ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Νέα τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στις 13 Σεπτεμβρίου

H συνάντηση των τριών πλευρών σηματοδοτεί μία πιο στενή συνεννόηση σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένονται εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

Του Βασίλη Νέδου

Τις ανησυχίες αλλά και τη συναντίληψη Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ για την Ανατολική Μεσόγειο αντικατοπτρίζει η επόμενη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ στις 13 Σεπτεμβρίου. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών.

Αν και η τριμερής επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, στην παρούσα φάση η συνάντηση των τριών πλευρών στο Ισραήλ σηματοδοτεί ακόμα μία πιο στενή συνεννόηση, σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένονται εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε αυτές αφορούν τις γεωτρήσεις που αναμένεται να γίνουν στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) είτε σχετίζονται με την αναμενόμενη «κάθοδο» της Τουρκίας στο ενεργειακό παιχνίδι της πλούσιας σε φυσικό αέριο λεκάνης.

Μέσω του ίδιου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει διαμηνυθεί, άλλωστε, επανειλημμένως, ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να παραμείνει αδιάφορη στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου. Μια σοβαρότατη παράμετρος είναι και η επικείμενη επανεκκίνηση των διαδικασιών συζήτησης για το τι πρόκειται να γίνει και με το Κυπριακό. Η Αγκυρα έχει συνδέσει ευθέως το Κυπριακό με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων γύρω από το νησί. Οπως είναι γνωστό και ο διεθνής παράγοντας θεωρεί ότι η συγκεκριμένη οπτική γωνία δεν είναι λανθασμένη, προκρίνοντας συζητήσεις οι οποίες θα επιλύσουν, μεταξύ άλλων, και τις αρμοδιότητες σε αυτόν τον τομέα.

Αν και οι υπουργοί Εξωτερικών δεν είναι ουσιαστικά υπεύθυνοι για τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, οι επαφές του Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνουν και αυτή τη διάσταση, καθώς οι τρεις χώρες συγκροτούν, έστω και ατύπως, έναν άξονα συνεργασίας εντός του οποίου πραγματοποιούνται ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και άλλες δραστηριότητες. Είναι κοινό μυστικό ότι το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν συσφίγξει σημαντικά τις σχέσεις τους σε αυτόν τον τομέα. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την τριμερή με το Ισραήλ, η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν μια εξίσου στενή συνεργασία με την Αίγυπτο. Ηδη εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εξελιχθεί στα νότια της Κρήτης η επόμενη εκδοχή της κοινής αεροναυτικής άσκησης Ελλάδας και Αιγύπτου υπό την κωδική ονομασία «Μέδουσα».

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή των τριμερών σχημάτων συνεργασίας που ξεκίνησαν προ επτά ετών, αλλά έχουν αυξηθεί την τελευταία τετραετία, είναι η οπτική γωνία υπό την οποία τα αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ. Σε κύκλους της Ουάσιγκτον τα σχήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται ως ικανά να αντικαταστήσουν την Αγκυρα στο περιβάλλον ασφαλείας της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλά, αντιθέτως, ως «άγκυρες» τις οποίες θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Δύση και, ιδανικά, η Τουρκία, προκειμένου να παραμείνει συνδεδεμένη με τις βορειοατλαντικές δομές, μακριά από την επιρροή της Ρωσίας και του Ιράν. Βέβαια, υπό τις παρούσες συνθήκες σύγκρουσης και απομάκρυνσης της Αγκυρας από την Ουάσιγκτον, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι τριμερείς μπορεί να διαδραματίσουν πραγματικά έναν τέτοιο ρόλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Σχόλια αναγνωστών

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X