ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νουρής για Σύρια εγκυμονούσα: Δεν έχουν τέτοια δικαιώματα οι αιτητές ασύλου

Έντονη αντίδραση ΑΚΕΛ

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντιστρατεύτηκε τον νόμο, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής αναφερόμενος στην πρόσκληση που απηύθυνε η Επιτροπή σε οντότητα που παρέστη στην χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής και η οποία έχει διαγραφεί από τον Περί Σωματείων Νόμο. Σε ό,τι αφορά στην Σύρια εγκυμονούσα, τόνισε ότι φάνηκε ξεκάθαρα η υπευθυνότητα του κράτους με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το συγκεκριμένο περιστατικό.

Ο Υπουργός Εσωτερικών σε συνέχεια των όσων διαδραματίστηκαν χθες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων σήμερα, απαντώντας στις επικρίσεις.

«Επιτρέψετέ μου να διαχωρίσω την απάντηση μου σε δυο σκέλη», είπε.

Αναφερόμενος στον πρώτο σκέλος για τη μη παρουσία του στην Επιτροπή χθες, τόνισε ότι η απουσία του δεν ήταν τυχαία.  

«Την Παρασκευή ενημερώθηκα ότι στην Επιτροπή κλήθηκε να παραστεί εκπρόσωπος οργάνωσης που πρόσφατα διαγράφηκε από το μητρώο του εφόρου σωματείων και μάλιστα αυτή η διαγραφή κρίθηκε και με απόφαση του δικαστηρίου», είπε.

Ενημέρωσε ότι απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της βουλής, με την οποία επεσήμανε, όπως ανάφερε, το αυτονόητο.

«Στην επιστολή δήλωνα ότι δεν είναι σωστό Υπουργός της κυβέρνησης να παραστεί σε συνεδρία, στην οποία κλήθηκε μια οντότητα που με βάση τους Νόμους της κυπριακής δημοκρατίας, που αυτή η βουλή ψήφισε, να ζητείται η ταυτόχρονη παρουσία στην επιτροπή ενός υπουργού της κυβέρνησης και του εκπροσώπου της συγκεκριμένης οργάνωσης», σημείωσε ο κ. Νουρής.  

Πρόσθεσε ότι «είχε υπογραμμίσει ότι οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στον περί σωματείων νόμο ξεκαθαρίζουν ότι η συγκεκριμένη οργάνωση δεν δικαιούται και δεν μπορεί να ασκεί τις δραστηριότητες που αναφέρονται στο καταστατικό της».

«Είναι ξεκάθαρο ότι με την ενέργεια της αυτή, η κοινοβουλευτική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιστρατεύτηκε τον νόμο και ο τρόπος με τον οποίο έγινε η συγκεκριμένη διαχείριση είναι εκτός πλαισίου νομιμότητας», τόνισε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος ακολούθως στο συμβάν με τη Σύρια έγκυο, η οποία επέμβαινε σε σκάφος που έφτασε από τον Λίβανο είπε ότι « οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τη μετανάστευση δεν δίνουν μόνο δικαιώματα σε όσους παράτυπα επιχειρούν να εισέλθουν σε ένα ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά δίνουν και στα κράτη μέλη το δικαίωμα αποτροπής αυτών των ροών».

Και έθεσε το ερώτημα στη συνέχεια «Τι σόι κράτος θα ήμασταν εάν δεν είχαμε το δικαίωμα να ανακόπτουμε αυτές τις παράνομες ροές, οι οποίες επιχειρούν και φτάνουν στη Δημοκρατία» .

«Στα πλαίσια λοιπόν αυτού το δικαιώματος η ΚΔ διαχειρίζεται αυτές τις παράνομες ροές και επιστρέφει με ασφάλεια, και πάντοτε με συνοδεία σκάφους της λιμενικής, όσους από αυτούς προέρχονται από τον Λίβανο, στη βάση της συμφωνίας μεταξύ Των δύο κρατών», είπε.

Συμπλήρωσε ότι «στην προκειμένη περίπτωση, όταν διαπιστώθηκε ότι στο σκάφος ότι επέβαινε μια εγκυμονούσα, δόθηκαν αμέσως οδηγίες και μεταφέρθηκε η συγκεκριμένη Σύρια στο Μακάρειο νοσοκομείο, όπου και στη συνέχεια τις επόμενες ημέρες η κυοφορούσα γέννησε».

Είπε ότι άκουσε χθες στην Επιτροπή να γίνεται ουσιαστικά έκκληση από Βουλευτές ότι «πρέπει να φέρουμε και την υπόλοιπη οικογένεια στην Κύπρο στα πλαίσια της οικογενειακής επανένωσης».

«Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω κάτι. Σε καμία απολύτως νομοθεσία, ούτε και στις ευρωπαϊκές οδηγίες δεν υπάρχει ούτε αυτή η υποχρέωση, ούτε αυτή η πρόνοια. Δεν έχουν τέτοια δικαιώματα οι αιτητές ασύλου», είπε.

«Δηλαδή αυτό το οποίο ουσιαστικά τέθηκε ως έκκληση από Βουλευτές, εάν υιοθετηθεί, τότε με την ίδια λογική θα σημαίνει ότι εάν μας ζητήσουν οι 24.000 αιτητές ασύλου που σήμερα βρίσκονται στη Δημοκρατία, να φέρουμε και τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους, θα πρέπει να τους φέρουμε», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Τόνισε δε ότι «τόσο καιρό που ασκείται κριτική από κάποιους για τη μεταναστευτική μας πολιτική, δεν άκουσα ποτέ μια κουβέντα, ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον για το πρόβλημα που αυτή η πατρίδα αντιμετωπίζει. Δεν άκουσα μια κουβέντα για τους δικούς μας πρόσφυγες. Για το εάν η χώρα αυτή αντέχει κι άλλους μετανάστες. Για το εάν ο φορολογούμενος πολίτης μπορεί να σηκώσει πρόσθετο οικονομικό  βάρος για να καλύψουμε αυτές τις ροές».

«Νομίζω ότι είναι η ώρα που πρέπει να προβληματιστούν κάποιοι για τους κραδασμούς που προκαλεί στο κράτος μας το μεταναστευτικό», είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει και προβληματισμός   για το λαθρεμπόριο των ανθρώπινων ζωών,  γιατί αυτό που συμβαίνει είναι λαθρεμπόριο ανθρώπινων ζωών  που ασκούν οι διακινητές. Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να τους προβληματίσει το γεγονός  ότι «πριν ένα σκάφος προσεγγίσει τις ακτές της Δημοκρατίας κάποιοι στη χώρα μας γνωρίζουν πόσοι είναι οι επιβαίνοντες, το φύλο τους, την ηλικίας τους και άλλες λεπτομέρειες».

Πρόσθεσε ότι «αυτά είναι θέματα που προβληματίζουν και τα οποία θα μπορούσαν να εγγραφούν για συζήτηση ώστε να απαντηθούν αυτά τα καίρια ερωτήματα».

Καταληκτικά ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «η υπευθυνότητα του κράτους μας, στη διαχείριση του μεταναστευτικού φάνηκε ξεκάθαρα με τον τρόπο που διαχειριστήκαμε το συγκεκριμένο περιστατικό».

Έντονη αντίδραση ΑΚΕΛ

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος κ. Γιώργο Κουκουμά να αναφέρει ότι «αυτή η πρωτοφανής απανθρωπιά θα στιγματίζει εσαεί την κυβέρνηση». 

Αυτούσια η δήλωση:

Ο κ. Νουρής με τη σημερινή του δήλωση επιβεβαίωσε ότι ήταν συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να χωρίσει τη Σύρια μητέρα από τα παιδιά της, ηλικίας ενός και τριών ετών. Αυτή η πρωτοφανής απανθρωπιά θα στιγματίζει εσαεί την κυβέρνηση και τον Υπουργό. Ούτε οι νόμοι, ούτε οι συμβάσεις, ούτε οι αξίες του λαού μας και της ανθρωπότητας ολόκληρης δεν αποδέχονται τις πρακτικές του κ. Νουρή να χωρίζει μάνες από παιδιά.

Αν είναι τόσο σίγουρος για τη νομιμότητα των πρακτικών και των πολιτικών του ο κ. Νουρής, ας αφήσει τις δικαιολογίες και ας προσέλθει στη Βουλή να δώσει απαντήσεις. Ας δώσει εξηγήσεις πού έχουν πάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ που πήρε η κυβέρνηση από την ΕΕ για το προσφυγικό. Ας απαντήσει γιατί η κυβέρνηση του συναίνεσε με τις πολιτικές της ΕΕ που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στο μεσογειακό Νότο. Ας πει πότε άσκησαν διώξεις για τους Κύπριους κολλεγιάρχες κι εργοδότες που έστησαν κυκλώματα δουλεμπορίου.

Όσο δε αφορά τους πρόσφυγες της Κύπρου, ο κ. Νουρής καλό είναι να μην τους πιάνει στο στόμα του. Ο Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη που κούρεψε τις χορηγίες των προσφύγων, εγκατέλειψε τους συνοικισμούς στο έλεος του χρόνου και συνθλίβει τα νέα ζευγάρια των προσφύγων στη γραφειοκρατία, είναι ο τελευταίος που δικαιούται να ομιλεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση