ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ν. Χριστοδουλίδης: Οι εύηχες δηλώσεις της 'Αγκυρας δεν μετουσιώθηκαν σε πράξεις

ΑΜΠΕ

«Οι παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες της 'Αγκυρας τις τελευταίες μέρες, τόσο στα ανοικτά της Κρήτης, όσο και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, αποδεικνύουν και στους πιο δύσπιστους ότι οι εύηχες δηλώσεις που για ένα διάστημα είχαμε ακούσει από πλευράς Τουρκίας, δεν μετουσιώνονται, δυστυχώς, σε πράξεις», σημείωσε μετά την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η εξωτερική πολιτική της χώρας εξακολουθεί να εδράζεται σε μια αναθεωρητική, νεο-οθωμανική προσέγγιση, βασισμένη κατά κύριο λόγο στη στρατιωτική ισχύ της χώρας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για τις θερμές ευχές για την 61η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε ότι «το περιεχόμενο της συγχαρητήριας επιστολής και η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, ενισχύει την προσπάθεια μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ανέφερε δε, ότι η επαφή και ο συντονισμός ανάμεσα στους δύο υπουργούς, αλλά και σε επίπεδο τεχνοκρατών, είναι συνεχής και αδιάλειπτη και γίνεται σε καθημερινή βάση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον κ. Δένδια για το Κυπριακό και για την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη την περασμένη βδομάδα, «που δυστυχώς είχαμε υπαναχώρηση από τουρκικής πλευράς από τα συμφωνηθέντα».

«Παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, την απογοήτευση, ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης, εξακολουθούμε να θεωρούμε πως η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών και η επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος είναι ένας εφικτός στόχος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συζητήθηκαν ακόμη τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Κύπρου για ενίσχυση και διεύρυνση των δικτύων περιφερειακής συνεργασίας,

«Τα μηνύματα που εισπράττουμε από τη διεθνή κοινότητα και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτές τις συνεργασίες είναι πλέον ορατά», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Το προσεχές διάστημα θα προκύψουν νέες σημαντικές συναντήσεις και σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και με τη συμμετοχή κρατών-μελών της ΕΕ».

Αναφορικά με τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «ευχή και προσδοκία μας είναι να προκύψουν θετικά αποτελέσματα» παρότι διεξάγεται «υπό τη σκιά βεβαίως της τουρκικής προκλητικότητας».

Σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, ανέφερε πως και από την οπτική της Λευκωσίας θεωρείται εξόχως σημαντική, «όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

«Είναι σημαντική επίσης και για την ΕΕ προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της ΕΕ στην περιοχή, αλλά και του κοινού στόχου Ελλάδας και Κύπρου και άλλων κρατών της ΕΕ για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ», επεσήμανε.

«Οι στιγμές είναι δύσκολες, οι προκλήσεις ενώπιόν μας είναι πολλές. Κύπρος και Ελλάδα, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με σοβαρότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, τόσο με τα ομονοούντα κράτη της περιοχής, τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και με εκείνα τα κράτη που αναγνωρίζουν και στηρίζουν τον θετικό και σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδα διαδραματίζουν σε μια ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή, έτσι ώστε να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση