ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέος «χαρτοπόλεμος» Προεδρικού - Νικόλα για Κυπριακό

Ο Νικόλας αναφέρει πως ο Πρόεδρος θα πάει στην Πενταμερή με εκλιπούσα την ΚΔ - Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος του απάντησε με 7 σημεία

Newsroom K

Για το Κυπριακό συνεχίστηκε αυτή τη φορά η κόντρα Προεδρικού και Νικόλα Παπαδόπουλου, με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να αναφέρει αρχικά πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει στη Πενταμερή διάσκεψη με εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία και ενώ η τουρκική πλευρά προτάσσει λύση των δυο κρατών. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος με γραπτή του δήλωση απάντησε στον Νικόλα Παπαδόπουλο με 7 σημεία.

ΚΕ: Παραπλανητική η προσέγγιση Νικόλα για εκλιπούσα ΚΔ

Οι αναφορές του Προέδρου του ΔΗΚΟ πως τάχα η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πενταμερή διάσκεψη θα σημαίνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα, αποτελεί μια καθόλα παραπλανητική προσέγγιση για την επιχειρούμενη προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Αυτούσια η ανακοίνωση 

1. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος του ΟΗΕ, πλήρες μέλος της ΕΕ και, συνεπώς, με κανένα τρόπο δεν καθίσταται εκλιπούσα, όπως είναι η πάγια τακτική και θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

2. Να υπενθυμίσουμε ότι το ίδιο δεν επισυνέβη κατά τις διαπραγματεύσεις στο Μπούργκενστοκ, όταν ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, συμμετείχε στη διαδικασία επιδιαιτησίας από τον τότε ΓΓ των ΗΕ.
Ούτε βεβαίως η Κυπριακή Δημοκρατία διέτρεξε κίνδυνο κατάργησης όταν ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχε ως αρχηγός της ελληνοκυπριακής κοινότητας στις κατά καιρούς διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

3. Οι αναφορές του Προέδρου του ΔΗΚΟ πως τάχα η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πενταμερή διάσκεψη θα σημαίνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα, αποτελεί μια καθόλα παραπλανητική προσέγγιση για την επιχειρούμενη προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

4. Εκείνο που μας εκπλήσσει είναι και η όψιμη θέση του ΔΗΚΟ πως αποτελεί τάχα τη δύναμη προάσπισης της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

5. Και τίθεται το μεγάλο ερώτημα κατά πόσο, και προς τούτο καλείται το ΑΚΕΛ να απαντήσει, η συμμετοχή μας στην πενταμερή διάσκεψη θα σημαίνει είτε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί εκλιπούσα.

6. Το ζήτημα που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε είναι αν έχουμε το δικαίωμα να αρνηθούμε την πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ, εφόσον θα προσέλθουμε στην πενταμερή διάσκεψη, τηρώντας πάντα τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, όπως αυτές έχουν εκφραστεί μέσα από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και όχι μέσα από λαϊκίστικες προσεγγίσεις να προτείνεται η μη συμμετοχή μας σε μια διάσκεψη που συγκαλεί ο ΓΓ των ΗΕ.

7. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε πως ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε πιέσεις, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, στόχος και σκοπός μας είναι να συμμετάσχουμε στην πενταμερή διάσκεψη που συγκαλείται από τον ΓΓ των ΗΕ, προκειμένου να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για να επιτύχουμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό η οποία δεν θα παραγνωρίζει τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων, αλλά ούτε, βεβαίως, θα αγνοεί τις δίκαιες ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων.

Θέλουμε, περαιτέρω, να βεβαιώσουμε ότι, όπως είναι η πάγια θέση μας, η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης λύσης.

Νικόλας: Ο Πρόεδρος θα πάει στη Πενταμερή με εκλιπούσα την ΚΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει στη Πενταμερή διάσκεψη με εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία και ενώ η τουρκική πλευρά προτάσσει λύση των δυο κρατών, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, τονίζοντας παράλληλα, «Με άλλα λόγια, πριν καν πάμε στην Πενταμερή, ξεκινά η πλευρά μας με μια παταγώδη αποτυχία, ενδεικτικό του τί έχουμε να αντιμετωπίσουμε όταν θα πάμε».

Αυτούσια η ανακοίνωση 

Το Δημοκρατικό Κόμμα είχε προειδοποιήσει πως το κοινό ανακοινωθέν της 3ης Νοεμβρίου 2020, με το οποίο ανακοινώθηκε η Πενταμερής Διάσκεψη, είχε ελλείψεις και κενά.

- Καμία αναφορά στη βάση των διαπραγματεύσεων.

- Καμία αναφορά σε πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τώρα απουσιάζουν αυτές οι αναφορές και από τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και για το Κυπριακό.

- Καμία αναφορά στη βάση των διαπραγματεύσεων

- Καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Μας έχουν υποβαθμίσει σε κοινότητα και εξαφανίστηκε η βάση της λύσης.

Είναι ενδεικτικό το ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, επιδίωξαν και ζήτησαν αλλαγή αυτών των επίμαχων αναφορών, αλλά δεν κατάφεραν να το πετύχουν.

Αυτό από μόνο του επισημοποιεί την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει στη Πενταμερή διάσκεψη με εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία και ενώ η τουρκική πλευρά προτάσσει λύση των δυο κρατών.

Με άλλα λόγια, πριν καν πάμε στην Πενταμερή, ξεκινά η πλευρά μας με μια παταγώδη αποτυχία, ενδεικτικό του τί έχουμε να αντιμετωπίσουμε όταν θα πάμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Γυμναστήριο άνοιξε παρά τα μέτρα - Περίπτερο σέρβιρε σε πελάτες

«Αυτό το γυμναστήριο είναι το Olympia στον Άγιο Αθανάσιο σε γειτονιά. Έχει πολλές μέρες που άνοιξε, ...»
Dmitiry  |  21:17

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση