ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:20
 

Ντάνκαν: Δίκαιη η λύση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

Η επιστολή αποτελεί απάντηση σε επιστολή από τον κ. Καραολή εκ μέρους της Ομοσπονδίας προς τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρώπης της βρετανικής Κυβέρνησης, σερ Άλαν Ντάνκαν, δίδει, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστο Καραολή, τη διαβεβαίωση ότι το Λονδίνο συνεχίζει να υποστηρίζει μία δίκαιη και με διάρκεια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο.

Η επιστολή αποτελεί απάντηση σε επιστολή από τον κ. Καραολή εκ μέρους της Ομοσπονδίας προς τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Ο σερ Άλαν σημειώνει ότι η βρετανική Κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ως τον καλύτερο τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, σημειώνεται στην επιστολή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταστήσει σαφές πως είναι «ανοιχτό σε οποιουσδήποτε διακανονισμούς μπορέσουν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ασφάλειας αμφότερων των κυπριακών κοινοτήτων».

Προστίθεται ότι μια τελική συμφωνία θα είναι δυνατή μόνο εφόσον εγκριθεί από δημοψήφισμα σε κάθε κοινότητα.

Ο σερ Άλαν Ντάνκαν σημειώνει επίσης ότι στην περσινή Διάσκεψη για την Κύπρο «όλες οι πλευρές ενεπλάκησαν με σοβαρή πρόθεση να φτάσουν σε συμφωνία», χωρίς όμως να σταθεί δυνατό να γεφυρωθούν τα κενά.

Έκτοτε, συνεχίζει η επιστολή, η βρετανική Κυβέρνηση έχει παροτρύνει όλες τις πλευρές να αποφεύγουν λόγια ή πράξεις που διακινδυνεύουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή ή που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Στη συνέχεια επισημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και καιρό έχει αναγνωρίσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της, και θέλει να δει τις έρευνες να προχωρούν.

Η βρετανική Κυβέρνηση συζήτησε νωρίτερα μέσα στο έτος για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες με την Τουρκία και πιστεύει ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων, σημειώνεται. Παροτρύνει όλες τις πλευρές να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση λύσης.

Ο Υφυπουργός Ευρώπης κλείνει την επιστολή του αναφέροντας ότι το Λονδίνο συνεχίζει να εργάζεται με όλες τις πλευρές προς αναζήτηση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. «Εναπόκειται πλέον στις πλευρές να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να τις ενθαρρύνει να εργαστούν προς επανέναρξη των συνομιλιών και είναι έτοιμη να συζητήσει πώς μπορούμε να στηρίξουμε την πρόοδο. Η επίτευξη συμφωνίας επί των θεμάτων που απομένουν θα απαιτήσει σκληρές επιλογές και συμβιβασμούς, αλλά με πολιτική βούληση κρίνουμε ότι μία λύση είναι ακόμα επιτεύξιμη», καταλήγει ο σερ Άλαν Ντάνκαν.

Η επιστολή του κ. Καραολή προς την κ. Μέι είχε ημερομηνία 20 Ιουλίου και είχε συνταχθεί με αφορμή τη μαύρη επέτειο των 44 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Καλούσε τη βρετανική Κυβέρνηση να πράξει περισσότερα και να αξιοποιήσει την επιρροή που έχει ώστε να ασκήσει πραγματική πίεση στην Τουρκία για να εμπλακεί η χώρα αυτή, που έχει το κλειδί της λύσης του Κυπριακού, με τρόπο θετικό και εποικοδομητικό, στις προσπάθειες για μία βιώσιμη λύση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Βροχές προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία

«Μήπως θα πρέπει, εκεί στην Σύνταξη, να αποφασίσετε : Η "Ελευθερίας" είναι Πλατεία ή...............γέφυρα ...»
Γιαννούλης Σολομωνίδης  |  10:35

Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσω τα πλοία μου αν χρειαστεί

«Τί `έξυπνο` παλλικαρούι!!! »
ΑΚΑ  |  10:13

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X