ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν. Παπαδόπουλος στην «Κ»: Πρώτα και κύρια πρέπει να στηριχθεί η μεσαία τάξη

Εξηγεί πως είναι η τάξη που έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των απανωτών κρίσεων που μας έπληξαν τα τελευταία χρόνια

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Κ» και ερωτηθείς αν οι θέσεις του ΔΗΚΟ σε ζητήματα οικονομίας διαφέρουν από αυτές του ΔΗΣΥ ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι σε κάποια θέματα δεν διαφέρουν, σε κάποια διαφέρουν. Για παράδειγμα ανέφερε ότι είναι χάρη στο Δημοκρατικό Κόμμα που κρατήθηκε η χώρα σε δημοσιονομική σταθερότητα την εποχή του Μνημονίου, είναι χάρη στο Δημοκρατικό Κόμμα που υπερψηφίζονται στη Βουλή νομοσχέδια που στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις ευάλωτες ομάδες, δίνουν κίνητρα σε επιχειρήσεις, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη, ή προσελκύουν επενδύσεις. Πρόσθεσε ότι στις περιπτώσεις που συμφωνούν με την κυβέρνηση, δεν έχουν οποιοδήποτε κώλυμα να το δηλώσουν και να πράξουν αναλόγως. «Εμείς δεν μηδενίζουμε την προσφορά κανενός κόμματος, σε αντίθεση με το τι πράττει σήμερα προεκλογικά ο κ. Νεοφύτου σε σχέση με το ΔΗΚΟ. Υπάρχουν όμως και θέματα στα οποία οι θέσεις μας διαφέρουν. Για παράδειγμα, τον τελευταίο καιρό γνωρίζετε ότι εμείς πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες συνάντησαν την αντίθεση και αντίδραση της κυβέρνησης. Προτείναμε, για παράδειγμα την κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ στην αναπροσαρμογή των καυσίμων στους λογαριασμούς της ΑΗΚ.

Ψηφίσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, όλη η αντιπολίτευση, τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα στο 9%. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η κυβέρνηση διαφώνησε. Επιπρόσθετα, έχουμε διαφωνίες στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, στο θέμα δημιουργίας Ειδικού Δικαστηρίου για τους δανειολήπτες, στο θέμα της κατάργησης του ετήσιου τέλους εταιριών και της αλλαγής της φορολόγησης τους έτσι ώστε να μην πληρώνουν φόρο σε πλασματικά κέρδη. Με άλλα λόγια, εμείς επιμένουμε πως πρώτα και κύρια πρέπει να στηριχθεί η μεσαία τάξη στην Κύπρο, καθώς αυτή είναι που έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των απανωτών κρίσεων που μας έπληξαν τα τελευταία χρόνια αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ .

Σε σχέση με το Κυπριακό και ποια λύση επιθυμεί βάση των σημερινών δεδομένων και αν υπάρχει τρόπος να επαναρχίσουν οι συνομιλίες απάντησε ότι με δεδομένη την τουρκική στάση και ρητορική, δεν υπάρχει τρόπος να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις και σίγουρα δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα σε περίπτωση που επαναρχίσουν. «Η θέση μας είναι σαφής και περικλείεται σε μία φράση: Επιδιώκουμε μια λύση η οποία θα απελευθερώνει την Κύπρο και θα αποκαθιστά την ενότητα και ακεραιότητα του εδάφους της και του λαού της σε ένα σύγχρονο, ομοσπονδιακό, δημοκρατικό, δικοινοτικό και διζωνικό κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα είναι συνέχεια και προϊόν μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα οποιουδήποτε άλλου κράτους. Επίσης, προτείνουμε την αναθεώρηση της τακτικής και της στρατηγικής μας ενόψει της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας, καθώς η εμμονή στην πεπατημένη απλά οδηγεί σε καθυστέρηση και στη διαιώνιση του αδιεξόδου αναφέρει ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΚΟ  |  Εκλογές  |  ΔΗΣΥ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Δρομολογούνται αλλαγές για αντικατάσταση Κωμοδρόμου, ενώ αλλαγές προσώπων αναμένονται και στο κεφάλαιο της Χλώρακας
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ