ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νουρής για ΑΚΕΛ: Eνδύεται τον «φιλολαϊκό» του μανδύα όποτε βολεύει

Απάντηση Υπουργού Εσωτερικών στο κόμμα για την στεγαστική πολιτική

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Γραπτή απάντηση εξέδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σχετικά με την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για την στεγαστική πολιτική. Όπως αναφέρει ο κ. Νουρής, «είναι τουλάχιστον άστοχο το κόμμα της αριστεράς να ενδύεται τον «φιλολαϊκό» του μανδύα όποτε αυτό βολεύει, ξεχνώντας ότι επί δικών του ημερών η οικονομία του τόπου και τα κυπριακά νοικοκυριά έφτασαν στο χείλος της καταστροφής». 

Αυτούσια η απάντηση ΥΠΕΣ

Ο άκρατος λαϊκισμός έχει γίνει πλέον πάγια τακτική του ΑΚΕΛ. Είναι τουλάχιστον άστοχο το κόμμα της αριστεράς να ενδύεται τον «φιλολαϊκό» του μανδύα όποτε αυτό βολεύει, ξεχνώντας ότι επί δικών του ημερών η οικονομία του τόπου και τα κυπριακά νοικοκυριά έφτασαν στο χείλος της καταστροφής.

Θέλουμε λοιπόν να θυμίσουμε στο ΑΚΕΛ ότι είναι η κυβέρνηση Αναστασιάδη που θέτοντας ως προτεραιότητά της την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας, έχει διαμορφώσει  γενναιόδωρα στεγαστικά σχέδια παροχής οικονομικής ενίσχυσης, τόσο για απόκτηση κατοικίας σε εκτοπισθέντες όσο και σε κατοίκους ορεινών, μειονεκτικών, απομακρυσμένων αλλά και ακριτικών περιοχών. Είναι αυτά τα σχέδια τα οποία αγκαλιάστηκαν με θέρμη από τους πολίτες και ιδιαίτερα από τα νέα ζευγάρια, αφού πρόκειται για στοχευμένα και γενναιόδωρα σχέδια, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Πρόσθετα με τα πιο πάνω σχέδια στέγασης η κυβέρνηση θέσπισε και πρόσθετη επιδότηση ώστε να διευκολύνεται η μετάβαση στα αστικά κέντρα, όσων συμπολιτών μας επιλέγουν να κατοικήσουν στην ύπαιθρο. Την ίδια ώρα στον προτεινόμενο προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2022, τριπλασιάζονται τα κονδύλια της στεγαστικής πολιτικής, γεγονός που δείχνει τη σημασία που προσδίδουμε στα θέματα στέγασης. 

Προχωρήσαμε όμως και σε αύξηση των δαπανών στέγασης των προσφύγων μας.  Αναθεωρήσαμε το Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Ενίσχυσης για Στέγαση των Εκτοπισθέντων τον Ιούλιο του 2019, αυξάνοντας σημαντικά, τόσο τα εισοδηματικά όρια, όσο και την οικονομική ενίσχυση για απόκτηση κατοικίας. Από το 2017 μάλιστα, ο προϋπολογισμός αυτός έχει διπλασιαστεί από τα 30 εκ. στα 63 εκ. ευρώ., ενώ μελετάται η πρόσθετη αύξηση της επιδότησης ενοικίου σε εκτοπισθέντες.

Μέσω των νέων αναβαθμισμένων προγραμμάτων του ΚΟΑΓ, τέθηκαν σε εφαρμογή τα σχέδια προσιτής κατοικίας και προσιτού ενοικίου, δίνοντας τη δυνατότητα στέγασης σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα αγοράς από τον ιδιωτικό τομέα. Τα προγράμματα αυτά, σε παγκύπρια κλίμακα, προωθούνται σταδιακά και κατόπιν αξιολόγησης της ζήτησης/ενδιαφέροντος, στη βάση ιεράρχησης προτεραιοτήτων.  Στη βάση αυτής της φιλοσοφίας τον Ιανουάριο του 2021 ο ΚΟΑΓ υπέγραψε συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού δρομολογώντας την ανέγερση πέραν των 600 οικιστικών μονάδων στη Λεμεσό για να καλυφθούν ανάγκες στέγασης οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. Ταυτόχρονα ο ΚΟΑΓ βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση με τον Δήμο Λάρνακας για ανέγερση κατοικιών με το ίδιο σχέδιο.

Πρόσθετα η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Οικονομικών προχώρησε με την υλοποίηση Σχεδίων Επιδότησης Επιτοκίων για Νέα Στεγαστικά και Νέα Επιχειρηματικά Δάνεια συνολικού προϋπολογισμού, για την τετραετία, €225 εκ. Για τα σχέδια αυτά που τέθηκαν σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2020 και τερματίζονται στις 31/12/2021, οι εγκεκριμένες δανειοδοτήσεις μέχρι τις 30/6/2021 ανήλθαν στις 5131 για ποσό ύψους €780 εκ. ενώ, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, τα δάνεια των δύο Σχεδίων θα υπερβούν το €1 δις, γεγονός που αντικατοπτρίζει την επιτυχία των Σχεδίων.

Στη γνωστή, λοιπόν, πολιτική των παρωπίδων και του μηδενιστικού λαϊκισμού που ακολουθεί το ΑΚΕΛ, η κυβέρνηση απαντά με στοιχεία, έργα και πολιτικές που στηρίζουν πραγματικά την κοινωνία και τους πολίτες αυτού του τόπου.

Η ανακοίνωση ΑΚΕΛ

Οι νέες αυξήσεις στο κόστος των υλικών οικοδομής έχουν μετατρέψει την απόκτηση στέγης σε προνόμιο των λίγων, αλλά η κυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού συνεχίζει να παραμένει θεατής στα προβλήματα της κοινωνίας.

Αντί να παρέμβει αποφασιστικά, με την αδράνεια της διαλύει τα όνειρα των νέων ζευγαριών.

Για αυτό και το ΑΚΕΛ καλεί εκ νέου την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την στεγαστική πολιτική της.

Πρώτο, να διευρύνει τα κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια ένταξης στα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής, για να καλύψει μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Δεύτερο, να αναπροσαρμόσει το ύψος των χορηγιών, ώστε να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα.

Τρίτο, να επεκτείνει το θεσμό της κοινωνικής στέγασης, με έμφαση σε προγράμματα ανέγερσης κατοικιών από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες να παραχωρούνται με χαμηλό ενοίκιο ή με ενοικιαγορά στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

Αν για την κυβέρνηση Συναγερμού η στέγη είναι προνόμιο των επενδυτών, για το ΑΚΕΛ είναι δικαίωμα της κοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση