ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μήνυμα προς Ερντογάν θα στείλει ο Πρόεδρος

Η ΕΕ ζητά διορισμό απεσταλμένου ΗΕ

ΚΥΠΕ

Το μήνυμα των επικεφαλής και των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Σαρλ Μισέλ και της Ρομπέρτα Μέτσολα, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι ότι πρέπει να διορίσει απεσταλμένο για το Κυπριακό με στόχο να ξεκινήσει μια διαδικασία.

Αυτό προκύπτει από τις συνομιλίες, που είχε και με τους τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στο μεταξύ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένεται να στείλει προσωπικό μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του αύριο στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ και γενικότερα ένα μήνυμα θετικής ατζέντας.

Σήμερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρακολούθησε την ομιλία του κ. Ερντογάν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης. Είναι ίσως η πρώτη φορά από το 1974 που Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται εντός της αίθουσας κατά τη διάρκεια ομιλίας Τούρκου Προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως θα συναντηθεί την Κυριακή με τον κ. Γκουτέρες και θα του επαναλάβει το μήνυμα ότι η ΕΕ επιμένει ότι πρέπει να γίνει άμεσα διορισμός απεσταλμένου των ΗΕ με στόχο να ξεκινήσει μια διαδικασία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Μισέλ παρουσιάστηκε αισιόδοξος και θεωρεί δεδομένο πως ο ΓΓ θα θελήσει να προχωρήσει στον διορισμό αυτό.

Υπενθυμίζεται πως το ίδιο μήνυμα αναμενόταν να δώσει και η Ρομπέρτα Μέτσολα στον κ. Γκουτέρες σε σημερινή τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη, όπως η ίδια ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε συνομιλία που είχαν νωρίτερα σήμερα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει κατά πόσον ο κ. Γκουτέρες θα καλέσει στη Νέα Υόρκη ή αργότερα τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, σε μια τριμερή συνάντηση ή αν θα προχωρήσει σε κάποιον διορισμό χωρίς να τους καλέσει σε μια τέτοια συνάντηση.

Αυτό που εκτιμάται, όπως αναφέρουν οι πηγές, είναι πως η στάση της Λευκωσίας για τα επεισόδια του Αυγούστου στην Πύλα και η πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Τ/κ δημοσιογράφο, παρά τα όσα λέγονται δημόσια, έχουν οδηγήσει στο να γίνονται δεύτερες σκέψεις από την τουρκική πλευρά για ορισμένα πράγματα.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί αύριο στη Νέα Υόρκη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του συντονισμού Λευκωσίας και Αθήνας.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε και μια συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, για προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν αύριο στη Νέα Υόρκη.

Αυτό που η ελληνική πλευρά τονίζει στην τουρκική είναι πως δεν μπορούν να προχωρήσουν τα ελληνοτουρκικά χωρίς να προχωρήσει το Κυπριακό και πρέπει να γίνει αποδεκτός ο διορισμός απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό.

Πρόγραμμα Προέδρου την Τετάρτη

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προσφωνήσει αύριο γύρω στις 4.30 το απόγευμα  ώρα Κύπρου τις εργασίες της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η ομιλία του θα είναι διάρκειας περίπου 15 λεπτών.

Μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον Πρόεδρο της εταιρείας Chevron International.

Αργότερα, στις 11 το βράδυ ώρα Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής  Ελπιδοφόρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση