ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:43
 

Νέο «μέτωπο» με Kύπρο και Ελλάδα ανοίγει η Τουρκία

Στοχευμένη προσπάθεια αποτροπής των Κυπριακών και Ελληνικών συμφερόντων στην ΑΟΖ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ένα νέο μέτωπο από την Αλβανία μέχρι την Λιβύη σχεδιάζει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, το οποίο θα στοχεύει να πλήξει τους σχεδιασμούς Ελλάδος και Κύπρου στο ζήτημα της ΑΟΖ. Τούρκοι στρατηγοί και διπλωμάτες που ενορχηστρώνουν το περίφημο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», στρέφουν στην νέα αυτή περίοδο την προσοχή τους στις γειτονικές χώρες.

Στα πλαίσια της προαναφερθείσας προσπάθειας εντάσσεται, η νέα συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Ένας από τους εμπνευστές του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα», σε πρόσφατη ανάλυση του, ρίχνει φως στην νέα στρατηγική της Άγκυρας.

Η περίπτωση της Αλβανίας

Γνωστή θέση της Τουρκίας ότι «τα νησιά έχουν περιορισμένο ρόλο στο ζήτημα της ΑΟΖ»

«Η Ελλάδα (στο παρελθόν) προσπάθησε να καταλάβει τις θαλάσσιες περιοχές της Αλβανίας. Ωστόσο, η Τουρκία ενημέρωσε και ευαισθητοποίησε (εγκαίρως) τις αλβανικές αρχές της Τουρκίας και η Αλβανία έθεσε ένσταση για τα οικόπεδα στην Αδριατική. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή των δραστηριοτήτων της Ελλάδας», σημειώνει ο εν αποστρατεία ναύαρχος Τζεμ Γκιούρντενιζ, ο οποίος την περίοδο της «Υπόθεσης Βαριοπούλας» οδηγήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στην φυλακή. Σήμερα ο ίδιος συμβάλλει στην προσπάθεια της Τουρκίας για την προβολή του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα».

Ο ναύαρχος Γκιούρντενιζ σημειώνει πως μετά την παρέμβαση της Τουρκίας στις σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδας, η Αθήνα αναθεώρησε την γραμμή της και έστρεψε τα βλέμματα της στις περιοχές, που σύμφωνα με την Άγκυρα ανήκουν στην Λιβύη.

Ο ρόλος της Λιβύης

Η Τρίπολη, εξαιτίας της εμφύλιας σύρραξης, δεν κατάφερε να μπλοκάρει αυτές τις κινήσεις εγκαίρως. «Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα έθεσε υπό την κατοχή της θαλάσσια περιοχή τουλάχιστον 39.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (η οποία αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Λιβύης), η οποία κανονικά ανήκε στη Λιβύη», ισχυρίζεται ο Τούρκος στρατιωτικός.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Γκιούρντενιζ τονίζει τα εξής: «Σε περίπτωση που εξεταστεί ο χάρτης της Ανατολικής Μεσογείου γίνεται κατανοητό ότι η Ελλάδα σφετερίστηκε τόσο τα δικαιώματα της Τουρκίας όσο και της Λιβύης. Από τα οικόπεδα που ανακοινώθηκαν το 2014 το οικόπεδο 15 συμπίπτει με την τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ το πεδίο 20 βρίσκεται στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Λιβύης».

Επαναλαμβάνοντας την γνωστή θέση της Τουρκίας ότι «τα νησιά έχουν περιορισμένο ρόλο στο ζήτημα της ΑΟΖ», ο εν αποστρατεία Τούρκος ναύαρχος τάσσεται υπέρ της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την μονομερή διευθέτηση του όλου ζητήματος.

Πλήττει και την Κύπρο

Με άλλα λόγια, η Άγκυρα στοχεύει στη δημιουργία ενός μετώπου που θα απλώνεται από την Αλβανία μέχρι την Λιβύη και το οποίο προορίζεται να πλήξει τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί, δημιουργούνται σημαντικό διακύβευμα αναφορικά με τη «θαλάσσια διασύνδεση» Κύπρου και Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Την ίδια ώρα, μερίδα κόσμου που θέλει να κατευνάσει τις ανησυχίες περί αύξησης των τιμών -όπως το Υπουργείο- ...»
YIANNOULIS  |  14:15

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Το Κράτος, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΔΕΙ στους πολίτες !!! ΠΑΝΤΑ πέρνει, πέρνει ΠΕΡΝΕΙ !!!!!!!»
YIANNOULIS  |  14:02

Δημοψήφισμα ΠΣΕΜ για ολοήμερη αποχή

«Γιατί θα πρέπει να συνεχίζουμε να βασανίζουμε τα παιδιά μας με εξετάσεις; Στα Δημοτικά τις έχουμε σταματήσει ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  12:46

#PoliticsBlog Οι χρυσές συμβουλές των χρυσών συμβούλων και ο τραυματισμός Γεάδη

«Πληρώνουμε 103 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για 2 μόνο συμβούλους του κ.Χριστοδουλίδη. Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ...»
Rikkos  |  12:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X