ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νικόλας Παπαδόπουλος: Δεν κόβουμε γέφυρες συνεργασίας

Απαντά στην δήλωση Άντρου Κυπριανού στην «Κ» και καλεί τον Αναστασιάδη να κάνει αυτοκριτική

Newsroom K

Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος για την έναρξή τους, ούτε για την κατάληξή τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ότι οι συνθήκες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στο Τρίτο, το πρωί της Τετάρτης. Παράλληλα, μίλησε και για αυτοκριτική που πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει και έτοιμος για συνεργασίες εν όψει Προεδρικών Εκλογών.

Ως πρώτο λόγο, σχετικά με το αίσθημα της απαισιοδοξίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε την στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία διατηρεί μια αδιάλλακτη στάση επί της ουσίας, σε θέματα όπως η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, τα οποία επιμένει να έχει και μετά την λύση. Ακολούθως, αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στις οποίες προβαίνει η Τουρκία, τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, όσο και στην νεκρή ζώνη. Αυτή η συμπεριφορά, πρόσθεσε, δείχνει πως δεν είναι διατεθειμένη η Τουρκία να προχωρήσει σε μια καλόπιστη διαπραγμάτευση, αλλά να δημιουργήσει ένα κλίμα επιβολής των δικών της θέσεων, μέσω της απειλής άσκησης βίας.

Κληθείς να σχολιάσει το ότι, αν ο ΓΓ του ΟΗΕ αποφασίσει ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, τότε θα προσέλθουμε σε αυτές, ο κος Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι Αντόνιο Γκουτέρες θα λάβει υπ’ όψιν την στάση της Τουρκίας. Δυστυχώς, όμως, ο ΟΗΕ, είπε, με την στάση του στο παρελθόν, έδειξε ότι δίνει βέτο στην Τουρκία, σε περίπτωση που δεν συμφωνεί με τους όρους αναφοράς, πρόσθεσε. Απ’ εκεί και πέρα, ακόμα και αν ο κος Γκουτέρες συμφωνήσει κι η Τουρκία αποφασίσει να εγκαταλείψει την τακτική που ακολουθεί αυτή την στιγμή, ότι, δηλαδή, μπορεί να κερδίσει πράγματα, ακόμα και πριν τις διαπραγματεύσεις, όπως το θέμα της πολιτικής ισότητας, η δική μας πλευρά πρέπει να είναι ξεκάθαρη όσον αφορά σε θέματα ουσίας, πρόσθεσε.

Εμφανίστηκε αιχμηρός, σχολιάζοντας την στιχομυθία Τσαβούσογλου-Χριστοδουλίδη, μιλώντας για προσπάθεια της Τουρκίας για θέση νέας βάσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Σχετικά με το πλαίσιο Γκουτέρες, το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο και ανεπαρκές για να αποτελέσει την βάση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, τόνισε, καλώντας, παράλληλα, το κοινό να το διαβάσει, ώστε να αποκτήσει δική του άποψη για το περιεχόμενό του. Αναφερόμενος στην Κυβέρνηση, είπε ότι χαρακτηρίζει το πλαίσιο Γκουτέρες ως «επίτευγμα», ενώ διερωτήθηκε, «δεν είναι περίεργο το ότι δεν έχει κυκλοφορήσει, εδώ και δύο χρόνια, ως έγγραφο της Κυβέρνησης ή της δικής μας πλευράς, που να καταγράφεται αυτό το σπουδαίο επίτευγμα;». Αντίθετα, συνέχισε, το μόνο επίσημο έγγραφο που υπάρχει, είναι η έκθεση του Σεπτεμβρίου του 2017, την οποία όποιος διαβάσει, καταλαβαίνει «ποιοι έχουν δίκαιο και ποιοι κοροϊδεύουν τον κόσμο».

Στην έκθεση δεν υπάρχει πρόνοια για κατάργηση των εγγυήσεων, παρά μόνο μια ασαφής αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ για το κατά πόσον είναι απαράδεκτο το μονομερές επεμβατικό δικαίωμα της Τουρκίας, είπε ο κος Παπαδόπουλος. Την ίδια ώρα είναι ξεκάθαρο το ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, συμπλήρωσε. Παρότρυνε για ακόμα μια φορά τον κόσμο να διαβάσει το πλαίσιο Γκουτέρες για να διαπιστώσει το πόσο απαράδεκτο είναι, ενώ, αναφερόμενος στην Κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά ότι φοβάται να το δώσει στην δημοσιότητα και αυτό πρέπει να προβληματίσει τον καθένα από εμάς, συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την στιχομυθία ανάμεσα σε Χριστοδουλίδη και Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είπε ότι, πρώτον, δείχνει την προσπάθεια της Τουρκίας για επιβολή μιας νέας βάσης, αυτής της συνομοσπονδίας στο τραπέζι των συνομιλιών και, δεύτερον, την λανθασμένη πολιτική και στρατηγική εκ μέρους μας, που έχει οδηγήσει σε αυτό το σημείο. Δηλαδή, εξήγησε, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, η Τουρκία επιμένει ότι η δική μας πλευρά έχει προτείνει μια τέτοιας μορφής λύση, χωρίς να υπάρχει αντίδραση εκ μέρους της πλευράς μας ότι η στάση της Τουρκίας είναι απαράδεκτη.

Εμείς δεν θέλουμε να πιστέψουμε τα όσα λέει ο κος Τσαβούσογλου, τόνισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να κάνει μια αυτοκριτική, διότι από την στιγμή που έχει τεθεί η λύση της συνομοσπονδίας, η Τουρκία δύσκολα θα επιστρέψει στην συζήτηση άλλης λύσης.

Έτοιμοι για συνεργασίες

Αλλάζοντας κλίμα, η συζήτηση πήρε την κατεύθυνση των επερχόμενων Προεδρικών Εκλογών. Ο κος Παπαδόπουλος κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσον η δήλωση του Άντρου Κυπριανού σε συνέντευξή του στην «Κ», ως προς το ότι δεν επιθυμεί συνεργασία με τον ίδιο ή με άλλο μέλος του ΔΗΚΟ, ο πρώτος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι η ώρα για τέτοιου είδους συζήτηση. Τόνισε, παράλληλα, ότι το κόμμα του δεν κόβει γέφυρες συνεργασίας με κανέναν και το έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν.

Η εν λόγω αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ, εξήγησε, έγινε στο πλαίσιο συζήτησης που προηγήθηκε μεταξύ τους, σε σχέση με το Κυπριακό και πληροφορίες που αντάλλαξαν, ως προς την συνέχιση της διαδικασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι σε σχέση με το κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος συνεργασίας και διαλόγου με το ΔΗΚΟ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε στην συνέντευξή του στην «Κ» πως δεν υπάρχει έδαφος συνεργασίας με υποψήφιο στέλεχος του ΔΗΚΟ ή με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. «Την πρόθεση να στηρίξουμε μία κοινή υποψηφιότητα, είναι κάτι που θα το δούμε όταν θα έρθει η ώρα. Δεν έχουμε καν συζητήσει εσωτερικά στο ΑΚΕΛ. Πώς θα το συζητήσουμε με άλλους;» διερωτήθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X