ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:58
 

Ανοίγει μέτωπο με την Άγκυρα ο Μουσταφά Ακιντζί

Κύκλοι του ΑΚΡ αναφέρουν ότι ο Τ/κ ηγέτης ξεκινά προεκλογική σε συνθήκες ανοικτής αντιπαράθεσης με την Τουρκία

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας σε εκδήλωση της τ/κ συμφωνικής ορχήστρας στο «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου» δήλωσε ότι ο δημοκρατικός και κοσμικός χαρακτήρας της τ/κ κοινότητας θα διατηρηθεί και στο μέλλον, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στην προσκόλληση των Τ/κ στις αρχές του κεμαλισμού. Στην ομιλία του ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στη σημασία της επιστήμης και της τέχνης, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της ελευθερίας, με ειδική μνεία στην ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας στα πεδία της τέχνης και της επιστήμης, σε συνθήκες ελευθερίας.

Η νέα δημόσια τοποθέτηση του κ. Ακιντζί αλλά και οι πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι οι διαφορές των δύο πλευρών ξεπερνούν τα όρια «οπτικών γωνιών»

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κύκλοι της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) συμπεραίνουν ότι ο Μουσταφά Ακιντζί ξεκινά την «προεκλογική εκστρατεία» του σε διαφοροποίηση με την Άγκυρα, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε επίπεδο πολιτικών επιλογών και στρατηγικών. Η νέα εξέλιξη έρχεται σε μια στιγμή που στη συνέντευξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην «Κ», αναφέρεται σε ενιαίο μέτωπο Άγκυρας-τ/κ πλευράς στο Κυπριακό. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, δίχως να αποκλείει την ύπαρξη διαφορετικών «οπτικών γωνιών» στην τουρκική πλευρά, αναφέρθηκε σε κοινό οδικό χάρτη Τουρκίας-τ/κ ηγεσίας στο Κυπριακό.

Τόσο η νέα δημόσια τοποθέτηση του κ. Ακιντζί όσο και οι πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι οι διαφορές των δύο πλευρών ξεπερνούν τα όρια «οπτικών γωνιών» ή διαφορετικών προσεγγίσεων στο Κυπριακό και αγγίζουν ουσιώδεις ζητήματα, όπως το δημοκρατικό και φιλοδυτικό προφίλ της τ/κ κοινότητας και το μέλλον των σχέσεών της με τη συντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας.

Η εκτίμηση της Άγκυρας

Κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης εντάσσουν αυτήν την τοποθέτηση του κ. Ακιντζί στο πλαίσιο της «προεκλογικής εκστρατείας» του εν όψει των «προεδρικών» του 2020 και όπως ήταν αναμενόμενο οι δηλώσεις του κ. Ακιντζί δεν πέρασαν απαρατήρητες στην τουρκική πρωτεύουσα που τις συσχετίζει με την έναρξη της «προεκλογικής» περιόδου στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο Μουσταφά Ακιντζί ξεκινά την «προεκλογική εκστρατεία» του σε συνθήκες ανοιχτής αντιπαράθεσης με την Άγκυρα, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε επίπεδο πολιτικών επιλογών και στρατηγικών.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τις αντιπολιτευόμενες ομάδες που πραγματοποιούν αναφορά στην κοσμική αρχή με το πρόσχημα ότι βαδίζουν στον δρόμο που άνοιξαν οι πραξικοπηματίες στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η κοσμική αρχή το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης των κεμαλιστικών μερίδων της τουρκικής κοινωνίας με την κυβέρνηση του ΑΚΡ. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X