ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:40
 

Μογκερίνι: Η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ

Ζητά άμεση αλλαγή αυτής της τάσης «για το καλό των Τούρκων πολιτών»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, ζητώντας την άμεση αλλαγή αυτής της τάσης «για το καλό των Τούρκων πολιτών».

Παρουσιάζοντας τις σχετικές εκθέσεις προόδου, η Φ. Μογκερίνι χαρακτήρισε την Τουρκία σημαντικό εταίρο της ΕΕ και υποψήφιο μέλος στην περιοχή, εξ αιτίας και της εγγύτητάς της στην ευάλωτη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ωστόσο ότι παρά τις δηλώσεις για ευρωπαϊκή προοπτική, η τουρκική κυβέρνηση δεν συνδύασε τα λόγια με πράξεις. Υπενθύμισε δε τη σημασία της διατήρησης των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή, παραπέμποντας στις γνωστές πρόσφατες δηλώσεις της για το θέμα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με τι μέλει γενέσθαι με την «κατάλληλη απάντηση» στις κινήσεις της Τουρκίας, για την οποία δεσμεύθηκε η ΕΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι απέφυγε να προεξοφλήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης και 21ης Ιουνίου, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν προβληματικό θεσμικά, όμως επεσήμανε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί ξανά αναλυτικά από τους Υπουργούς Εξωτερικών στις 17 Ιουνίου. Επιπλέον είπε πως είναι σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών για το θέμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την γενικώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Τουρκία τόνισε ότι οι υπηρεσίες της δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά «μιλάμε συνεχώς με όλους στην Τουρκία, σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και με το Συμβούλιο της Ευρώπης - ειδικά στα θέματα Κράτους Δικαίου, βλέπουμε κάποιες φορές ανοίγματα και κάποιες φορές υπαναχώρηση», όπως είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παρουσίαση των εκθέσεων στον Τύπο στις Βρυξέλλες, από την πλευρά του ο Επίτροπος Χαν τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα της περασμένης χρονιάς τόνισε από την πλευρά του ο Επίτροπος Χαν, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτού του είδους τα θέματα παραμένουν ανεπίλυτα για πάντα, αλλά αυτό το συγκεκριμένο αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη.

Τέλος σε σχέση με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, ο Επίτροπος Χαν κατέγραψε την πρόοδο, αλλά ζήτησε από τις δύο χώρες επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε σχέση με τη δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και προς εποικοδομητικό διάλογο με το Κόσοβο.

Κάλεσε μάλιστα το Κόσοβο να καταργήσει τους δασμούς με τη Σερβία, να εφαρμόσει τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης και να ξεκινήσει και πάλι εποικοδομητικό διάλογο με τη Σερβία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μόνο πρόστιμο σε Παπουλή, Μερκή, Σοφρώνη

«Οι οπαδοί της Ανόρθωσης είναι μάλλον επικίνδυνοι, ίσως και οι χειρότεροι τα τελευταία χρόνια. Παλιά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  18:39

ΥΠΕΣ: Θέλουμε να περιορίσουμε τους οικονομικούς μετανάστες

«Όταν έρθουν στην Κύπρο (στην μισή μας πατρίδα) ακόμα 100,000 Άραβες Πακιστανοί και Αφρικανοί σε λίγα ...»
Leon  |  18:31

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Την ίδια ώρα, μερίδα κόσμου που θέλει να κατευνάσει τις ανησυχίες περί αύξησης των τιμών -όπως το Υπουργείο- ...»
YIANNOULIS  |  14:15

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Το Κράτος, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΔΕΙ στους πολίτες !!! ΠΑΝΤΑ πέρνει, πέρνει ΠΕΡΝΕΙ !!!!!!!»
YIANNOULIS  |  14:02

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X