ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν. Τορναρίτης: Αντιευρωπαϊκό μήνυμα η απόρριψη της Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ - Καναδά

Η καταψήφιση της έστω και από ένα μόνο κοινοβούλιο, σημαίνει τη μη εφαρμογή της Συμφωνίας για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., αναφέρει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την δυσαρέσκεια του για την απόρριψη της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασε με γραπτή του δήλωση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Τορναρίτης.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Σήμερα δυστυχώς δόθηκε ένα αντιευρωπαϊκό μήνυμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή, με την απόρριψη της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (ΣΟΕΣ/CETA - Comprehensive Economic and Trade Agreement), η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες που έχει διαπραγματευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η καταψήφιση της εν λόγω Συμφωνίας έστω και από ένα μόνο κοινοβούλιο, σημαίνει τη μη εφαρμογή της Συμφωνίας για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό υποστηρίξαμε την υπερψήφιση της Συμφωνίας, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η εξάλειψη υψηλών δασμών, η άρση τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο, η ελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών, το άνοιγμα των αγορών δημόσιων προμηθειών, η συμπερίληψη δεσμεύσεων για την επιβολή εργασιακών και περιβαλλοντικών προτύπων και η θέσπιση αποτελεσματικών και άμεσων διαδικασιών διευθέτησης διαφορών.

Επιπλέον, η Συμφωνία αυτή θα καθιστούσε, κατά την άποψή μας, την Κύπρο προνομιακό κράτος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας είναι η μόνη χώρα που έχει κοινό δικαιικό σύστημα με τον Καναδά.

Σημαντικότερο όλων όμως, είναι ότι χάσαμε μία ευκαιρία να επιδείξουμε αλληλεγγύη προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, σε μία στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση το είχε ανάγκη και ιδιαίτερα σε μία περίοδο που εμείς οι ίδιοι ως κράτος ζητούμε, ίσως πιο έντονα από ποτέ, την ευρωπαϊκή υποστήριξη στα εθνικά μας θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση