ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα κόντρα Σαββίδη - Μιχαηλίδη: Η «προσφιλής τακτική» και η «απροκάλυπτη επίθεση»

Για αυξημένο επιπρόσθετο κόστος του νέου κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας, που δικαιολογεί την ακύρωση του διαγωνισμού, κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία, προκαλώντας την αντίδραση της Γενικής Εισαγγελίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νέος πόλεμος βρισκεται σε εξέλιξη μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα, με αφορμή το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας. Για αυξημένο επιπρόσθετο κόστος, που θα πρέπει να οδηγήσει την Κυβέρνηση στην ακύρωση του διαγωνισμού, έκανε λόγο σε επιστολή του προς το Τμήμα Δημοσίων Έργων ο Οδυσσσέας Μιχαηλίδης. Μετά τη δημοσιότητα που πήρε την Τετάρτη (20/9) το όλο θέμα , δεν άργησε η αντίδραση από τον Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για το περιεχόμενο της επιστολής του Γενικού Ελεγκτή, ενώ του καταλόγισε «προσφιλή τακτική του να δημοσιοποιεί τις εκθέσεις, επιστολές και παρατηρήσεις του παρουσιάζοντας μόνο τις απόψεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κατά τρόπον που διαμορφώνει αρνητικά την κοινή γνώμη εις βάρος εκείνων που κατά καιρούς θέτει στο στόχαστρό του». Τελευταία εξέλιξη της διαμάχης η σημερινή (21/9) απάντηση του Γενικού Ελεγκτή στον Γενικό Εισαγγελέα, κάνοντας λόγο για «μία ακόμη απροκάλυπτη επίθεση», τονίζοντας ότι η επιστολή δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Γενικό Ελεγκτή και σημειώνοντας ότι «αποτελεί έκπληξη η βεβαιότητα του κ. Σαββίδη».

Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή προς το Τμήμα Δημοσίων Έργων, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Γενικός Ελεγκτής εισηγείται την ακύρωση του διαγωνισμού για το προωθούμενο νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας, για λόγους αυξημένου επιπρόσθετου κόστους που καλείται η Δημοκρατία να καταβάλει, τονίζοντας ότι μια τέτοια ανάγκη δεν προκύπτει αιτιολογημένα. Επίσης για σκοπούς διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζητά να τεκμηριωθεί επαρκώς ο αριθμός των 400 λειτουργών, τον οποίο εκ πρώτης όψεως θεωρεί ως υπερβολικό, σημειώνοντας ότι οι οργανικές θέσεις που υπολογίστηκαν με βάση τον προϋπολογισμό της Νομικής Υπηρεσίας για το έτος 2023 είναι 193. «Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι, διαιρώντας το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του έργου (μελέτη, κατασκευή και συντήρηση) με τον συνολικό αριθμό λειτουργών, προκύπτει ότι το κεφαλαιουχικό κόστος περιλαμβανομένου του ΦΠΑ ανέρχεται σε €133.875 ανά γραφείο για κάθε λειτουργό [€45.000.000 χ 119% / 400 λειτουργοί], εύκολα γίνεται αντιληπτό το αυξημένο επιπρόσθετο κόστος που καλείται η Δημοκρατία να καταβάλει για το κτήριο, χωρίς μια τέτοια ανάγκη να προκύπτει αιτιολογημένα. Ως εκ τούτου, προκύπτει η ανάγκη, για σκοπούς διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος, να τεκμηριωθεί επαρκώς ο αριθμός των 400 λειτουργών, τον οποίο εκ πρώτης όψεως θεωρούμε ως υπερβολικό», σημειώνεται στην επιστολή.

Φωτογραφία η οποία απεικονίζει το πώς θα είναι το νέο της κτήριο, έδωσε στη δημοσιότητα η Νομική Υπηρεσία τον περασμένο Ιούνιο.

Τα γραφεία, οι ανελκυστήρες και το ύψος 50 μέτρων

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρεται αναφέρεται επίσης σε πολυτελή γραφεία, θεωρώντας ως υπερβολικό το μέγεθος, ειδικά του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα και των στενών συνεργατών του, που κυμαίνονται μεταξύ 70-80 τετραγωνικά μέτρα. Το εμβαδόν του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας καθορίζεται σε 74 τ.μ., περιλαμβανομένου χώρου υγιεινής και μικρής κουζίνας τη στιγμή που το μέγιστο εμβαδόν που καθόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο είναι 55-65 τ.μ., επιπλέον χώρου υγιεινής, που όμως γενικά δεν αναμένεται να έχει εμβαδό μεγαλύτερο από 3 τ.μ. Το εμβαδόν του γραφείου του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας καθορίζεται σε 72 τ.μ., περιλαμβανομένου χώρου υγιεινής και μικρής κουζίνας.

Αναφορά γίνεται και στους έξι ανελκυστήρες για εξυπηρέτηση του προσωπικού. Από αυτούς ο ένας ανελκυστήρας θα εξυπηρετεί μόνο τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. «Θεωρούμε απαράδεκτη την απαίτηση όπως ένας ανελκυστήρας εξυπηρετεί αποκλειστικά τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα αναφέρεται στην επιστολή του Γενικού Ελεγκτή. Τέλος, σχολιάζοντας την κατασκευή ανελκυστήρα για χρήση από φορείο μεταφοράς ασθενών, αναφέρει πως κάτι τέτοιο αποτελεί απορίας άξιον αλλά και πρωτόγνωρη απαίτηση για δημόσιο/κυβερνητικό κτήριο, εξαιρουμένων των νοσοκομείων.

Σημειώνεται, πως ενώ αρχικά γινόταν αναφορά σε 11 ορόφους, σε αυτούς πρέπει, κατά τον Γενικό Ελεγκτή, να προστεθούν και τα δύο υπόγεια (όπως γίνεται και με ανάλογα κτήρια) κάτι το οποίο αυξάνει τον αριθμό των ορόφων στους 13. Περαιτέρω υποδεικνύεται, πως στη συγκεκριμένη περιοχή επιτρέπεται η ανέγερση κτηρίων έξι ορόφων.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υποδεικνύει, ότι ενώ το επιτρεπόμενο ύψος στην περιοχή που θα ανεγερθεί το κτήριο φτάνει τα 24 μέτρα, τελικά εκτοξεύεται στα 50 μέτρα, με έγκριση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου. Την ίδια ώρα, κάνει αναφορά σε κατάχρηση στα ζητούμενα εμβαδά, χωρίς να τεκμηριώνονται, «εκτοξεύοντας σε αχρείαστα ύψη το κόστος του κτηρίου, πρακτική που δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον».

Επειδή δεν ελήφθη πρόνοια εκπόνησης κανονικής περιβαλλοντικής μελέτης από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ως αναθέτουσας αρχής (θα εκπονηθεί από τον εργολάβο), ο Γενικός Ελεγκτής εισηγείται ακύρωση του διαγωνισμού.

Σαββίδης: Ο Γενικός Ελεγκτής ακολουθεί την προσφιλή τακτική του

Αντιδρώντας ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Γιώργος Σαββίδης εκφράζει τη λύπη του για το περιεχόμενο της επιστολής του Γενικού Ελεγκτή.

Μεταξύ άλλων, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει και τα εξής: «Λυπούμαι, όμως, που παρατηρώ ότι για άλλη μια φορά, ο Γενικός Ελεγκτής, προτού λάβει απαντήσεις σε ό,τι ζητά να ενημερωθεί από τις εκάστοτε καθ’ ύλην αρμόδιες κυβερνητικές Υπηρεσίες και Τμήματα, ακολουθεί την προσφιλή τακτική του να δημοσιοποιεί τις εκθέσεις, επιστολές και παρατηρήσεις του παρουσιάζοντας μόνο τις απόψεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κατά τρόπον που διαμορφώνει αρνητικά την κοινή γνώμη εις βάρος εκείνων που κατά καιρούς θέτει στο στόχαστρό του».

Ο κ. Σαββίδης αναφέρει επίσης, πως ο σχεδιασμός και οι προδιαγραφές ανέγερσης του νέου κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας έχουν γίνει από το κατά το νόμο αρμόδιο Τμήμα Δημοσίων Έργων, που, με την τεχνογνωσία και την εμπειρογνωμοσύνη των λειτουργών του, σχεδιάζει και επιβλέπει την υλοποίηση αυτού του είδους των αναπτυξιακών έργων. Τέλος, σημειώνει ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα απαντήσει δεόντως στο Γενικό Ελεγκτή.

Η δημοσίευση της επιστολής

Η Ελεγκτική Υπηρεσία απάντησε με σημερινή της ανακοίνωση (21/9) απαντά στον Γενικό Εισαγγελέα, αναφέροντας ότι η επιστολή με τις παρατηρήσεις για το νέο κτήριο στάλθηκε και στον Γενικό Εισαγγελέα και δε δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Γενικό Ελεγκτή. Παράλληλα σημειώνει πως αποτελεί έκπληξη η βεβαιότητα του κ. Σαββίδη.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Στις 18.9.2023, ασκώντας τις συνταγματικές μας εξουσίες, διαβιβάσαμε στο Τμήμα Δημοσίων Έργων επιστολή με παρατηρήσεις μας ως προς το υπό προσφοροδότηση νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας. Για τους λόγους που εκτενώς εξηγούμε, εισηγούμαστε την ακύρωση του διαγωνισμού και αναμένουμε την Κυβέρνηση να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

»Χθες, σε μία ακόμη απροκάλυπτη επίθεσή του, ο Γενικός Εισαγγελέας κατηγόρησε με βεβαιότητα τον Γενικό Ελεγκτή ότι αυτός έδωσε την επιστολή στη δημοσιότητα, και μάλιστα ότι το έκανε για να πλήξει τον Γενικό Εισαγγελέα, τον οποίο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωσή του, ο Γενικός Ελεγκτής έχει θέσει στο στόχαστρό του.

»Σημειώνουμε κατ’ αρχάς ότι η επιστολή δεν είναι καν διαβαθμισμένη και θα μπορούσαμε να τη δώσουμε στη δημοσιότητα. Ωστόσο, δεν κρίναμε ότι υπήρχε τέτοιος λόγος. Συνεπώς η επιστολή εστάλη μόνο στους παραλήπτες που είναι σημειωμένοι σε αυτήν και σε κανένα άλλο. Ως εκ τούτου, εκφράζουμε την έκπληξή μας για τη βεβαιότητα του Γενικού Εισαγγελέα ότι είναι ο Γενικός Ελεγκτής που έδωσε την επιστολή στη δημοσιότητα. Αυτό το γεγονός τον αφήνει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση