ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν. Χριστοδουλίδης: Το ΦΑ της Μεσογείου μπορεί να γίνει ό,τι ήταν ο χάλυβας στην Ευρώπη

Σημαντικό στοιχείο το πλέγμα τον περιφερειακών συνεργασιών - Ο ρόλος της Κύπρου του Ισραήλ και η στάση των ΗΠΑ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με ένα από τα καυτά θέματα της Ανατολικής Μεσογείου ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις στο συνέδριο του Economist, που διοργανώνεται για 14η χρονιά στη Λευκωσία. Η ενεργειακή ασφάλεια ήταν το βασικό θέμα της τοποθέτησης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη αναφερόμενες στις υποσχόμενες προοπτικές της περιοχής. Ο κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην ανάγκη αναζήτησης συνεργασίας στην περιοχή με την διεθνής κοινότητα η οποία όπως είπε πρέπει να εκμεταλλευτή τη συγκηρία προώθησης της συνεργασίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εστίασε στις αξιολογήσεις που υπάρχουν για τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής τα οποία ανέρχονται στα 250 εκατ. κ.μ την στιγμή που οι ενεργειακές ανάγκες της Ε.Ε είναι στο 500 bcm. Σε ότι αφορά την Κύπρο ο κ. Χριστοδουλίδης περιέγραψε το πλαίσιο σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής με εξαίρεση μόνο την Τουρκία. Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ τόνισε το πλαίσιο που υπάρχει και τη νομική ασφάλεια η οποία έχει προσελκύσει σημαντικές εταιρείες. Αναφορές από πλευράς ΥΠΕΞ έγιναν και για τους τριμερείς μηχανισμούς τους οποίου χαρακτήρισε ως το πρώτο υποσχόμενο βήμα. Το ΦΑ της Μεσογείου μπορεί να γίνει ότι ήταν ο χάλυβας στην Ευρώπη είπε ο κύπριος ΥΠΕΞ

Ισχυρός άξονας με Λευκωσία

Στους ισχυρούς δεσμούς με την Κύπρο εστίασε ο Michael Oren βοηθός υφυπουργός πρωθυπουργού του Ισραήλ. Ο ισραηλινός αξιωματούχος μιλώντας στο συνέδριο του Economist αναφέρθηκε στα όσα ενώνουν τις δυο χώρες από την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας την βοήθεια της Κύπρου σε τρείς χιλιάδες Ισραηλίτες τους ισχυρούς δεσμούς στην οικονομία. Ο κ. Oren εξήρε την συνεργασία με την Κύπρο σε διμερές και τριμερές επίπεδο. Χαρακτήρισε τον αγωγό EastMed ως στρατηγικό πυλώνα της τριμερούς συνεργασίας. Το καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας θα ενισχύσει τη συνεργασία.

Η ενέργεια καταλύτης

Στις πολλές προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Kathleen Doherty, Πολιτικές ενεργειακές και πολιτισμικές. Η αμερικανίδα διπλωμάτης αναφέρθηκε στην ενίσχυση της εταιρικής σχέσης με την Κύπρο με επενδύσεις στην οικονομία και την ενέργεια η οποία θα αλλάξει την περιοχή όπως είπε.

Αναγνώρισε το δικαίωμα της Δημοκρατίας στην εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων τονίζοντας πως οι στρατιωτικές ενέργειες σε οικονομικά και εμπορικά θέματα είναι ακατάλληλες. Χαρακτήρισε το ΦΑ πρόκληση και ευκαιρία ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή της από την έλλειψη οράματος πολιτών για την Κύπρο του μέλλοντος. Κλείνοντας την παρέμβασή της στο συνέδριο είπε πως υπάρχει ένα καταπληκτικό μέλλον για την Κύπρο.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση