ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αγγελίδης - Μιχαηλίδης: Ο έλεγχος για «ανάρμοστη συμπεριφορά» και το «σχέδιο εξόντωσης»

Αφορμή η συνέντευξη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην «Καθημερινή» της Κυριακής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νέο επεισόδιο ξέσπασε μεταξύ του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώτος στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας, Αγγελίδης, δήλωσε, στην συνέντευξή του ότι ένας υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος απαιτεί να ακολουθηθεί η μόνη διαδικασία που υπάρχει για να ελεγχθεί η συμπεριφορά τού Γενικού Ελεγκτή έναντι ανεξάρτητων αξιωματούχων και άλλων προσώπων στη δημόσια σφαίρα.

Ερωτηθείς ποια είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία, απάντησε ότι υπό τις περιστάσεις η μόνη διαθέσιμη επιλογή για να αξιολογηθεί αυτή η συμπεριφορά είναι από τους εκ του Συντάγματος καθ’ ύλην αρμόδιους, ήτοι τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο εκδίκασης αίτησης για να κριθεί τι συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά για σκοπούς απόλυσης. Σημείωσε ακόμη πως ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο αρμόδιος για διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και με βάση το Σύνταγμα έχει την αρμόδιότητα να προωθήσει τέτοια διαδικασία.

Ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε επίσης πως ο γενικός ελεγκτής και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας χωρίς να έχουν αρμοδιότητα, αναλύουν την απόφαση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για την υπόθεση που αφορούσε τον ίδιο και διερευνήθηκε μετά από καταγγελία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με ανεπίτρεπτες αναφορές για το πρόσωπό του και αφήνοντας σαφέστατες αιχμές ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει κατάχρηση εξουσίας από τον ίδιο.

Σημειώνει μάλιστα ότι ο Γενικός Ελεγκτής ταυτίζεται με την ανώνυμη καταγγελία που έγινε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, αναφέροντας ότι «το μένος που εκδηλώνεται στις διάφορες ανακοινώσεις και δημόσιες δηλώσεις του γενικού ελεγκτή και της Υπηρεσίας του, αλλά και η άμεση αντίδρασή του αμέσως μετά την απόφαση της Αρχής, αναλύοντας το περιεχόμενο της ανώνυμης καταγγελίας, υποστηρίζοντας αυτήν και με λεπτομέρειες, είναι σαν να ταυτίζονται με αυτές και λαμβάνουν θέση επί των ισχυρισμών».

Για σχέδιο εξόντωσής του κάνει λόγο ο Οδυσσέας

«Η σημερινή συνέντευξη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην «Καθημερινή» επιβεβαιώνει τις πληροφορίες μας ότι, εδώ και καιρό, ο Γενικός Εισαγγελέας με τον Βοηθό του, με τη βοήθεια και ιδιώτη δικηγόρου, απεργάζονται σχέδιο για την εξόντωση του Γενικού Ελεγκτή για λόγους αντεκδίκησης», απαντά στην ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόθεση αυτή του Γενικού Εισαγγελέα, που είχε για πρώτη φορά εκφραστεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2023 σε συνέντευξη στον ίδιο δημοσιογράφο στην κρατική τηλεόραση, «πρόδηλα συνιστά αντίποινα για το ό,τι ο Γενικός Ελεγκτής τόλμησε να αναδείξει την ενέργεια του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να απαλλάξει από ποινική δίωξη πρώην πελάτη του και νυν πελάτη του πρώην δικηγορικού γραφείου του, στο οποίο μάλιστα εξακολουθεί να εργάζεται η σύζυγός του».

Στην ανακοίνωση, η ΕΥ προσθέτει ότι ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς εκκρεμούν κι άλλες καταγγελίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, «για αναστολή ποινικής δίωξης για φορολογικά αδικήματα προσώπων με πολιτική επιρροή, σε σχέση με το μαύρο βαν και σε σχέση με μετόχους εταιρείας που κατηγορούνταν ότι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, υποθέσεις που αφορούν τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επί 40 χρόνια φίλο του Γενικού Εισαγγελέα».

«Η καρατόμηση του Γενικού Ελεγκτή θα ανοίξει το δρόμο για απόσυρση όλων των καταγγελιών», αναφέρεται, και προστίθεται ότι εφόσον ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα προανήγγειλε την καταχώρηση αίτησης απόλυσης, κάθε θέμα που άπτεται της διαδικασίας αλλά και της ουσίας της υπόθεσης, θα το χειριστούν οι ιδιώτες δικηγόροι του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η ΕΥ αναφέρεται σε προφανή σκοπιμότητα της καταχώρησης τέτοιας αίτησης, προσθέτοντας ότι πριν λίγες εβδομάδες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφέρει ότι ο Γενικός Ελεγκτής «κάνει μια εξαιρετική δουλειά». Αναφέρει ακόμη ότι διεθνείς οργανισμοί σημειώνουν την «εντυπωσιακή πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελεγκτική Υπηρεσία τα τελευταία χρόνια και τονίζουν τον κρίσιμο ρόλο της Υπηρεσίας στην αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, προστίθεται, δεν είναι κλάδος της Νομικής Υπηρεσίας και ο Γενικός Ελεγκτής δεν είναι υφιστάμενός τους και τον λόγο θα έχει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. «Οι απειλές του Γενικού Εισαγγελέα τον Σεπτέμβριο του 2023 και η σημερινή ολοσέλιδη επίθεση και απειλές του Βοηθού, θα μπορούν επιτέλους να τύχουν απάντησης ενώπιον ανεξάρτητων και αδέκαστων κριτών. Ιδού λοιπόν η Ρόδος», αναφέρεται.

Προστίθεται ακόμη ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα ενημερώσει άμεσα τον Διεθνή Οργανισμό των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI) «ο οποίος εντός των ημερών θα εξέδιδε ούτως ή άλλως ανακοίνωση για την παρεμπόδιση στο έργο μας, που μεταξύ άλλων, θα καλύψει και το ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα» και πως ενημέρωση θα λάβει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ετοιμάζει την Έκθεσή της για το Κράτος Δικαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση