ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νουρής: Άλλοι 104 μετανάστες αφίχθησαν μέσω της πράσινης γραμμής

«Αθροιστικά με τους 317 του προηγούμενου 24ωρου» καταδεικνύεται πόσο «εξαιρετικά σοβαρό και σημαντικό» είναι το πρόβλημα, ανέφερε ο Υπουργός

ΚΥΠΕ

Άλλοι 104 μετανάστες αφίχθησαν χθες βράδυ μέσω της πράσινης γραμμής, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, ο οποίος τόνισε πως «αθροιστικά με τους 317 του προηγούμενου 24ωρου» καταδεικνύεται πόσο «εξαιρετικά σοβαρό και σημαντικό» είναι το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Νουρής τόνισε πως επιβάλλεται να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση της πράσινης γραμμής αλλά «την ίδια ώρα και μεγιστοποίηση του αριθμού των επιστροφών προς τις λεγόμενες ασφαλείς χώρες από τις οποίες προέρχεται σχεδόν το 85% των μεταναστευτικών μας ροών».

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρόεδρος της Μαρίνος Σιζόπουλος, που έγινε στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που έχει ο Υπουργός Εσωτερικών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο κ. Νουρής είπε ότι κατά τη συνάντηση έγινε ενδελεχής ενημέρωση της ΕΔΕΚ «τόσο για το θέμα της μετανάστευσης και του προβλήματος που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει όσο και αυτής της κλιμάκωσης», όπως είπε, «που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα με την κατευθυνόμενη διοχέτευση μεταναστών από την Τουρκία, η οποία ξεκάθαρα εργαλειοποιεί συστηματικά σε βάρος της πατρίδας μας τους ανθρώπους αυτούς».

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές μέσω των κατεχομένων μέσω της πράσινης γραμμής.

«Έχω ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες που κάνουμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με ιδιαίτερη έμφαση και εστιάζοντας πάντοτε στο γεγονός ότι επιβάλλεται να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση της πράσινης γραμμής αλλά την ίδια ώρα και μεγιστοποίηση του αριθμού των επιστροφών προς τις λεγόμενες ασφαλείς χώρες από τις οποίες προέρχεται σχεδόν το 85% των μεταναστευτικών μας ροών», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμη ότι ενημέρωσε την ΕΔΕΚ και για τις πρωτοβουλίες και τον τρόπο διαχείρισης των Ουκρανών που φθάνουν στην χώρα μας με αφορμή τα όσα τεκταίνονται στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας.

Τέλος, ο κ. Νουρής ευχαρίστησε την ΕΔΕΚ τόσο για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων όσο και την από μέρους της διαθεσιμότητα και σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε ιδέες εμπλουτίζοντας την προσπάθεια, όπως είπε, «που το Υπουργείο Εσωτερικών καταβάλει στο να διαχειριστούμε αυτό που εξελίσσεται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για την πατρίδα μας».

Ο κ. Νουρής είπε ότι χθες βράδυ υπήρξε άφιξη άλλων 104 ατόμων από την πράσινη γραμμή και «αθροιστικά με τους 317 του προηγούμενου 24ωρου το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και σημαντικό».

Ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε ευχαριστίες προς τον ΥΠΕΣ τόσο για την εποικοδομητική συνάντηση που είχαν σήμερα αλλά και για το γεγονός ότι με ενέργειες και πρωτοβουλίες, όπως είπε, «προσπαθεί να δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας που είναι το μεταναστευτικό».

«Ένα πρόβλημα το οποίο ουσιαστικά σε πολύ μεγάλο βαθμό αξιοποιείται από την πλευρά της Τουρκίας ως μία μορφή υβριδικού πολέμου σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Είναι για αυτό το λόγο, σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, που ενώ θα πρέπει να διασφαλίσουμε να κατοχυρώσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να δημιουργήσουμε τεράστια κοινωνικά προβλήματα στην πατρίδα μας, που θα δημιουργήσουν άλλες επιπτώσεις και σοβαρές παρενέργειες».

Είπε ακόμη ότι «δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δυστυχώς αυτή την στιγμή 5% του πληθυσμού μας στην ουσία είναι στην πλειοψηφία τους παράνομοι μετανάστες» και πρόσθεσε πως «για αυτόν ακριβώς τον λόγο και θα πρέπει με εποικοδομητική συνέργεια από πλευράς της ΕΔΕΚ να στηρίξουμε όλες εκείνες τις πολιτικές, οι οποίες στην ουσία θα διασφαλίζουν αυτά τα δύο στοιχεία που ανέφερα».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι έχουν υποσχεθεί προς τον ΥΠΕΣ ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουν και τις επαφές και τη συνεργασία, αλλά και τις προτάσεις τις οποίες θα καταθέτουν και πρόσθεσε πως «το Υπουργείο Εσωτερικών θα έχει την ευθύνη να τις αξιολογήσει και να τις αξιοποιήσει με τον τρόπο που θα ήθελε».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση