ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νικόλας για Αμμόχωστο, Διαφθορά, Αειφόρο Ανάπτυξη και Περιβάλλον

Σε δηλώσεις εφ' όλης της ύλης προέβη ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ δεν φαίνεται να έχει μια αποτρεπτική πολιτική, που να αντιμετωπίζει τις τουρκικές μεθοδεύσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε σημερινές του δηλώσεις.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Εκφράζουμε, όχι μόνο την απογοήτευση μας, αλλά και το θυμό μας για τις προκλητικές ενέργειες από πλευράς της Τουρκίας, οι οποίες είναι ενδεικτικές των προθέσεων της: Καμία διάθεση για συμβιβασμό, καμία διάθεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καμία διάθεση για να συμβάλουν στην επίλυση του κυπριακού».

Αντίθετα, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, συνεχίζεται η επιθετική και επεκτατική πολιτική της σε όλα τα επίπεδα.

«Θεωρώ ότι τέτοιες λεγόμενες ΄πρωτοβουλίες΄, όπως αυτή για τη διεξαγωγή συνεδρίου ή μιας συζήτησης στα πλαίσια διαμόρφωσης μιας νέας πολιτικής για την Αμμόχωστο, δείχνει ότι η Τουρκία, όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά επιδιώκει να διαμορφώσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους. Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, είναι ότι μπροστά σ’ αυτές τις απανωτές πρωτοβουλίες από πλευράς της Τουρκίας, που φανερώνουν και τους στόχους και τις επιδιώξεις της, διαπιστώνεται παράλληλα και η κυβερνητική αδράνεια. Η Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ, δεν φαίνεται να έχουν μια αποτρεπτική πολιτική, που να αντιμετωπίζει αυτές τις μεθοδεύσεις», πρόσθεσε.

«Πάταξη της Διαφθοράς» , στο πλαίσιο της εκστρατείας «Διάλογος»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξήγγειλε τη δεύτερη ενότητα στο πλαίσιο της εκστρατείας «Διάλογος» που αφορά την «Καταπολέμηση της Διαφθοράς».

«Οφείλω να πω ότι πρόκειται για μία ενότητα που θα ευχόμασταν να μην υπάρχει λόγος να την περιλάβουμε στο «Διάλογο». Όμως δυστυχώς, και λόγος υπάρχει και πρέπει να τη συζητήσουμε», σημείωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η διαφθορά είναι ένα θέμα που θίγει την αξιοπρέπεια του Κύπριου πολίτη, πλήττει βάναυσα τους θεσμούς, εκθέτει ανεπίτρεπτα τη χώρα μας και αμαυρώνει την εικόνα της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δυστυχώς, συνέχισε, τα τελευταία 7 χρόνια, η κατάσταση έχει τραγικά επιδεινωθεί.

«Η θέση τη χώρας μας επιδεινώνεται σε όλους τους σχετικούς διεθνείς δείκτες. Η Κύπρος κατρακυλάει με ταχύτητα. Αδιαφανείς διαδικασίες, προσπάθεια απαξίωσης ανεξάρτητων αρχών, διαπλοκή και σκάνδαλα αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας. Μάταια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, προσπαθεί να κρύψει τις βαριές της ευθύνες, πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα. Οι έρευνες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι εκθέσεις αρμοδίων επιτροπών της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, όπως η Greco και η Moneyval, αλλά και ανεξάρτητοι διεθνεις φορείς, όπως ο OCCRP, αποκαλύπτουν την αλήθεια», πρόσθεσε.

Αποκαλύπτουν, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, την έκταση και την ένταση της διαφθοράς και της διαπλοκής, το κόστος της οποίας βιώνουν καθημερινά οι πολίτες και σε ηθικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.

«Είναι μάλιστα εξοργιστική η αλαζονεία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ, που όχι μόνο δεν παραδέχεται τα λάθη της και δεν απολογείται γι΄ αυτά, αλλά, αντιθέτως επιχειρεί να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο, υποτιμώντας τη νοημοσύνη όλων μας. Με ιδιαίτερη λύπη επισημαίνω ότι η στάση της Κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν πλήξει το κύρος των θεσμών και την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα παραδείγματα είναι πολλά, κάποια από αυτά πολύ πρόσφατα, ώστε δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως στο Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρούν κρίσιμη προτεραιότητα την πάταξη της διαφθοράς.

Όπως είπε, καταπολεμώντας τη διαφθορά και διασφαλίζοντας προληπτικούς και αποτρεπτικούς μηχανισμούς, «μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

«Πρώτα όμως πρέπει να «καθαρίσει» το τοπίο, με εκείνες τις αλλαγές που τερματίζουν την αλαζονεία της εξουσίας και που επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς του κράτους. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος μας, μέσα από το «Διάλογο» και την αμφίδρομη επικοινωνία που έχουμε ξεκινήσει», σημείωσε.

«Διάλογος», για την Αειφόρο Ανάπτυξη και το Περιβάλλον

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της θεματικής ενότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη και Περιβάλλον», στο πλαίσιο της εκστρατείας «Διάλογος», η οποία έχει ολοκληρωθεί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι συνοψίζοντας πράξεις και παραλείψεις, αυτά που αποτυπώνουν ως δεδομένα είναι ότι συνεχίζεται η ανάπτυξη χωρίς όρια, μέσα από την καταπάτηση του φυσικού μας κεφαλαίου, η Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων και εξαγγέλλονται στρατηγικά έργα ανάπλασης της υπαίθρου και των κοινοτήτων, τα οποία όμως είναι ανεφάρμοστα.

«Ακόμα προσπαθούν να φτιάξουν ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Η Κυβέρνηση περιορίζεται σε ασκήσεις επί χάρτου που θα απαμβλύνουν το κυκλοφοριακό, τη στιγμή που εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα τόσο για την καθημερινότητα όσο και για την τσέπη του πολίτη. Μας μιλάμε για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά τα συμβατικά καύσιμα εξακολουθούν να είναι η βασική πηγή ενέργειας μας. Δεν υπάρχουν κτήρια ενεργειακής απόδοσης και φιλο-περιβαλλοντικού σχεδιασμού και δεν παρέχονται επαρκή κίνητρα στους πολίτες για συνολική ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Επιμένουν και παραμένουν σε αποσπασματικά σχέδια χορηγιών για μερικού τύπου μετατροπές, που αφορούν κυρίως τους λίγους. Αυτή είναι η πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι και στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της αειφόρου ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, «η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν έχει στρατηγική, δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, δεν λειτουργεί προς όφελος του πολίτη».

Όπως είπε, το Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρεί κρίσιμη προτεραιότητα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας συνολικής, ολιστικής και οριζόντιας στρατηγικής για το Περιβάλλον κι ευρύτερα την Αειφόρο Ανάπτυξη.

«Ζητούμενο μας είναι η αειφορία να είναι η «ομπρέλα», κάτω από την οποία κάθε πολίτης θα έχει τις ευκαιρίες, τους τρόπους, τα μέσα και τα εργαλεία για να βελτιώσει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του», σημείωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε, παράλληλα, τη μεγάλη ανησυχία του ΔΗΚΟ «για την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στα κατεχόμενα εδάφη μας και ιδιαίτερα στην οροσειρά του Πενταδακτύλου, όπου, δραστηριοποιούνται τριάντα έξι παράνομα λατομεία, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών οικοτόπων και τον κίνδυνο εξαφάνισης σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας».

«Το Δημοκρατικό Κόμμα πρόκειται να εντείνει τις προσπάθειες, που ήδη ξεκίνησε εδώ αι αρκετά χρόνια σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, με στόχο τον τερματισμό της πρωτοφανούς αυτής καταστροφής στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Δυστυχώς, οι απαντήσεις που δίνει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μας ικανοποιούν και, κυρίως, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε, τέλος, ότι « ο διάλογος από εμάς θα συνεχιστεί, προκειμένου να εξειδικευτούν ακόμη περισσότερο συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα πολιτικής που θα προτείνουμε».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση