ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νικόλας: Η θετική ψήφος επιβράβευση της διαπλοκής και της διαφθοράς

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η «ψήφος υπέρ του προϋπολογισμού κάτω από αυτές τις συνθήκες, συνιστά επιβράβευση της διαπλοκής και της διαφθοράς. Συνιστά συνενοχή στη συγκάλυψη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία καλείται να ψηφίσει για δεύτερη φορά για το θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Όπως τόνισε, η υπερψήφιση του προϋπολογισμου «στέλνει το μήνυμα στην Κυβέρνηση της Διαπλοκής, “συνεχίστε ό,τι κάνετε, ανενόχλητοι, ατάραχοι και αμέριμνοι”».

Για το λόγο αυτό σημείωσε ότι ως ΔΗΚΟ, «επιμένουμε πως πρέπει να διερευνηθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας από όλους τους θεσμούς που έχουν αρμοδιότητα και καθήκον να το πράξουν και όχι μόνο από εκείνους που επιλέγει η κυβέρνηση ή ένας πρώην υπουργός της».

Αυτούσια η ομιλία του κ. Παπαδόπουλου:

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Για πρώτη φορά στην ιστορία της κυπριακής δημοκρατίας καλείται αυτό το σώμα να επανεξετάσει ένα προϋπολογισμό που έχει απορριφθεί.

Όμως, παρά την αρχική απόρριψη, ο προϋπολογισμός που παρουσιάζεται σήμερα είναι ουσιαστικά  ο ίδιος με εκείνον που καταψηφίστηκε πριν από ένα μήνα.

Το βασικό πρόβλημα αυτού του προϋπολογισμού, είναι το βασικό πρόβλημα που είχε και ο προηγούμενος προϋπολογισμός που απορρίφθηκε: οι κυβερνώντες δεν υπολόγισαν πως θα έρθει 2ο κύμα της πανδημίας

Και παρά του ότι έχει έρθει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας και οι ειδικοί διερωτώνται αν θα έρθει και 3ο κύμα, ο προϋπολογισμός παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτος.

 

Το είπαν εξάλλου ξεκάθαρα στο Εγχειρίδιο Οικονομικών Εξελίξεων που συνοδεύει τον προϋπολογισμό «…δεν αναμένεται 2ο κύμα κορωνοϊού για σκοπούς προβλέψεων…».

Ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα από τον Σεπτέμβρη τους προειδοποιούσε πως έρχεται 2ο κύμα της πανδημίας, εκείνοι πανηγύριζαν για το «success story» και έδιναν συγχαρητήρια στον εαυτό τους.

Όταν λοιπόν ήρθε το 2ο κύμα, τους βρήκε παντελώς απροετοίμαστους.

Εξ ου και δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης της πανδημίας. 

Εξ ου και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας είναι παντελώς ανεπαρκή.

Και αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει η Eurostat.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος, μετά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, έχει την δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, μετά την Κροατία, σε ότι αφορά την απώλεια εισοδημάτων του κόσμου.

Όταν ρωτήθηκε επί τούτου στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, η κατά τ ’άλλα φίλτατη Υπουργός Εργασίας, ισχυρίστηκε πως αυτό οφείλεται στο ότι στην Κύπρο είχαμε πάρα πολύ ψηλούς μισθούς…!

Αφήνουμε τον κόσμο να κρίνει αν οι μισθοί στην Κύπρο πριν την πανδημία ήταν ψηλοί - πόσο μάλλον αν ήταν οι δεύτεροι ψηλότεροι της Ευρώπης - .  

Δεν υπάρχει συγκροτημένος σχεδιασμός.

Μας έλεγαν μετά που απέσυραν το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, πως έχουν «Σχέδιο Β»...

Εμείς τους προειδοποιήσαμε από τότε πως το «Σχέδιο Β» συνιστά κοροϊδία και ζητούσαμε να επαναφέρουν τις κρατικές εγγυήσεις. 

Τώρα που το Σχέδιο «Β» απέτυχε επανέρχονται…

Όμως, οι Κυπριακές επιχειρήσεις και οι κύπριοι εργαζόμενοι, οι αυτοεργοδοτούμενοι και όλοι όσοι επηρεάστηκαν από την πανδημία και τους περιορισμούς, έχασαν 7 μήνες πολύτιμης στήριξης…

Επειδή οι τράπεζες δεν ήθελαν να τους δανείσουν με χαμηλά επιτόκια.

Κύριε Πρόεδρε,

Εμείς λέμε πως όχι μόνο σχέδιο, ούτε καν προσχέδιο δεν έχουν για τη στήριξη της οικονομίας.

Ως ΔΗΚΟ επιμένουμε στα μέτρα που έχουμε καταθέσει από τον Σεπτέμβριο του 2020 κι ας αρνείται η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να τα συζητήσει μαζί μας. 

Μεταξύ άλλων έχουμε προτείνει,

 • Επαναφορά του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων με αποτελεσματικές διαδικασίες ελέγχου.

Θυμίζουμε ότι εμείς, από την άνοιξη, ζητάμε ρόλο παρατηρητή στην Ελεγκτική Υπηρεσία και η κυβέρνηση ήθελε να αναθέσει όλη την εποπτεία στη Γενική Λογίστρια.

 • επιδότηση των ενοικίων όλων όσων έχουν επηρεαστεί από τα απαγορευτικά διατάγματα - ένα σχέδιο που εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα και ένα σχέδιο που έχει ανακοινωθεί από τον Νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, στη μάνα του καπιταλισμού, την Αμερική.
 • επέκταση της αναστολής των δόσεων, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου και τουλάχιστον στοχευμένα για εκείνους που εξακολουθούν να επηρεάζονται από την πανδημία.

Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ όμως επιμένει. 

Αρνείται να συζητήσει αυτές τις προτάσεις μαζί μας και ο προϋπολογισμός παραμείνει αναλλοίωτος. 

Και πολύ φοβούμαστε πως η Κύπρος θα συνεχίσει να έχει την 2η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη σε ότι αφορά την απώλεια εισοδημάτων…

Αντιλαμβάνομαι κύριε πρόεδρε, πως κάποια κόμματα, καλοπροαίρετα λέω εγώ, επιχείρησαν να προωθήσουν δικές τους εισηγήσεις και αλλαγές για να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό. 

Όμως ακόμη και αυτές οι μεγαλόστομες διακηρύξεις διαψεύσθηκαν αφού συγκρούστηκαν με την αλαζονεία της Κυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ακούσαμε για αναστολή των εκποιήσεων με δικαστικό διάταγμα, για την καθιέρωση κατώτατου μισθού, για το δικαίωμα πώλησης δανείων, για αλλαγές στο ΓΕΣΥ… 

Μεγάλες οι επιδιώξεις.  Ψηλά ο πήχης.

Όμως στη συνέχεια πέρασαν από κάτω.  Εισέπραξαν για όλα, είτε ένα καθαρό «ΟΧΙ», είτε ένα ασαφές «Θα δούμε...».

Εκτός και εάν κάποιοι θεωρούν ότι έχει αλλάξει η φυσιογνωμία και η πολιτική κατεύθυνση του προϋπολογισμού επειδή θα μπουν μέσα κι άλλα φωτοβολταϊκά…  

Μια μικρή παρένθεση.  Δεν είμαι βέβαιος αν αντιλαμβάνονται εκείνοι που προτείνουν ειδικό δικαστήριο για τους δανειολήπτες και επίσπευση της εκδίκασης των υποθέσεων τους, πως με αυτό τον τρόπο το πιθανότερο είναι μα  βγαίνουν πιο γρηγορά οι αποφάσεις υπέρ των τραπεζών και εναντίον των δανειοληπτών και εναντίον των εγγυητών, ενώ την ίδια ώρα δεν θα αναστέλλονται οι εκποιήσεις. 

Παρακαλούν  οι τράπεζες να τους δημιουργήσουμε ειδικό δικαστήριο…! 

Αυτά για προβληματισμό.

Άλλο όμως, τουλάχιστον σε ότι αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι το βασικό πρόβλημα με αυτό τον προϋπολογισμό.

Όπως είπα και στην αρχή της ομιλίας μου, για πρώτη φορά στην ιστορία της κυπριακής δημοκρατίας καλείται αυτό το σώμα να επανεξετάσει ένα προϋπολογισμό που έχει απορριφθεί.

Οφείλουμε λοιπόν απέναντι στην ιστορία να ρωτήσουμε: Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Επειδή για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε να κάνουμε,

 • Με μια διεφθαρμένη κυβέρνηση που αρνείται να συνεργαστεί με την Ελεγκτική Υπηρεσία.
 • Με μια διαπλεκόμενη  κυβέρνηση που για πρώτη φορά έχει προκαλέσει καταγγελία της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σκάνδαλο.
 • Με μια αλαζονική κυβέρνηση που μέσα στην έπαρση της εξουσίας θεωρεί πως κανένας ανεξάρτητος θεσμός δεν έχει δικαίωμα να την ελέγξει.

Ακόμη περιμένουμε τα μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς που μας υποσχέθηκαν ότι «θα έρθουν πριν το τέλος του χρόνου».  Δεν μας είπαν φυσικά ποιου χρόνου…

Σημειώνω πως μόνο αυτή την εβδομάδα,

 • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας είπε πως «άμα θέλει μπορεί να παρεμβαίνει σε ποινικές διώξεις» αλλά δεν το κάνει!
 • Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής έχει εγγράψει και αναμένει να εξετάσει,

o   την απάντηση της Επιτροπής σε ότι αφορά την έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ελεγκτικών Αρχών κατά της Κύπρου.  (Υπενθυμίζεται πως μόνο δυο χώρες μέχρι σήμερα έχουν δεχθεί τέτοια έρευνα: η Γκάνα και η Κύπρος)

o   Το 2ο ταξίδι του ΠτΔ στις Σεϋχέλλες με το ιδιωτικό τζετ Σαουδάραβα,.

o   Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Καλογήρου το οποίο διαπιστώνει κατάχρηση εξουσίας και την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων από αρμοδίους.

Αυτή την εβδομάδα και πριν τρεις μέρες το Υπουργικό Συμβούλιο, παράνομα αποφάσισε και έκανε «δώρο» τον τριπλασιασμό  των αμοιβών των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής που το διερευνά…

Αυτή την εβδομάδα, προχθές, η Κυβέρνηση αποκεφάλισε ακόμη ένα ανεξάρτητο αξιωματούχο που την ενοχλούσε, τον τέως Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, ο οποίος απάντησε στον τέως Υπουργό Οικονομικών, όταν προσπάθησε να του επιβάλει την ευφάνταστη ιδέα των δωρεάν μετοχών του Συνεργατισμού, πως δεν πρόκειται «…να γίνει καραγκιόζης».

Αυτή την εβδομάδα, μόλις χθες, έδωσε κατάθεση ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής Αρέστη, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος, επιβεβαίωσε με την κατάθεση του, 

 • Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά κανόνα ενέκρινε τις πολιτογραφήσεις χωρίς έλεγχο, είτε από αμέλεια, είτε με σκοπιμότητα.

Και ότι

 • κατά κανόνα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν δήλωναν τη σύγκρουση συμφερόντων τους όταν ενέκριναν πολιτογραφήσεις που τους αφορούσαν,  

Όλα αυτά και ακόμη η εβδομάδα δεν έχει τελειώσει …!

Τι να πει κανείς για τα αλληλο-μαχαιρώματα των Υπουργών της Κυβέρνησης;

 • Νουρής εναντίον Πετρίδη,
 • Πετρίδης εναντίον Χάσικου,
 • Χριστοδουλίδης εναντίον Χάρη,
 • Χάρης εναντίον Χάσικου,
 • Και…Χάσικος εναντίον όλων!

Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί δεν θέλουν να δώσουν τους φακέλους.

Θα ήταν αστείο, αν τα πράγματα δεν ήταν τραγικά.

Θα ήταν αστείο, αν δεν είχαμε μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται με ετσιθελισμό και αυταρχισμό.

Που διατάζει αστυνομική έφοδο σε οικία γιατί ενοχλήθηκε από σάτιρα στο twitter.

Που εξαναγκάζει έναν διευθυντή  εφημερίδας σε παραίτηση, γιατί επέκρινε τον ΠτΔ.

Που συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, επειδή απλά θέλει να κάνει τη δουλειά του.

«Ντροπή», όπως θα τους ΞΑΝΑέλεγε και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας.

Ο Πόλεμος κατά των θεσμών και του ελέγχου, συνεχίζεται αμείωτος.

Η συγκάλυψη μπαίνει πάνω απ’ όλα.

Σε αυτούς θα εμπιστευτούμε τη διαχείριση των χρημάτων των κυπρίων φορολογουμένων;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αυτή η βουλή οφείλει να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία.

Αυτό είναι το πρώτιστο και το ύψιστο μας καθήκον.

Ψήφος υπέρ του προϋπολογισμού κάτω από αυτές τις συνθήκες, συνιστά επιβράβευση της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Συνιστά συνενοχή στη συγκάλυψη.

Στέλνει το μήνυμα στην Κυβέρνηση της Διαπλοκής: «συνεχίστε ό,τι κάνετε, ανενόχλητοι, ατάραχοι και αμέριμνοι».

Γι’ αυτό εμείς επιμένουμε πως πρέπει να διερευνηθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας από όλους τους θεσμούς που έχουν αρμοδιότητα και καθήκον να το πράξουν και όχι μόνο από εκείνους που επιλέγει η κυβέρνηση ή ένας πρώην υπουργός της.

Δεν είναι έτσι που λειτουργεί μια ευνομούμενη πολιτεία.

Απαιτείται διαφάνεια, κάθαρση και λογοδοσία.

Γιατί αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο καταχράστηκε την εξουσία του, όπως διαπιστώνουν μέχρι στιγμής, τρία διαφορετικά πορίσματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Γι’ αυτό επιμένουμε ως Δημοκρατικό Κόμμα να δοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων ή τα αντίγραφά τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Κύριε Πρόεδρε,

Και εμείς θα θέλαμε  ο προϋπολογισμός να ψηφιστεί «χθες».

Όμως, έχουμε μπροστά μας μια κυβέρνηση που βάζει τα δικά της διαπλεκόμενα συμφέροντα, πάνω από τα συμφέροντα της οικονομίας και των πολιτών.

Αντί η Κυβέρνηση να ασχολείται με λύσεις, επιχειρεί τη διάλυση των θεσμών της χώρας.

Για εμάς είναι θέμα αρχής: χωρίς εμπιστοσύνη στους θεσμούς, χωρίς χρηστή διοίκηση, χωρίς έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, χωρίς λογοδοσία, δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

Αναγκαζόμαστε να ζητάμε τα αυτονόητα και να συζητάμε τα αυτονόητα.

Αυτή η βουλή οφείλει να ελέγξει την εκτελεστική εξουσία.

Αυτός είναι ο ρόλος της.

Κύριε Πρόεδρε,

Δεν μας προκαλεί έκπληξη πως αυτή την καθοριστική στιγμή συγκεκριμένα κόμματα λειτουργούν ως παραρτήματα της Κυβέρνησης της Διαπλοκής και φαίνονται να είναι διατεθειμένα να την βοηθήσουν στη συγκάλυψη που επιχειρεί.

Δεν έχουμε θέμα με κόμματα που διαχρονικά ψήφιζαν τον προϋπολογισμό λόγω ιδεολογίας, παρά του ότι διαφωνούμε με την απόφαση τους.

Για κάποιους όμως έπεσαν οι μάσκες.

ΕΛΑΜ

Σε ότι αφορά το ΕΛΑΜ, μόλις τους χρειάστηκε η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ έτρεξαν να την στηρίξουν.

Ξέχασαν και τα κονδύλια για τους τ/κ, ξέχασαν τους μετανάστες, ξέχασαν τα οδοφράγματα και μετατράπηκαν σε δεκανίκια της διαφθοράς.

Για το θεαθήναι επικαλούνται μια διαδικασία που δεν υπάρχει.  Ισχυρίζονται πως τάχατες «δεν ψηφίζουν συγκεκριμένα κονδύλια».  Αυτό αποτελεί απλή κοροϊδία. Δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία στη Βουλή.

Όταν ψηφίζουμε νόμους, είτε ψηφίζουμε, είτε τους καταψηφίζουμε – δεν διαλέγουμε τα άρθρα που μας αρέσουν.

Ξέρουν πως στο τέλος θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό με αυτά τα άρθρα μέσα, ως έχει και απλά επιχειρούν να ξεγελάσουν την κοινή γνώμη. 

ΔΗΠΑ

Από την άλλη κάποιοι παρουσιάζονται ως οι δήθεν «γνήσιοι εκφραστές» του κέντρου.  Το μόνο γνήσιο πάνω τους είναι η κολακεία της εξουσίας.  Σήμερα αποκαλύπτονται για το τι πραγματικά είναι.

Ήταν επόμενο οι βουλευτές που υπακούουν στον  Μάριο Καρογιάν να συμπαραταχθούν με το διαπλεκόμενο κατεστημένο.

Μόλις τους ζήτησε η Κυβέρνηση της Διαπλοκής να την βοηθήσουν στη συγκάλυψη, η απάντηση ήταν άμεση: «οκ έγινε»!

ΕΔΕΚ

σε ότι όμως αφορά την στάση της ΕΔΕΚ, κάνουμε ένα σαφή διαχωρισμό.

Σημειώνουμε την προσπάθεια να επιτευχθούν αλλαγές στον προϋπολογισμό.  Αυτές οι προσπάθειες όμως δεν απέδωσαν, ως ήταν αναμενόμενο.

Οφείλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας γιατί ένα κόμμα  με το οποίο δώσαμε μαζί κοινούς αγώνες, θα βοηθήσει με τη ψήφο του την κυβέρνηση να ξεφύγει από τον έλεγχο. 

Όλοι μας θα κριθούμε από τις αποφάσεις μας.

Κύριε πρόεδρε,

Το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει στη θέση αρχής.

Θεωρούμε πως μόνο με την πίεση της Βουλής θα δοθούν οι φάκελοι στην ελεγκτική υπηρεσία.

Μόνο με την πίεση της Βουλής θα υπάρξει σωστός έλεγχος.

Αποτελεί καθήκον της Βουλής να επαναφέρει αυτή την Κυβέρνηση σε τάξη. 

Αποτελεί καθήκον της Βουλής να υπερασπιστεί τους ανεξάρτητους θεσμούς.

Αποτελεί καθήκον της Βουλής να υπερασπιστεί το Σύνταγμα.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους το Δημοκρατικό Κόμμα καταψηφίζει τον προϋπολογισμό.

Ακόμη και αν καταφέρει η κυβέρνηση να κρύψει τους φακέλους, να κρύψει το σκάνδαλο για ακόμα μερικές βδομάδες, δεν έχω καμία αμφιβολία, πως με την κατακραυγή  του κόσμου, θα την εξαναγκάσουμε να τους δώσει.

Όσο και αν ενοχλεί την κυβέρνηση ΔΗΣΥ,

όσο και αν φοβάται,

η αλήθεια θα λάμψει,

οι ευθύνες θα αποδοθούν

και η Κύπρος θα ξαναβρεί τη χαμένη αξιοπρέπεια της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση