ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:37
 

Ναυτική συμμαχία στην ανατ. Μεσόγειο σχεδιάζει η Άγκυρα

Με Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αλγερία, Γεωργία, Λιβύη, Λίβανος, Πακιστάν, Τυνησία και Ιορδανία θα ανταλλάσσει ευαίσθητες πληροφορίες για την περιοχή.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Υπό την σκιά των τελευταίων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, η Άγκυρα στρέφει την προσοχή της στην ανατολική Μεσόγειο και στα περίχωρα της Κύπρου. Το Πολεμικό Ναυτικό της γειτονικής χώρας δημιουργεί νέα σχέδια για την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα και τον φιλοκυβερνητικό τύπο της Τουρκίας, το επιτελείο του τουρκικού στρατού καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχύσει το διεθνές προφίλ της «Επιχείρηση Ασπίδας Μεσογείου». Πρόκειται για μια ναυτική άσκηση του τουρκικού στρατού που ξεκίνησε στην Μεσόγειο το 2006 και σταδιακά έλαβε μόνιμο χαρακτήρα, με τα τουρκικά πολεμικά σκάφη να περιφρουρούν σημαντικές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Το τουρκικό σχέδιο

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εδώ και ενάμιση χρόνο η Τουρκία συνομιλεί με διάφορες χώρες για την προοπτική της ένταξής τους στην επιχείρηση που διεξάγει. Αυτές οι χώρες είναι οι εξής: Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αλγερία, Γεωργία, Λιβύη, Λίβανος, Πακιστάν, Τυνησία και Ιορδανία.

Οι συνομιλίες της Άγκυρας με τις συγκεκριμένες χώρες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Σε περίπτωση που επιτευχθεί τελική συμφωνία οι συνολικά 10 χώρες θα ανταλλάσσουν ευαίσθητες πληροφορίες και θα συντονίζουν τα βήματα τους στην περιοχή. Στο συγκεκριμένο στάδιο η Άγκυρα δεν αναμένει την συμμετοχή πολεμικών σκαφών των εν λόγω χωρών στις επιχειρήσεις της.

Οι τελευταίες πληροφορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα, η «Επιχείρηση Ασπίδας Μεσογείου» διεξάγεται ετησίως με την συμμετοχή πολεμικών σκαφών από τις βάσεις του Άκσας, της Μερσίνης και της Αμμοχώστου. Επίσης, συμμετάσχουν και εναέρια μέσα.
Η Τουρκία μοιράζεται με το ΝΑΤΟ το 70% των πληροφοριών και δεδομένων που εξασφαλίζει από τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Ο τουρκικός τύπος μεταδίδοντας την σχετική είδηση υπενθυμίζει ότι «το 2018, έξι ερευνητικά σκάφη και σκάφος γεώτρησης SAIPEM 12000 που ανήκε στην ιταλική εταιρία ENΙ, η οποία επιχείρησε να προχωρήσει σε μη εξουσιοδοτημένες ερευνητικές δραστηριότητες εκ μέρους της ε/κ πλευράς σε περιοχή δικαιοδοσίας της ‘ΤΔΒΚ’ με στη ναυτική μας δικαιοδοσία, εμποδίστηκαν δυο φορές».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το μόνο που μπορεί να σχολιοάσει κανείς είναι την αχρηστεία των ημετέρων και των μυστικών υπηρεσιών που κοιμούνται

αντονιο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Η ...Πυθία μίλησε και όλοι έτρεξαν να δημοσιοποιήσουν τους χρησμούς της!!!»
Ai Em  |  09:53

Νέες απειλές Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

«Δεν ειναι μονο η αμερικη που πρεπει να παρει μετρα εναντιο της κινας αλλα και η ευρωπη η οποια κατεστρεψε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  11:33

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X