ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η τουρκοκυπριακή αντίδραση στην επιστολή Αναστασιάδη

Δε θα αφήσουμε τα δικαιώματα των Τ/κ στο ΦΑ στο έλεος των Ε/κ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη ως απάντηση στην πρόταση του Τ/κ ηγέτη για το θέμα των υδρογονανθράκων έφθασε χθες βράδυ μέσω των ΗΕ στα χέρια του Τ/κ ηγέτη, αναφέρει ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτζιού, ο οποίος σχολιάζει την απάντηση και δηλώνει ότι ο κ. Ακιντζί θα θέσει το θέμα στην συνάντηση των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου.

Στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη η απόρριψη της πρότασης του Μουσταφά Ακιντζί συνοδεύεται με επιχειρήματα, από την υπενθύμιση της σύγκλισης που υπήρξε στο παρελθόν πως οι δραστηριότητες στο θέμα των υδρογονανθράκων θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα μετά από μια συνολική λύση και θα τύχουν χειρισμού από κοινού, αλλά και ότι τα δικαιώματα των Τ/κ στους υδρογονάνθρακες και η κοινή διαχείριση έχουν γίνει αποδεκτά, ωστόσο – αναφέρει ο κ. Μπουρτζιού – αυτή η σύγκλιση είναι μη συμβατή με την πρόταση του Τ/κ ηγέτη.

Δεν υπάρχει ακόμα μια συμφωνία για περιεκτική λύση στο Κυπριακό και ούτε μια ομοσπονδιακή δομή ή μια κοινή, συνεταιρική ομοσπονδιακή διοίκηση και γι’ αυτό δεν υπάρχει ένας μηχανισμός κεντρικής διαχείρισης από κοινού των υδρογονανθράκων και των άλλων φυσικών πόρων, συνέχισε ο Μπαρίς Μπουρτζιού λέγοντας ότι μέχρι την επίτευξη μιας συνολικής λύσης δεν τίθεται θέμα η «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου» να έχει μονομερώς τη διαχείριση του φυσικού πλούτου γύρω από το νησί «στον οποίο έχουμε κι εμείς δικαιώματα».

Ο κ. Μπουρτζιού αναφέρεται σε ένα άλλο «λάθος» - όπως γράφει – στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη που υποστηρίζει ότι η νομοθεσία που πέρασε από τη Βουλή για τη δημιουργία του ταμείου υδρογονανθράκων λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των Τ/κ. Δεν είναι καθόλου πειστικό αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μπουρτζιού. «Θέλουμε να γίνει κατανοητό ότι οι Τ/κ πρέπει να μετέχουν σε όλα τα στάδια των ενεργειών που αφορούν τους υδρογονάνθρακες και να έχουν λόγο στις διαδικασίες. Εάν δημιουργηθεί ένα ταμείο είναι και αυτό κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από κοινού». Υπενθυμίζει ότι στην πρόταση Ακιντζί υπήρχε πρόνοια για τη δημιουργία ενός ταμείου.

Οι μονομερείς αποφάσεις της «νότιας Κύπρου» αναφέρει, και το ταμείο που δημιούργησε, για τους Τ/κ δεν έχει εγγύηση γιατί δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους «στο έλεος της ε/κ διοίκησης».

Ο κ. Ακιντζί, αναφέρει ο εκπρόσωπός του, ανάμεσα στα άλλα θέματα που θα συζητήσουν στην άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου, επιθυμεί να συζητήσουν και αυτό. «Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον όλων κατά προτεραιότητα να εξαλείψουν το κλίμα έντασης που υπάρχει και να ανοίξουν την πόρτα σε ενέργειες που θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών στην Κύπρο». Η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει αυτό το καθήκον, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

«Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές για επίδειξη αυτοσυγκράτησης και για τερματισμό των εχθροπραξιών».

Στήριξη Κύπρου σε Αρμενία

Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε προς τον Αρμένιο ομόλογό του τη στήριξη της Κυπριακής κυβέρνησης στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ