ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν. Παπαδόπουλος: Αναγκαία η αλλαγής πορείας

Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής, δεν είναι μόνο παραλογισμός, αλλά και εθνική αυτοκτονία, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην ιστορία των λαών υπάρχουν επέτειοι μεγαλείου και δόξας, αλλά και επέτειοι καταστροφής και συμφοράς, είπε απόψε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε ομιλία του στο Ετήσιο Μνημόσυνο Πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την Τουρκική Εισβολή, που διοργανώνει η ΓΟΔΗΚ στον Άγιο Κασσιανό. Ανέφερε ακόμη ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, «εδώ και χρόνια επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής της πορείας μας, την ανάγκη νέας στρατηγικής, που να προκαλεί πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό κόστος στην Τουρκία».

«Με την ψυχή γεμάτη πόνο, μαζευόμαστε κάθε Ιούλιο εδώ, για να υμνήσουμε, να θυμηθούμε, να δοξάσουμε και να αποθέσουμε τα άνθη της αγάπης μας στη μνήμη των ηρωικών νεκρών μας. Στους νεκρούς της Κύπρου, σ’ αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους, γιατί περισσότερο από τη ζωή τους, αγάπησαν την πατρίδα τους. Σε αυτούς είναι αφιερωμένη, κάθε χρόνο, αυτή η εκδήλωση. 46 χρόνια πέρασαν ήδη από το μαύρο καλοκαίρι του 1974», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, η Κύπρος σήμερα βρίσκεται μέσα σ’ ένα θανάσιμο κλοιό.

«Η μικρή Κύπρος των 800 χιλιάδων, αντιμετωπίζει μια Τουρκία των 80 εκατομμυρίων. Μια Τουρκία κατακτητική και επιθετική. Εξαιτίας της έχει συρρικνωθεί απελπιστικά και κινδυνεύει με περαιτέρω συρρίκνωση. Τι μας απομένει; Η αλλαγή πορείας. Η πολιτική του κατευνασμού, των υποχωρήσεων, του «καλού παιδιού», δοκιμάστηκε επί 4 Προέδρων, για 27 χρόνια και όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά έφερε την Κύπρο στο χειρότερο σημείο που βρέθηκε ποτέ», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής, δεν είναι μόνο παραλογισμός, αλλά και εθνική αυτοκτονία.

«Από το 2017 επισημάναμε την αποτυχία της πολιτικής του κατευνασμού και προτείναμε την εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής. Μιας στρατηγικής η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαμόρφωση συμμαχιών και συνεργασιών εντός της Ε.Ε. με στόχο να δημιουργηθεί πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό κόστος στην Τουρκία, τη διαμόρφωση συμμαχιών με σημαντικούς περιφερειακούς παίκτες που μπορούν να μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας, την ενίσχυση διμερών συνεργασιών και συμμαχιών με όλες τις χώρες της περιοχής, οι οποίες επίσης έχουν προβλήματα με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ εισηγείται συνεχώς την ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, ως αποτρεπτικής δύναμης απέναντι στις επιβουλές της Τουρκίας.

«Ειδικά, για την Ελλάδα, προτείναμε την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε όλα τα επίπεδα, μέσω της σύστασης ενός Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συμμαχίας. Ξέρουμε, ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά είναι ο μόνος δρόμος. Και για να τα καταφέρουμε απαιτείται ενότητα, συνέπεια και αφοσίωση στην υπεράσπιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι αγώνας για λύση, αλλά όχι για την οποιαδήποτε 'λύση', η οποία θα προδιαγράφει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικό μας αφανισμό. Ο αγώνας μας πρέπει να προσβλέπει σ’ ένα σίγουρο μέλλον και όχι σ’ ένα αβέβαιο αύριο. Ο αγώνας μας είναι αγώνας ελευθερίας», σημείωσε.

Όπως είπε, «αυτή την υπόσχεση δίνουμε στους ηρωικούς νεκρούς μας και σε όλους αυτούς που με αξιοπρέπεια και εθνική ανάταση αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή».

«Τους τιμούμε και τους δίνουμε την υπόσχεση, αυτές τις μέρες της οργής, ότι δεν θα υποχωρήσουμε, δεν θα υποκύψουμε, δεν θα παραδοθούμε. Πέρυσι, τελέσαμε την εκδήλωση αυτή κάτω από την σκιά ενός Τρίτου Αττίλα: Της εισβολής της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, υπό τα απλανή βλέμματα των εταίρων μας – και όχι μόνο», πρόσθεσε.

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, η εκδήλωση αυτή τελείται κάτω από την βαριά σκιά της μετατροπής του εμβληματικού μνημείου της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, της Αγίας Σοφίας, σε Οθωμανικό τέμενος.

Ανέφερε ότι η ενέργεια αυτή του Τούρκου Προέδρου δεν προσβάλλει μόνο τον Ορθόδοξο κόσμο, δεν προσβάλλει μόνο τον Ελληνισμό, αλλά όλο τον ανθρώπινο πολιτισμό και πρόσθεσε ότι η μετατροπή του Βυζαντινού αριστουργήματος σε τζαμί, δεν είναι μόνο ένα διμερές θέμα, που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και διεθνές θέμα.

Όπως είπε, είναι μια αντιπαράθεση της Τουρκίας με τον πολιτισμένο κόσμο, είναι ένα πρόβλημα με ολόκληρη την ανθρωπότητα.

«Οικουμενικό, λοιπόν, το ζήτημα και οικουμενική και αποτελεσματική πρέπει να είναι η αντίδραση και όχι χλιαρή, όπως αυτή που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες. Αλλά που στοxεύει, αλήθεια ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας; Στοχεύει, στην κατάργηση της κοσμικής Τουρκίας και της αντικατάστασης της με ένα νέο 'Ισλαμικό θεοκράτος'. Στοχεύει στην τροφοδότηση του εθνικισμού που τον κρατά στην εξουσία. Στοχεύει στο να εμφανισθεί ως ο μεγάλος ηγέτης των 1,5 δισεκατομμυρίων Μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο. Ανομιμοποίητες, βεβαίως οι φιλοδοξίες του κυρίου Ερντογάν, όμως δεν μπορούν να αγνοηθούν. Γιατί οι επεκτατικές διεκδικήσεις του αφορούν την Κύπρο και τον λαό μας, την Ελλάδα και το Αιγαίο, τη Συρία, τη Λιβύη, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο – ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε.

Και η Κύπρος βρίσκεται στο δρόμο του, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Η χάραξη λοιπόν μιας νέας στρατηγικής είναι πλέον αδήριτη ανάγκη. Η συνέχιση της πολιτικής του κατευνασμού και του καλού παιδιού, θα μας οδηγήσει σε δυσοίωνες περιπέτειες. Ελπίζω, ότι η προς κάθε κατεύθυνση κλιμάκωση του απροκάλυπτου επεκτατικού αμόκ που κατέλαβε την Τουρκία, να έχει πείσει πλέον και τους πιο δύσπιστους, ως προς την πορεία που η Τουρκία του κ. Ερντογάν επέλεξε και αμετάκλητα ακολουθεί. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και να περιφρονήσουμε αυτή τη πορεία», ανέφερε.

Όπως είπε, «γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε πως μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα είναι πικρή και οδυνηρή».

«Δεν αποδεχόμαστε όμως μια λύση, που θα είναι διχοτομική και που θα παραβιάζει τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες του κυπριακού ελληνισμού. Ούτε λύση, που θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα μετατρέπει το νησί μας σε τουρκικό προτεκτοράτο. Οφείλουμε να αντλήσουμε, ως Λαός, δύναμη και έμπνευση απ’ αυτούς που θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι. Αυτούς τιμάμε σήμερα. Να προσπαθήσουμε με έργα να δικαιώσουμε τη δική τους θυσία και να δικαιωθούμε και εμείς έναντι της ιστορίας μας. Πράγματι, 46 χρόνια τώρα, διανύσαμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στην αβεβαιότητα για το μέλλον μας και ίσως χρειαστεί να διανύσουμε κι άλλο ακόμα. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν μας προσφέρεται άλλος δρόμος: Είτε συνθηκολογούμε και παραδινόμαστε, είτε αντιστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, επίσης, πως αν δεν μπερδευτούμε στο δρόμο, αν έχουμε πίστη, συνέπεια και αφοσίωση ως προς τον στόχο μας, θα φτάσουμε σίγουρα στο τέρμα.

«Στο αίσιο τέρμα. Της απελευθέρωσης, της ειρήνης, της ευημερίας. Ως Δημοκρατικό Κόμμα, δίνουμε σήμερα αυτή την ιερή υπόσχεση στους ηρωικούς νεκρούς μας. Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα κουραστούμε, δεν θα υποκύψουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

«"Η απουσία ελπίδας, η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος" και προσθέτω, και τα σκάνδαλα ...»
ΑΚΑ  |  10:43

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπορέλ

«Ζοζέπ Μπορέλ, ένας φοβιτσιασμένος και καλοπληρωμένος υπάλληλος της ΕΕ που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος ...»
ΑΚΑ  |  10:40

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση