους Εφόρους Εκλογείς και δημοσιεύτηκαν στη σημερινή έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας και στον έντυπο τύπο. Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Δημοτικές Εκλογές και Εκλογές Μελών Σχολικών Εφορειών θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα και ώρες. Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Κοινοτικές Εκλογές θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, μεταξύ των ωρών 8:30 π.μ. και 12.30 μ.μ., σε χώρους που καθορίστηκαν από τους οικείους Εφόρους Εκλογείς και, επίσης, δημοσιεύτηκαν στη σημερινή έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας και στον έντυπο τύπο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση